COŞUL MEU
Coşul este gol

Supraveghere video

Alegerea echipamentelor de supraveghere

Un scurt ghid CCTV pentru investitori şi dezvoltatori -
12 întrebări şi răspunsuri
Schiţarea elementelor funcţionale detaliate, chiar înainte de începerea construirii unei clădiri, va face posibilă pregătirea optimă pentru diferite proiecte şi va permite alegerea eficientă a componentelor (luând în considerare cerinţele şi bugetul disponibil). Pe de o parte, compania de instalare ce se va ocupa de proiect ar trebui , din proprie iniţiativă, să poată oferi răspunsuri pentru întrebările amintite mai sus. De cealaltă parte, investitorul trebuie să se asigure că respectiva compania nu va face nimic până nu vor fi strânse toate informaţiile necesare.
12 întrebări pentru cei ce doresc să contruiască un sistem de monitorizare video
1. Ce tip de ameninţări vor fi monitorizate?
Este sistemul responsabil de protecţia vieţilor omeneşti, a cantităţilor mari de bani, sau mai degrabă scopul lui este monitorizarea cozilor de la casele de marcat? Este importantă estimarea probabilităţii de apariţie a problemelor şi luarea de măsuri împotriva lor încă din fazele incipiente ale construirii sistemului. Această analiză ar trebui să influenţeze conceptul general al sistemului de supraveghere video, echipamentele alese, metodele de protecţie împotriva distrugerilor, procedurile de urgenţă, UPS-urile în cazul penelor de curent, etc.
2. Ce zone vor fi monitorizate?
Trebuie delimitate zonele importante ce vor fi observate. Acest lucru va permite proiectantului sistemului de supraveghere să aleagă numărul adecvat de camere cu lentilele potrivite, precum şi amplasarea lor.
3.Care este scopul monitorizării anumitor zone?
Scopul monitorizării unei anumite zone poate fi declanşarea procedurii de alarmă corespunzătoare. Aceste zone ar trebui să fie delimitate. În contrast cu zonele care trebuiesc doar observate, în aceste zone trebuiesc descrise clar tipurile de ameninţări ce pot apărea.
4. Care este nivelul de automatizare necesar?
Ar trebui să se creeze un nivel maxim de automatizare, deoarece sistemele operate de oameni sunt scumpe şi nesigure pe termen lung. Pe cealaltă parte, trebuie să existe o posibilitate de operare manuală în anumite situaţii.
5. Care ar trebui să fie răspunsul sistemului atunci când anumite zone sunt încălcate?
După pătrunderea într-o anumită zonă, un dispozitiv CCTV declanşează automat o operaţiune precum activarea înregistrării, pornirea luminilor, închiderea uşilor,pornirea alarmei , etc.
6. Cât timp vor fi păstrate datele de supraveghere?
Perioada de arhivare, numărul de camere şi parametrii lor determină capacitatea de stocare necesară a sistemului.
7. În ce condiţii meteo vor trebui să funcţioneze echipamentele?
Trebuiesc anticipate nivelele de umiditate şi de temperatură, nivelul de praf, apariţia interferenţelor electromagnetice, condiţiile de iluminare, etc. De asemenea în condiţii speciale trebuie precizat şi pericolul de explozie.
8.Ce tip de control al sistemului este anticipat?
Investitorul trebuie să determine locul din care se face controlul sistemului, personalul de supraveghere precum şi parametrii fixaţi sau variabili.
9. Care sunt rezoluţiile optime şi rata cadrelor pentru imagini din diferite zone?
Aceşti parametrii determină selectarea camerelor (rezoluţii, rate ale cadrelor, algoritmi de compresie ). În prezent, se observă o creştere a utilizării camerelor megapixel. Acestea oferă imagini mult mai detaliate dar necesită totodată capacitate de stocare adecvată.
10. Ce grad de securitate va fi folosit şi pe ce distanţă vor fi transmisie datele înregistrate?
Folosirea tehnicilor de procesare a semnalelor face posibilă transmisia pe Internet - fără nicio restricţie. Transmisiunea video pe reţea deschide noi posibilităţi pentru monitorizare locaţiilor izolate - îmbunătăţeşte securitatea, reduce costurile. Totuşi, încă din faza de proiectare a sistemului, se specifică implementarea unei anumite conexiunui de telecomunicaţie (cu lăţime de bandă corespunzătoare, adrese IP suficiente, etc), precum şi decizii despre nivelul unde se digitizează informaţia video: în camere, după camere sau în dispozitivele de înregistrare. Sistemele de supraveghere video bazate pe camere megapixel necesită implementarea reţelelor gigabit (cu cupru sau fibră optică).
11. Cum se realizează pregătirea personalului de supraveghere şi al celui de pază?
În afară de organizarea de cursuri de instruire pentru întregul personal de supraveghere se merită să se facă şi un set de instrucţiuni scrise pentru utilizatorii sistemului, care să includă procedurile de întreţinere preventive şi proceduri de eliminare a defecţiunilor simple.
12. Ce tip de întreţinere va necesita sistemul şi cine va responsabil pentru asta?
Unele părţi ale mecanismelor vor necesita o lubifiere regulată. Carcasele vor necesita o verificare, lentilele vor necesita curăţarea iar hard drive-urile vor necesita schimbarea. Trebuie decis dacă întreţinerea de bază va fi efectuată de personal de supravehgere sau de surse exterioare.
În plus, trebuie luat în considerare toate specificaţiile individuale şi este bine să se ţină minte faptul că anumite soluţii de supraveghere pot fi în conflict cu legislaţia în vigoare.
Acest articol a fost bazat pe standardul EN 50132-7 ce specifică cerinţele designului, instalarea şi întreţinerea sistemelor CCTV.
Ghid CCTV pentru Internet - sfaturi generale şi tehnice pentru sistemele de supraveghere video
 
 
Regulamentul | Reclamaţii | Download | Cookies | Politica de confidentialitate Toate drepturile rezervate © 1996-2018 DIPOL sp.j.