Motivul folosirii switch-urilor
Instalaţiile SAT individuale de astăzi sunt din ce în ce mai rar folosinte pentru recepţia, cu un singur aparat STB, a programelelor disponibile doar pe singur satelit. Cei mai mulţi îşi doresc să aibă acces la o gamă cât mai variată de programe, adesea necesitând accesarea concomitentă a doi, trei sau chiar mai mulţi sateliţi. Asta bineînţeles presupune instalarea pe antena satelit a mai multor LNB-uri, fiecare dintre acestea necesitând o conexiune (traseu de cablu coaxial) separată la receiver.
Din păcate, receptoarele de satelit sunt de obicei echipate cu o singură intrare şi din acest motiv, conectarea LNB-urilor se face prin intermediul unui switch.
Switch-urile LNB:
- manual, nefolosit în practică,
- controlat de către semnalul Tone Burst ,
- controlat de către semnalul DiSEqC ,
- controlat de către nivelul celui de-al 8-lea pin al Euroconnectorului (SCART)
- controlat de către panta celui de-al 8-lea pin al Euroconnectorului (SCART)
- controlat cu un semnal de 22 kHz.
Construcţia switch-urilor electronice:
Cele mai multe dintre switch-uri sunt construite cu ajutorul unor simple circuite logice. În cazul celor controlate DiSEqC sau Tone Burst sunt în schimb folosite, pentru decodificarea acestor semnale mai complexe, microcontrolere. Comparatoarele de tensiune şi circuitele logice bistabile sunt utilizate la switch-urile controlate prin conectorul EuroSCART.
Releele sunt folosite pentru a conecta alimentarea cu convertoarele active (LNB-uri) şi pentru a transmite semnalul de la convertoare la receptor. În cazul switch-urilor cu tranzistoare, acestea sunt folosite doar pentru a comuta pe sursa de alimentare iar semnalul satelit este transportat prin capacităţi de şuntare sau joncţiunile colector-emitor ale tranzistoarelor (de joasă putere şi frecvenţă). Uneori releele sunt şuntate de capacităţi suplimentare, pentru a micşora atenuarea semnalului satelit.
Switch-urile controlate Tone Burst:
Această soluţie permite comutarea automată a convertoarelor. Trebuie ţinut minte că este necesar ca receptorul să fie echipat cu sistem de control Tone Burst, uneori numit mini- DiSEqC. Unele receptoare digitale şi multe receptoare analogice permit generarea acestui tip de semnal. Acesta este necesar pentru alocarea semnalului Tone Burst fiecărui satelit în meniul receptorului. Sunt două semnale disponibile : Tone Burst : A şi B, ceea ce înseamnă că doar două convertoare pot fi conectate la acest switch.
Diagrama conectării a două LNB-uri la un switch cu control Tone Burst
Switch-urile controlate DiSEqC:
Acestea reprezintă cea mai bună soluţie, deoarece permit comutarea automată a până la 4 convertoare. Receptorul trebuie să suporte cel puţin DiSEqC 1.0 . Majoritatea receptoarelor digitale permit generarea acestui semnal. Este necesar să se atribuie un semnal DiSEqC fiecărui satelit din meniul receptorului. De obicei sunt 4 semnale disponibile : A,B,C,D. Acest lucru înseamnă că pot fi conectate switch-uri cu 4 intrări, şi ca o concluzie accesul este permis la 4 convertoare.
Diagrama conectării a patru convertoare la un switch controlat DiSEqC.
Două receptoare şi două convertoare. Vă prezentăm o instalaţie capabilă să permită recepţia independentă a canalelor de la doi sateliţi, cu două tunere. Pentru a obţine această funcţionalitate, antena satelit trebuie să fie echipată cu un suport pentru instalarea a două convertoare şi mai sunt necesare şi două switch-uri DiSEqC. Este foarte important să se folosească switch-uri cu nivel mare de separaţie între intrări, de cel puţin 25 dB. În caz contrar, datorită simultaneităţii transmisiei semnalului către ambele întrări recepţia nu va mai putea fi realizată. Vă recomandăm switch-urile S.166-A R852505. În paginile lor de catalog puteţi găsi o diagramă ce înfăţişează instalarea a două receptoare şi a două LNB-uri, permiţând şi recepţia terestrială.
Conceptul recepţiei independente a programelor cu ajutorul a două receptoare.
Recepţia de la patru sateliţi. Vom mări progresiv ancheta despre posibilitatea conectării a mai multor convertoare la un singur tuner. Acest lucru este posibil şi relativ simplu cu ajutorul unui receptor ce suportă DiSEqC. De obicei în meniul de setări al acestor dispozitive apare opţiunea de a alege între : DiSEqC 1, DiSEqC 2, DiSEqC 3, DiSEqC 4 or DiSEqC A, DiSEqC B, DiSEqC C, DiSEqC D. Vom alege diferite o opţiune diferită pentru fiecare satelit şi vom conecta switch-ul adecvat cu fiecare convertor satelit. Vă recomandăm switch-ul 4/1 SPU 41-02 4/1R852484.
Recepţia programelor de la 4 sateliţi (evident, pot fi folosite 4 antene separate - atunci este posibil să se recepţioneze transmisii de la sateliţi plasaţi în orice direcţie)
Diplexoare de satelit
Exemplu de diplexoare folosite de companiile Terra şi Alcad.
Diplexoarele permit folosirea unui singur cablu pentru transmisia semnalelor provenit de la primul satelit IF precum şi semnale terestre de televiziune. Ele sunt construite cu ajutorul filtrelor active trece-jos şi trece-sus . În plus, ele permit alimentarea convertoarelor de la intrările receptorului (ele alimentează calea satelitară şi opţional calea terestră atunci când sunt folosite amplificatoare).
Diplexoare de satelit - principiul de funcţionare | Diplexoare de satelit ce permit alimentarea preamplificatoarelor - principiul de funcţionare |
În alegerea diplexoarelor de satelit este important să se ţină cont de posibilitatea de alimentare a unui preamplificator terestru TV. De exemplu, modelul R85311 nu oferă această posibilitate, pe când modelul R85312 oferă o tensiune de alimentare constantă şi continuă de 12 VDC. Modalităţile de alimentare a unui preamplificator depind de caracteristicile receptorului SAT - ce alimentează LNB-ul în modul stand-by.