COŞUL MEU
Coşul este gol

Sistemul ULTIMODE Home - descriere, avantaje, instalare
Arhiva bibliotecii
Informaţiile conţinute par a fi neactualizate
Sistem ULTIMODE Home este o soluţie inovatoare care permite crearea facilă a reţelelor casnice de fibră optică (FITH - Fibră Optică în Casă). Prin uşurinţa şi siguranţa în instalare, reţele de fibră sunt acum accesibile oricui.
În ultimii ani, tehnologia de telecomunicaţii şi informaţii s-a dezvoltat cu o viteză fără precedent. Creşterea numărului şi a calităţii serviciilor, cum ar fi VOD, IPTV, 3DTV, videoconferinţe etc, au atras după sine necesitatea unei lăţimi de bandă şi mai mari, necesară beneficiarilor acestor noi servicii. Prin urmare, infrastructura reţelei şi conectivitatea locală trebuie să evolueze constant pentru a răspunde cerinţelor utilizatorilor.
Astfel, apariţia fibrei optice în conexiunile de tip "last mile", era inevitabilă. Folosirea fibrei optice nu numai că măreşte lăţimea de bandă, dar, de asemenea, îmbunătăţeşte calitatea şi fiabilitatea transmisiilor de date, făcând posibilă implementarea unor conexiuni la foarte mare distanţă. Pentru a exploata pe deplin de beneficiile existenţei unei magistrale de fibră optică pentru utilizatorii finali, infrastructura optică trebuie să ajungă la fiecare locuinţă sau birou, prin crearea de reţele FTTH (Fiber To The Home).
Este evident faptul că fibrele optice din sticlă sunt cea mai bună soluţie pentru reţelele metropolitane, iar utilizarea lor în interiorul clădirilor implică unele restricţii. Dintre ele menţionăm:
 • rază foarte mică de curbură,
 • rezistenţă scăzută la deteriorări mecanice,
 • probleme la reconfigurarea reţelei,
 • un potential risc pentru utilizatori - posibilitatea leziunilor oculare cauzate de fasciculul infraroşu invizibil, în momentul deconectării unui dispozitiv,
 • necesitatea utilizării splice-urilor cu sudură sau a celor mecanice pentru conectarea echipamentelor de reţea.
Ce este Sistemul ULTIMODE Home?
Sistemul ULTIMODE Home este o soluţie pentru reţelele de abonaţi din case şi birouri, e foloseşte fibre optice pe bază de polimer (POF - fibră optică din plastic). O gamă completă de dispozitive permite fiecarui abonat să acceseze servicii de înaltă calitate, cum ar fi reţeaua de internet în bandă largă, video streaming, VOD sau videoconferinţe. Soluţiile bazate pe fibre optice din plastic sunt mult mai flexibile, putând fi instalate uşor şi reconfigurate de către utilizatorii finali. În plus, sistemele funcţionează la o lungime de undă care se află în spectrul de lumină vizibilă, respectiv 650 nm, permiţând astfel un control facil al stării de funcţionare a reţelei. Datorită nivelului redus de energie luminoasă a fasciculului, sistemul este complet sigur. Fibre POF nu sunt la fel de fragile ca fibre de sticlă, fiind mult mai flexibile şi mai rezistente la deteriorare.
POF PCI Adapter: ULTIMODE POF-100NCPOF USB Adapter: ULTIMODE POF-100USB (USB/OptoLock)Ethernet Media Converter: ULTIMODE POF-100MC Ethernet Media Converter: ULTIMODE POF-100MC POF Ethernet Switch: ULTIMODE POF-8S (8x OptoLock) Optical Media Converter: ULTIMODE POF-105SFP (1xOptoLock, 1xSFP)
Un exemplu de implementare a Sistemului Ultimode Home
Până în prezent, fibrele optice de plastic au fost utilizate în principal în automatizare, aplicaţii medicale şi auto. Treptat, acestea încep să fie utilizate şi pentru crearea reţelelor de calculatoare. Preţul scăzut, uşurinţa procesului de fabricaţie respectiv de instalare a acestor cabluri, precum şi siguranţa instalatorului/clietului în utilizare au dus la creşterea popularităţii acestora. Cablul de mici dimensiuni, cu o înaltă rezistenţă la degradare şi îndoire este complet imun la interferenţele electromagnetice, putând fi astfel folosit ca un mediu de comunicare universal, în casă sau în birouri. Lăţimea de bandă oferită de reţelele POF permit distribuţia simultană a trei servicii (Internet, telefonie, televiziune).
Componentele sistemului
Dispozitive active ale sistemului "ULTIMODE Home"
POF Ethernet Switch: ULTIMODE POF-8S (8x OptoLock)
ULTIMODE POF-8S L6108
Switch-ul Ethernet-POF ULTIMODE POF-8S L6108 este principalul dispozitiv al unei reţele locale POF.
Are 8 porturi OptoLock 100Base-FX de 100Mb/s. Instalarea este simplă iar funcţionarea stabilă.

ULTIMODE POF-105SFP L6221

Convertorul ULTIMODE POF-105SFP L6221 transformă semnalul optic dintr-o reţea din fibră de sticlă (instalaţie FTTH) într-un semnal compatibil cu o reţea POF (100 Mb/s) şi vice-versa. Convertorul slot pentru modul SFP conform cu standardul IEEE 802.3u 100Base-FX.
ULTIMODE POF-100SC L6223


Convertorul ULTIMODE POF-100SC L6223 transformă semnalul optic dintr-o reţea din fibră de sticlă (instalaţie FTTH) într-un semnal compatibil cu o reţea POF (100 Mb/s) şi vice-versa. Convertorul este dotat cu doi conectori SC (transmisie şi recepţie prin fibră monomodală) şi un conector OptoLock pentru fibre din polimer.
Ethernet Media Converter: ULTIMODE POF-100MC

POF SFP Transceiver: ULTIMODE POF-100SFP
ULTIMODE POF-100MC L6213

Convertorul de mediu ULTIMODE POF-100MC L6213 converteşte semnalele electrice (Ethernet - 10/100 Mb/s) transmise prin cablul STP/UTP în semnalele luminoase folosite de reţeaua POF. Este dotat cu un port Ethernet 10/100 Mb/s (RJ-45) şi un port OptoLock 100 Mb/s.
ULTIMODE POF-100SFP L6261

Transceiver-ul SFP ULTIMODE POF-100SFP L6261 cu port OptoLock converteşte semnalele electrice (Fast Ethernet) în semnale optice 100 Base-FX şi vice-versa. Modulul este compatibil cu dispozitive dotate cu sloturi SFP, switch-uri şi convertoare de mediu de transmisie. Utilizarea echipamentelor cu sloturi SFP precum şi a modulelor SFP permit o configurare rapidă şi flexibilă a reţelei de date.
POF USB Adapter: ULTIMODE POF-100USB (USB/OptoLock)

POF PCI Adapter: ULTIMODE POF-100NC
ULTIMODE POF-100USB L6242

Adaptorul POF-USB ULTIMODE POF-100USB L6242 dă posibilitatea conectării oricărui calculator/laptop ce dispune de un port USB, la o reţea optică POF. Conexiunea la reţeaua POF se face printr-un port de conectare rapidă OptoLock. Soluţia este foarte avantajoasă datorită lăţimii mari de bandă oferită de fibra POF, a popularităţii portului USB, dimensiunile compacte ale adaptorului, uşurinţa şi viteza de instalare.
ULTIMODE POF-100NC L6245

Adaptor PCI-POF ULTIMODE POF-100NC L6245 - placă de reţea cu conectivitate POF pentru PC. Cardul este compatibil cu standardele IEEE 802.3u 100Base-TX, 100Base-FX şi IEEE 802.3ux Full Duplex. Utilizatorii se pot conecta direct la o reţea POF, folosind o fibră termintă cu conector compatibil OptoLock.
Cablul şi instrumentele necesare instalării sistemului "ULTIMODE Home"
POF Cable ULTIMODE POF-22D (duplex, 1/2.2)

POF Cutter ULTIMODE POF-2T
ULTIMODE POF-22D L6521

Cablul de fibră optică din polimer cu transmisie în regim duplex este folosit pentru conectarea dispozitivelor POF active. Datele sunt transmise în ambele direcţii pe două fibre separate la o lungime de undă de 650 nm (o fibră pentru transmisie iar cea de a doua pentru recepţie). Avantajul decisiv al cablurilor POF este dimensiunea redusă a "conductorului" de semnal luminos. Diametrul exterior al unei fibre optice este de doar 2.2 mm.
ULTIMODE POF-2T L6311

Acest instrument este folosit pentru tăia cu precizie, la lungimea dorită, fibra optică de 2.2 mm diametru. Găurile pereche din aparat, dau posibilitatea tăierii simultane a cablurilor duplex. Mai mult, fibrele pot fi separate şi li se poate îndepărta învelişul de protecţie.
Beneficiile aduse de sistem
Principalele avantaje ale sistemului de fibră optică POF "ULTIMODE Home":
 • Imunitate electromagnetică totală
Cablurile POF, ca de altfel toate cablurile bazate pe conductori din fibră optică, sunt complet imune la toată gama de interferenţe electrice şi nici nu produc probleme asemănătoare, circuitele învecinate. Datorită acestei caracteristici, traseele de cablu optic pot sta lângă cele de tensiune electrică sau cele de telecomunicaţii.
 • Dimensiuni mici şi rezistenţă la stres mecanic
Avantajul decisiv al cablurilor POF este dimensiunea lor redusă. Diametrul exterior al unei fibre optice este de numai 2.2 mm. Miezul fibrei este din PMMA ("sticlă acrilică"), ceea ce îi conferă rezistenţă mecanică ridicată, stabilitate la lumina UV şi transparenţă la lumina din spectrul vizibil. Învelişul exterior (jacheta) este fabricată din polietilenă, un material indicat pentru aplicaţii de exterior.
 • Imunitate la supratensiune
Spre deosebire de conductorii din cupru, fibrele optice nu conduc curentul electric şi de aici şi protecţia intrinsecă la supratensiuni. Deci nu va fi nevoie de nici o protecţie suplimentară împotriva descărcărilor electrice (fulger). Face faţă cu usurinţă intemperiilor şi este folosit foarte des la instalaţiile în aer liber (legături aeriene între clădiri, interfoane IP, etc.).
 • Uşor de instalat
Rapiditatea şi uşurinţa instalării este datorată conectorilor OptoLock. Utilizatorul trebuie doar să taie cablul POF la lungimea dorită (cu un cutter POF), iar apoi să îl introducă în conectorul de fibră optică. Se elimină astfel costul unui service specializat, necesar de cele mai multe ori în cazul fibrei optice clasice.
Alte caracteristici care au dus la creşterea popularităţii acestui sistem sistem:
 • curbură foarte mică - cca. 20 mm,
 • greutatea scăzută a cablului,
 • gamă largă a temperaturi de funcţionare: -40 °C până la +85 °C,
 • uşurinţa în utilizare a tehnologiei optice.
Unde se poate utiliza?
Sistemul "ULTIMODE Home" poate fi folosit cu succes în:
 • reţele FTTH, FITH, FTTD ,
 • reţele pentru birouri,
 • reţele locale de distribuţie a unor servicii IT (spre exemplu, servicii "Triple Play"),
 • sisteme de monitorizare video,
 • conexiuni între reţele,
 • zone expuse la interferenţe electromagnetice mari, zgomot RF şi crosstalk,
 • zone expuse la supratensiuni şi fulgere.
Cum se conectează dispozitivele - conectorul OptoLock
Instalarea dispozitivelor sistemului "ULTIMODE Home" este simplă, nu necesită pregătire tehnică sau instrumente speciale şi poate fi realizată în doar câteva secunde. Acest lucru este posibil datorită conectorului OptoLock întâlnit pe fiecare dispozitiv aparţinând sistemului "ULTIMODE Home".
Conectorul OptoLock de pe ULTIMODE POF-100MC L6213 - vedere din faţă
OptoLock oferă o modalitate inovatoare de interconectare a dispozitivelor prin fibră optică. Această soluţie nu necesită montarea de conectori suplimentari pe cablul de fibră optic, fapt ce simplifică şi accelerează operaţiunea de instalare. Este suficientă secţionarea cablului POF la lungimea dorită şi introducerea sa în conectorul OptoLock al dispozitivului.
Conectarea cablului POF - pas cu pas

Tăiaţi cablul POF ULTIMODE POD-22D L6521 la lungimea dorită folosind cutter-ul ULTIMODE POF-2T L6311.
Folosind acelaşi instrument - ULTIMODE POF-2T L6311 - separaţi cele două fibre. Dispozitive POF utilizează lumina vizibila (lumină de culoare roşie), astfel încât este uşor identificarea fibrei care vine de la emiţător.

Capetele terminale ale cablului de fibră optică se introduc apoi în conectorul OptoLock. La pornire, convertorul de mediu va începe să emită lumină roşie pe portul de emisie. Portul de transmisie al unui echipament trebuie conectat cu portul de recepţie al altui echipament.
După introducerea cablului, apăsaţi pe conectorul OptoLock pentru a bloca ieşirea acidentală a fibrelor. În acest moment conexiunea este gata.
Tutorial Video
How to install POF network
Un scurt videoclip care arată instalarea reţelei POF
 
 
Regulamentul | Garanție | Reclamaţii | Download
| Cookies | Politica de confidentialitate Toate drepturile rezervate © 1996-2023 DIPOL sp.j.