COŞUL MEU
Coşul este gol

Sisteme cablu TV pentru hoteluri - Staţii TV şi amplificatoare
Arhiva bibliotecii
Informaţiile conţinute par a fi neactualizate
GHID PENTRU INVESTITORI, PROIECTANŢI ŞI INSTALATORI
Trecerea treptată către televiziunea digitală a fost şi este în continuare, elementul declanşator al celor mai multe procese de modernizare a sistemelor de recepţie, atât în cazul celor cu antenă individuală cât şi în cazul celor de antenă comună folosite cu precădere în complexele rezidenţiale. Acestă tendinţă se poate observa cel mai bine în reţelele profesionale CATV/SatTV ale hotelurilor deoarece calitatea şi diversitatea programelor TV sunt acum un lucru esenţial în asigurarea confortului unui client.
Unul dintre criteriile de clasificare ale sistemelor de televiziune instalate în aceste facilităţi este lista canalelor TV care se doreşte a fi disponibilă clienţilor. Sistemele cele mai simple pot furniza doar transmisiuni terestre de tipul free-to-air (la liber) în timp ce soluţiile mai avansate pot include canale disponibile doar prin satelit şi/sau unele de tip premium, cu plată (pay-TV). Conţinutul programelor va depinde, în mare măsură, de tipul persoanelor care vor sta în hotel (programe străine, tematice, etc.)
Trebuie menţionat de la bun început faptul că numărul de camere (mai exacta al prizelor TV) din hoteluri, pensiuni, case de oaspeţi nu este variabila care va ridica probleme (de proiectare / de cost) sistemului de recepţie CATV/SatTV în cazul în care acesta este bazat pe un echipament de tip headend. Problemele tehnice şi implicit cele de cost, într-o oarecare măsură, sunt influenţate în mod direct de numărul şi poziţionarea canalelor de pe transponderele satelit. Creşterea numărului de prize TV va presupune doar achiziţionarea amplificatoarelor de semnal, aceste dispozitive reprezentând doar un mic procent din costul total al modernizării sistemului.
Aşadar conţinutul este factorul cel mai important în calcularea unui cost aproximativ al investiţiei. Cu toate acestea, proprietarul afacerii sau investitorul întâmpină dificultăţi în alcătuirea unei liste optime de canele - lucru absolut necesar pentru estimarea costurilor. Ne propunem deci să oferim celor interesaţi câteva strategii pentru dezvoltarea/construirea instalaţiilor TV. Vor fi de asemenea prezentate, exemple de soluţii practice cu headend pentru recepţia și distribuirea unui număr variat de canale destinate diferitelor categorii de persoane.
Distribuirea televiziunii digitale terestre (DVB-T)
Hoteluri nou construite
Proprietarii de hoteluri nou construite şi dotate televizoare LCD având încorporat un tuner compatibil cu standardul DVB-T, trebuie doar să furnizeze semnalul antenei de recepţie, prizei TV din cameră. Acest lucru poate fi realizat utilizând amplificatoare de semnal adecvate, alese în funcţie de semnalul recepţionat şi numărul prizelor TV care urmează a fi deservite.
Micile hoteluri sau pensiuni situate în zone cu recepţie a semnalului DVB-T bună şi care necesită zece, douăzeci sau chiar cincizeci de puncte de acces TV pot utiliza diferite versiuni ale amplificatoarelor Telmor.
Instalatorul va alege, cel mai probabil, amplificatorul multibandă programabil digital WWK-951 R89861. Acesta dispune de cel mai mare câştig în banda UHF (până la 45 dB), suficient pentru distribuirea multiplexelor DVB-T, chiar şi la aproximativ 100 de prize, fără amplificatoare suplimentare (numărul maxim de prize TV deservite depinde de nivelul semnalului de intrare, de cablare şi de componentele pasive ale sistemului de distribuţie).
În hotelurile mai mari precum şi în cazul condiţiilor de recepţie dificile, este recomandată utilizarea amplificatoarelor de canal cu selectivitate ridicată produse de compania Terra.
Componentele unui sistem bazat pe dispozitive Terra:
  • R82510 - at420 - amplificator de canal, 2 căi
  • R82511 - at440 - amplificator de canal, 4 căi
  • R82515 - mt420 - modulator VSB multi-standard, 2 căi
  • R82520 - ma400 - amplificator multibandă cu trei căi independente (FM, VHF&DAB, UHF) şi nivel ridicat al semnalului de ieşire
  • accesorii: sursă de alimentare, bară de alimentare, puţi RF, etc
Twin Channel Amplifier: Terra at420 (UHF, analog TV & DVB-T, AGC)
Four-channel Amplifier: Terra at440 (UHF, DVB-T, AGC)
Base Unit UC-380 (for Modular Headend MMH-3000)
Multiband Amplifier Terra ma400 (FM/VHF/UHF)
at420 R82510
at440 R82511
mt420 R82515
ma400 R82520
Arhitecturi tipice ale sistemelor de distribuţie TV pentru hoteluri:
  • topologie stea - utilizată în sistemele mai mici - toate traseele de cablu către prizele TV din camere pleacă din acelaşi punct central al sistemului, amplasat în mansarda, subsol, camera server dedicată, etc.
  • topologie mixtă - utilizată în sistemele mai mari - segmente din sistem, apropiate fizic (prizele TV de pe acelaşi etaj) sunt grupate în subreţele - semnalul este amplificat la intrarea în subreţeaua de distribuţie, alcătuită de obicei din splittere şi tapuri.
Modularitatea ce caracterizează sistemele construite cu echipamente Terra permite o adaptare flexibilă la ambele tipuri de instalaţii.
Utilizarea primei topologii presupune asigurarea unui nivel de semnal la ieşire relativ ridicat, în punctul central al sistemului. Setul de amplificatoare de canal compus din at420 R82510 şi at440 R82511 împreună cu amplificatorul multibandă ma400 R82520 (max. 117 dBuV nivel semnal de ieşire) va asigura calitatea şi puterea de semnal necesară pentru distribuirea acestuia într-un sistem cu peste 100 de puncte de acces TV.
În cazul unui număr mai mare de prize TV, distribuirea semnalului dintr-un punct central este tehnic dificilă şi în acelaşi timp, foarte puţin rentabilă. Se recomandă deci împărţirea în subreţele a întregii instalaţii, fiecare subreţea urmând a fi deservită de căre un amplificator.
În acest scop, o alegere foarte bună pentru echipamentele de intrare o reprezintă amplificatoarele at420 R82510 de două canale şi at440 R82511 de patru canale care dispun de un nivel maxim de ieşire de 85 dBuV. Este un nivel de semnal suficient pentru divizarea întregului sistem şi crearea de subreţele, la intrarea cărora pot fi instalate, dacă este necesar, amplificatoare de clădire.
Următoarele două diagrame exemplifică cele două tipuri de sisteme de distribuţie DVB-T existente în hoteluri.
Sistem DVB-T bazat pe topologie mixtă. Click pe diagramă pentru a descărca versiunea PDF.
Amplificatoare Terra pentru clădiri:
     
NumeHA-123HA-126HA-129HA-024
CodR82301R82303R82314R82292
Câştig (max)28 dB34 dB36 dB30 dB
Hoteluri dotate cu televizoare CRT sau LCD-uri cu tunere incompatibile
În această situaţie, modernizarea sistemului de antenă se poate realiza pe mai multe căi. Principalele criterii în alegerea soluţiei corecte sunt numărul de televizoare şi bineînţeles, costul implementării acesteia.
Pentru sistemele mici, alcătuite din maxim 10, 12 televizoare se recomandă înlocuirea acestora cu unele moderne, cu receptoare DVB-T încorporate. Daca bugetul nu permite înlocuirea acestora, o bună alternativă este achiziţionarea de receptoare DVB-T externe. Acest lucru presupune bineînţeles un nou echipament şi o nouă telecomandă în fiecare cameră.
   
NumeSignal 507Signal 527
CodA99250A99252

 

Cel mai mare avantaj, din punct de vedere practic, al receptorului DVB-T Signal HD-507 este dimensiunea sa compactă. Se conectează direct în mufa SCART din spatele televizorului (nu este necesar cablu SCART) devenind practic "invizibil" pentru utilizator.
Proprietarilor de hotelurilor cu mai mult de douăzeci / treizeci de televizoare de generaţie veche le sunt disponibile în schimb alte soluţii. Asta deoarece înlocuirea tuturor televizoarelor poate reprezenta o investiţie mult prea mare şi în acelaşi timp, receptoarele DVB-T externe pot îngreuna modul de utilizare al televizorului. Cea mai bună soluţie ar fi instalarea unui headend cu transmodulatoare COFDM-PAL pentru conversia programelor digitale în canale analogice.
Bineînţeles, şi aici proprietarul are de ales între două variante, iar alegerea optimă depinde de numărul de camere ale clădirii (nr. de prize TV). Linia de separaţie între cele două este destul de laxă, între 40 şi 80 de prize.
Sub acestă valoare, este suficientă utilizarea unui headend semi-profesional Mixpol DVB-08T R951680, capabil de recepţia şi conversia în canale PAL a opt programe DVB-T. Numărul poate fi uşor dublat prin folosirea a două unităţi. Utilizatorul nu va fi constrâns de alegerea multiplexelor şi canalelor deoarece fiecare headend DVB-08T este dotat cu 8 receptoare DVB-T independente. Nivelul maxim de ieşire al modulatoarelor analogice PAL este de 82 dBuV, valoare suficientă pentru distribuţia semnalului într-o reţea pasivă de 10-12 prize dar în cazul instalaţiilor de 20, 30 sau mai mult de 40 de prize TV, se impune folosirea unui amplificator de bandă largă.
DVB-T / UHF PAL Headend: Mixpol DVB-08T (8 channels)
Headend Mixpol DVB-08T R951680 pentru conversia a 8 programe DVB-T în canale analogice PAL
UHF TV Antenna: DIPOL 44/21-69 Tri Digit3-Way TV/FM Splitter R-3 Signal8-Way Splitter R-8 Signal8-Way Splitter R-8 SignalDVB-T / UHF PAL Headend: Mixpol DVB-08T (8 channels)DVB-T / UHF PAL Headend: Mixpol DVB-08T (8 channels)Programmable Multiband Amplifier: Telmor WWK-9512-Way TV/FM Splitter R-2 SignalBuilding Amplifier:Terra HA-1262-Way TV/FM Splitter R-2 Signal
Sistem MATV cu două headend-uri R951680 pentru distribuirea
concomitentă a multiplexelor originale şi a 16 programe DVB-T sub formă de canale PAL
O soluţie pe deplin profesională pentru conversia DVB-T în canale analogice este MMH-3000 împreună cu modulele corespunzătoare. Deşi acest model de headend este destinat în principal instalaţiilor mari, poate fi utilizat cu succes şi în cazul reţelelor medii - hoteluri, internate, pensiuni, etc. Datorită designului modular, acesta poate fi adaptat nevoilor curente ale utilizatorului şi poate fi cu uşurinţă extins în viitor. De obicei, o extindere a headend-ului constă în adăugarea unor noi canale satelit sau a unor semnale multimedia proprii. Aceste capacităţi ale echipamentului vor fi descrise mai târziu în acest articol.
Elementele de bază ale headend-ului MMH-3000 includ:
  • UC-380 R81700 - unitate de bază cu sursă de alimentare şi amplificator, pentru 8 module
Base Unit UC-380 (for Modular Headend MMH-3000)
  • RT-316 R81707 - receptor COFDM / modulator DSB PAL (converteşte un canal digital în PAL şi oferă modulelor DM-316 restul multiplexului sub formă de flux MPEG-TS)
OFDM Receiver / DSB Modulator: Terra RT-316 (MMH-3000)
  • DM-316 R817121 - decodor MPEG2-TS / modulator DSB PAL (decodează fluxul MPEG2-TS şi converteşte unul dintre canalele în PAL)
MPEG2 TS Decoder / DSB PAL Modulator: Terra DM-316 (MMH-3000)
În funcţie de aplicaţia clientului, pot fi furnizate şi alte versiuni ale modulelor RT/DM, inclusiv modelele VSB: RT-315 şi DM-315.
Diagrama de mai jos prezintă componentele hardware necesare implementării unui headend MMH-3000 capabil să distribuie 17 canale PAL obţinute prin conversia a trei multiplexe DVB-T. Cele trei unităţi UC-380 R81700 pot acomoda un total de 24 de module, fapt care permite o extindere rapidă a headend-ului în viitorul apropiat (de exemplu, adăugarea de canale noi în multiplexurile digitale). Numărul de canale/module utilizate este decis de către proprietar.
Configurarea modulelor RT-316 şi DM-316 se realizează cu ajutorul aplicaţiei Terra-Link. Întregul proces constă în scanarea benzii TV şi alegerea programelor dorite.
Click pe diagramă pentru a descărca versiunea PDF
Comparaţie între soluţiile Mixpol şi Terra:
Terra MMH-3000
  • flexibilitate - extindere uşoară
  • configurare simplă
  • suport teletext
  • suport opţional pentru pay-TV DVB-T
  • stabilitate şi fiabilitate extremă
Mixpol DVB-08T
  • dimensiuni foarte mici
  • preţ mic
  • fără teletext
  • este necesar un nivel şi o calitate mai mare a semnalului de intrare
Tabelul de mai jos prezintă o comparaţia între costurile (pentru o singură cameră) soluţiilor descrise mai sus.
 Preţ net orientativ pentru o singură cameră [EUR] *
Număr de camereTV nou**DVB-T STB
Mixpol DVB-08TTerra MMH-3000
202002873180
50200282971
100200281536
15020028-24
* distribuirea a 16 canale
** preț mediu pentru un televizor de 24-inch pe piaţa europeană (Dec. 2012)
În cazul sistemelor mari, este clar că investiţiile în soluţii de tip headend pot economisi până la 90% din costul operaţiunii de înlocuire a televizoarelor.
Distribuirea canalelor DVB-T şi DVB-S - Sisteme SMATV
Hoteluri dotate cu televizoare CRT sau LCD-uri cu tunere incompatibile
Instalarea de sisteme headend pentru distribuirea canalelor satelit sub formă analogică încă reprezintă o soluţie destul de des întâlnită în hoteluri. Aceste canale pot fi oferite în completarea celor recepţionate în regim terestru sau pot fi singura sursă de programe TV. În aceste situaţii, instalaţia headend poate folosi pentru conversia DVB-T - analogic modulele menţionate mai sus la care se mai adaugă:
  • RDC-313 R81710 - receptor QPSK / modulator PAL pentru recepţia canalelor DVB-S "la liber" sau criptate (tot transponderul) şi transferul acestora către celelalte module ca flux MPEG-2; unul dintre canalele SAT este disponibil sub formă RF analogic (PAL)
QPSK CI Receiver RDC-313 (QPSK/PAL, for MMH-3000 headend)
  • DM-313 R81712 - decomprimă un canal la alegere din fluxul de transport MPEG2-TS (de pe acelaşi transponder), furnizat de către modulul RDC-313
MPEG-2 TS Decoder/VSB Modulator: DM-313<br />(for Terra MMH-3000 headend)
Mai jos vor fi prezentate câteva exemple de reţele TV bazate pe headend-uri Terra MMH-3000, folosite pentru distribuirea de canale analogice PAL. Fiecare exemplu este însoţit şi de o listă a canalelor oferite (specifice Poloniei)
Exemplul 1: 4 canale TV terestre şi 4 canale Sat – total 8 canale
Sunt incluse canalele de interes public, de ştiri şi cele tematice (sport, pentru copii, modă)
HDMI Female to HDMI Female Adapter
Click pe diagramă pentru a descărca versiunea PDF
Nr.NumeMultiplex/TransponderSursă
1TVP1MUX3DVB-T
2TVP2MUX1DVB-T
3TVNMUX2DVB-T
4PolsatMUX2DVB-T
5TVN2411393VSAT - Hotbird 13.0E
6TVN Turbo
7TVN Style
8Cartoon Network10949VSAT - Hotbird 13.0E
Lista de echipamente:
NumeCodUnităţi
RT-316R817073
DM-316R8171211
RDC-313R817102
DM-313R817122
UC-380R817001
Exemplul 2: 4 canale TV terestre şi 12 canale Sat, plus cele premium şi de ştiri internaţionale - total 16 canale
Grila TV cuprinde o gamă largă de canale naţionale precum şi cele mai populare canale TV englezeşti (2) şi germane (3).
Signal-HD HDMI Switcher 2x1
Click pe diagramă pentru a descărca versiunea PDF
Nr.NumeMultiplex/TransponderSursă
1TVP1MUX3DVB-T
2TVP2MUX1DVB-T
3TVNMUX2DVB-T
4PolsatMUX2DVB-T
5TVN2411393VSAT - Hotbird 13.0E
6TVN Turbo
7TVN Style
8Cartoon Network10949VSAT - Hotbird 13.0E
9Canal+10892HSAT - Hotbird 13.0E
10Canal+ Film
11Canal+ Sport
12RTL12187HSAT - Astra 19.2E
13N-TV
14N2412544HSAT - Astra 19.2E
15BBC World News12597VSAT - Hotbird 13.0E
16CNN Int. Europe11778VSAT - Hotbird 13.0E
Lista de echipamente:
NumeCodUnităţi
RT-316R817073
DM-316R8171211
RDC-313R817106
DM-313R817126
UC-380R817002
Hoteluri dotate cu televizoare cu tunere digitale
Se porneşte de la premisa că distribuirea canalelor analogice într-o reţea CATV dotată cu televizoare cu tunere digitale este inutilă.
Motivele echipării hotelurilor cu televizoare digitale:
  • Calitate superioară a imaginii chiar şi la rezoluţie SD, în plus existând şi posibilitatea vizionării de canale TV în format High Definition.
  • Calitatea imaginii este constantă în întreaga reţea de distribuţie - spre deosebire de programele analogice unde pot apărea zgomotul de imagine, umbrele, etc. în funcţie de calea de transmisie folosită, calitatea imaginii unui canal digital (DVB-T) nu depinde de traseul utilizat.
  • Eficienţa benzii RF - pectrul RF este utilizat la maximum, pe o singură frecvenţă putând fi transmise mai multe programe TV. Modulaţia COFDM este de circa 6 ori mai eficientă decât modulaţia folosită în cazul transmisiunilor analogice.
  • Utilizarea unui singur standard actual - după un anumit timp de la introducerea DVB-T (perioadă de tranziţie), toate transmisiunile analogice vor fi oprite.
  • Cost scăzut - idea conform căreia utilizarea de headend-uri pentru distribuirea canalelor digitale este o soluţie mult mai scumpă decât cele folosite în cazul programelor analogice este total eronată. În funcţie de configurare (canalele TV dorite) un sistem headend se va dovedi mult mai rentabil şi în acelaşi timp va oferi mult mai multe programe TV. Un singur modul poate distribui un multiplex cu până la 6 programe.
Componentele headendului folosit la distribuirea de canale digitale:
  • TDX-311 R81711 - receptor DVB-S/S2 FTA (8PSK+QPSK) / modulator DVB-T COFDM pentru recepţia şi distribuirea canalelor satelit FTA ale unui întreg transponder, sub formă de multiplex DVB-T.
TERRA TDX-311 (8PSK+QPSK FTA receiver / DVB-T@COFDM modulator - for MMH-3000)
  • TDX-311 R81711C - receptor DVB-S/S2 (8PSK/QPSK) / modulator DVB-T COFDM pentru recepţia şi distribuirea canalelor satelit FTA sau codificate ale unui întreg transponder, sub formă de multiplex DVB-T.
TERRA TDX-311C (8PSK+QPSK CI receiver / DVB-T@COFDM modulator - for MMH-3000)
  • TRX-360 R81709 - modulator DVB-T COFDM cu şase intrări MPEG2-TS pentru a fi utilizat împreună cu receptoarele DVB-S/S2 RDC-311 R817102 Un set compus din modulel RDC-311 R817102 şi TRX-360 R81709 poate converti în multiplex DVB-T canale satelit de pe transpondere diferite (max 6 transpondere pentru un total de 8 canale per multiplex)
DVB-T Modulator (COFDM) for TERRA MMH-3000
  • RDC-311 R817102 - receptor DVB-S/DVB-S2 cu slot PCMCIA pentru modul de tip CI (Common Interface) destinat recepţiei şi conversiei programelor unui întreg transponder în MPEG2-TS. Fluxul MPEG2 obţinut este transferat uneia dintre intrările modului TRX-360 R81709
DVB-S/S2 Receiver (CI, MPEG2 TS output): Terra RDC-311 (for MMH-3000 headend)
Remarci:
În funcţie de dorinţa patronului, transmisiuni terestre pot fi indroduse în reţeaua de distribuţie prin utilizarea convertoarelor de canal CT-311 R81715 (1 modul per multiplex) sau a unui set de amplificatoare de canal. Prima obţiune, deşi mai scumpă, oferă o mai mare flexibilitate în etapa de planificare a grilei TV ce va fi disponibilă clienţilor şi nici nu necesită echipamente adiţionale (toate dispozitivele sunt montate în headend).

Exemplul 1: 17 canale DVB-T şi 12 canale Sat – total 29 canale (în limba poloneză)
Grila TV exemplificată include doar canale în limba poloneză. Aceasta poate varia în funcţie de ţară. Este utilizată doar o singură unitate de bază pentru instalarea tuturor modulelor.
Nr.NumeMultiplex/TransponderSursă
1TVP1MUX3DVB-T
2TVP2MUX1DVB-T
3ATM RozrywkaMUX1DVB-T
4Eska TVMUX1DVB-T
5TVP InfoMUX1DVB-T
6Polo TVMUX1DVB-T
7TTVMUX1DVB-T
8PolsatMUX2DVB-T
9TVNMUX2DVB-T
10TVN7MUX2DVB-T
11TV4MUX2DVB-T
12TV PulsMUX2DVB-T
13TV6MUX2DVB-T
14Polsat Sport NewsMUX2DVB-T
15TVP KulturaMUX3DVB-T
16TVP PoloniaMUX3DVB-T
17TVP HistoriaMUX3DVB-T
18TVN2411393VSAT - Hotbird 13.0E
19TVN Turbo
20TVN Style
21Canal+10892HSAT - Hotbird 13.0E
22Canal+ Film
23Canal+ Sport
24ESPN11117VSAT - Hotbird 13.0E
25BBC Enterntaiment
26BBC Lifestyle
27BBC Knowledge
28Cbeebies
294Fun TV10719VSAT - Hotbird 13.0E
Varianta A: Utilizarea headend-ului Terra MMH-3000 pentru distribuirea de multiplexuri DVB-T.
Click pe diagramă pentru a descărca versiunea PDF
Lista de echipamente:
NumeCodUnităţi
CT-311R817153
TDX-311CR81711C1
RDC-311R8171023
TRX-360R817091
UC-380R817001
Varianta B: Distribuirea de multiplexuri DVB-T folosind unitatea de bază şi amplificatoarele de canal
Click pe diagramă pentru a descărca versiunea PDF
Lista de echipamente:
NumeCodUnităţi
at420R825102
DR-60-12R825321
TDX-311CR81711C1
RDC-311R8171023
TRX-360R817091
UC-380R817001
Exemplul 2: 17 canale DVB-T şi 25 canale Sat - total 42 canale, şi anume:
  • 29 canale în limba poloneză
  • 6 canale în limba germană
  • 2 canale în limba engleză
  • 3 canale în limba franceză
  • 2 canale în limba rusă
Click pe diagramă pentru a descărca versiunea PDF
Nr.NumeMultiplex/TransponderSursăLimbă
1 - 7TVP2. ATM. Eska. TVP Info. Polo. TTVMUX1DVB-TPL
8- 14TVN. Polsat. TVN7. TV4. TV6. Polsat Sport News. PulsMUX2DVB-TPL
15 - 17TVP1. TVP Historia. Kultura. PoloniaMUX3DVB-TPL
18 - 20TVN24. TVN Style. TVN Turbo11393VSAT - Hotbird 13.0EPL
21 - 23Canal+. Canal+ Film. Canal+ Sport10892HSAT - Hotbird 13.0EPL
24 - 28EPSN. BBC Ent.. BBC Life.. BBC Know.. Cbeebies11117VSAT - Hotbird 13.0EPL
294Fun TV10719VSAT - Hotbird 13.0EPL
30 - 33ZDF. 3Sat. KiKA. ZDF Info11954HAstra - 19.2EDE
34 - 35RTL. N-TV12188HAstra - 19.2EDE
36 - 37Russia 24. RTR Planeta11034VSAT - Hotbird 13.0ERU
38 - 39France 24. CCTV Francais11538VAstra - 19.2EFR
40TV 5 Monde11137VSAT - Hotbird 13.0EFR
41BBC World News12597VSAT - Hotbird 13.0EEN
42CNN Int. Europe11778VAstra - 19.2EEN
Lista de echipamente:
NumeCodUnităţi
CT-311R817153
TDX-311CR81711C1
RDC-311R8171029
TRX-360R817093
UC-380R817002
Canale private în sistemele TV hoteliere
Marea majoritate a patronilor doresc să ofere clienţilor şi canale TV private/proprii. De obicei, sursa acestor canale este un PC, player DVD/Blu-ray sau echipamente de tip media player.
Încorporarea acestor tip de semnale în reţeaua CATV proprie se poate realiza cu ajutorul unui modulator RF. În funcţie de semnalul de ieşire dorit (analogic sau digital) există două tipuri de modulatoare. Cele analogice sunt de departe, cele mai ieftine. Modulatoarele digitale au un preţ mai mare dar oferă o calitate a imaginii mult superioară, includ opţiunea de distribuire a materialului video HD şi oferă aceeaşi calitate de imagine în întregul sistem TV.
Distribuirea în format analogic
In cazul headendului Terra MMH-300, injectarea unui semnal propriu pentru a fi distribuit sub formă de canal TV analogic se poate realiza cu ajutorul modulului MT-310 R81708
VSB Modulator MT-310 (for MMH-3000)
Modulator VSB MT-310 R81708 - pentru headend MMH-3000
Cele mai ieftine soluţii sunt în genere bazate pe modulatoare RF individuale. Având dimensiuni reduse, acestea pot fi amplasate în apropierea sursei de semnal (PC, media player).
Trebuie acordată atenţie şi nivelului de semnal maxim pe ieşire de care este capabil modulatorul - o valoare mai mare înseamnă ca nu mai sunt necesare alte amplificatoare de semnal. Cele mai ieftine modulatoare disponibile pe piaţă cu nivelul de ieșire de 75-80 dBuV nu sunt potrivite pentru acest scop (acestea sunt dedicate aplicațiilor casnice și au, de obicei, niveluri relativ ridicate de zgomot).
În sistemele analogice, unde un singur program TV ocupă întraga bandă a unui canal RF, distribuirea unui număr mare de programe, va forţa utilizatorul să aleagă un modulator cu bandă laterală atenuată(VSB). Utilizarea unui modulator cu bandă laterală dublă (DSB), mai ieftin de altfel, poate provoca interferenţe canalului RF inferior.
Reţele în care se folosesc un număr mare de modulatoare trebuie proiectate ţinând cont şi de conexiunile dintre aceste echipamente, urmărind eficientizarea întreţinerii sistemului. Acest lucru este uşor de realizat dacă se utilizează module cu două sau mai multe modulatoare.
Exemplu în acest caz este modulatorul VSB dublu - Terra mt420 R82515. Modulul se poate monta de şină DIN universală, asigurând astfel sistemului un aspect profesional şi elegant.
Un sistem cu patru modulatoare duble mt420 R82515 (8 canale) şi un set de amplificatoare de canal
Tabelul de mai jos grupează câteva dintre modulatoarele ce pot fi folosite în diverse hoteluri/pensiuni. Lista completă a modulatoarelor RF disponibile în magazinul nostru online poate fi găsită aici.
 
NumeMT-31MT-30AMT-29mt420
CodR871736R871731R871729R82515
Număr de canale1112
Nivel maxim de semnal [dBμV]809210090
DSB/VSBVSBVSBDSBDSB
Distribuţia canalelor digitale
Sisteme cu headend
Un canal digital poate fi introdus (injectat) în sistemul de televiziune al hotelului, instalând in headendul Terra MMH-3000 un modul corespunzător. Modulul de codare MPEG-2, Terra MD-330 R81713, permite conversia semnalelor audio-video analogice (ca de exemplu, cele de pe camerele video analogice sau playere multimedia) în fluxuri digitale MPEG-2 TS. Acestea (fluxurile) pot fi introduse într-un multiplex DVB-T şi recepţionate sub formă de canale digitale în reţeaua de distribuţie. Multiplexul este creat de către modulatorul DVB-T Terra TRX-360 R81709. Este capabil de a multiplexa până la 6 fluxuri de transport MPEG2 (MPEG-2 TS) şi a le converti în canal RF modulat COFDM (multiplex DVB-T) Având disponibile mai multe intrări de semnal, acestea pot fi folosite pentru distribuirea programelor satelit, conectând receptoare DVB-S/S2 Terra RDC-311 R817102.
MPEG-2 Encoder: Terra MD-330 (for MMH-3000 headend)
Codor MPEG-2 MD-330 R81713
Exemplu de aplicaţie a codificatorului MD-330:
Utilizarea codorului MD-330 în scopul introducerii a trei semnale A/V printre canalele de satelit recepţionate
Click pe diagramă pentru a descărca versiunea PDF.
Sisteme bazate pe amplificatoarele de canal de la Terra
Unul sau două canele TV particulare/proprii pot fi adăugate multiplexelor DVB-T distribuite în sistemul de antenă (folosind un set de amplificatoare de canal - at420 R81510 sau at440 R82511) cu ajutorul modulatorului DVB-T Terra mdx420. Semnalele de intrare A/V pot proveni de pe camere video, playere multimedia, PC-uri, DVD playere, receptoare de satelit, etc. Ieşirea RF în format DVB-T (multiplexul) conţine ambele semnale A/V sub formă de canale TV digitale. Acest modulator poate fi folosit în completarea setului de amplificatoare de canal, sau independent, instalat împreună cu sursa de alimentare, într-o cutie separată.
Base Unit UC-380 (for Modular Headend MMH-3000)
Modulator Terra mdx420 de două canale, A/V -> DVB-T R82518
Seria Signal de modulatoare DVB-T dotate cu intrări HDMI
Cel mai mare avantaj al acestei categorii de echipamente este uşurinţa de a distribui material AV cu rezoluţie HD. Ca sursă de semnal HD pot fi folosite dispozitive de tip media player, DVR, Blu-ray player, PC, receiver STB, etc. conectate la intrarea HDMI. Aşadar, pe lângă transmisiunile DVB-T, disponibile în mod normal, se mai poate introduce în sistemul de antenă şi un conţinut multimedia de cea mai înaltă calitate.
O aplicaţie tipică a modulatorului Signal-751 R86751 este prezentată în figura de mai jos.
Distribuţia unui semnal RF modulat COFDM într-o reţea CATV (la calitate Full HD) şi a unui flux IP în regim multicast
Un alt avantaj al Signal-752 este dat de capacitatea acestuia de a furniza, în paralel cu semnalul DVB-T, un flux de date UDP/IP (IP multicast).

Scurtă comparație a modulatoarelor DVB-T:

 

 

 r82518
NumeMD-330mdx420Signal-751Signal-752
CodR81713R82518R86751R86752
Mod de utilizareîn headend MMH-3000cu un set de amplificatoare de canal Terra; separatseparatseparat
Număr de intrări (canale)3212
Rezoluţie videoSDSDSD/HDSD/HD
Nivel maxim de semnal [dBμV]90859797
Altelea fi utilizat cu TRX-360afișaj OLEDstreaming IP multicast suplimentarstreaming IP multicast suplimentar
 
 
Regulamentul | Garanție | Reclamaţii | Download
| Cookies | Politica de confidentialitate Toate drepturile rezervate © 1996-2023 DIPOL sp.j.