COŞUL MEU
Coşul este gol

Supraveghere video

Supraveghere

Sistem de supraveghere pentru o benzinarie
Studiu de caz
Cele mai dese forme de infracţionalitate întâlnite la benzinării sunt furtul de mici accesorii pentru automobil expuse pe raft şi alimentarea fără plata combustibilului. În acelaşi timp se observă o creştere alarmantă a infracţiunilor comise cu armă de foc. Acestea au ca scop extragerea sumelor mari de bani din casa de marcat sau din seif, lucru de cele mai multe ori posibil deoarece acestea din urmă nu beneficiază de o protecţie adecvată. Numărul redus de angajaţi - de multe ori o singură persoană, distanţa mare faţă de secţia de poliţie sau de centrul de monitorizare; toate acestea fac din staţiile de benzină o ţintă uşoră pentru hoţii de rînd şi pentru grupările infracţionale organizate.
Un sistem de alarmă protejează staţia în primul rând de tâlhării, dar nu şi de furturile mărunte care au loc de cele mai multe ori la deschiderea programului (şi pe tot parcursul zilei). Şi nu doar furtul de benzină, la pompă şi cel din magazin trebuie luat în considerare ci şi situaţiile în care cei păgubiţi sunt clienţii; maşinile acestora trebuie securizate pe toată durata staţionării.
Un sistem de supraveghere bine gândit şi pus la punct poate îmbunătăţii considerabil nivelul de siguranţă la orice staţie de alimentare. Avansul tehnologic încorporat în noile echipamente au redus considerabil costul acestora şi în ziua de astăzi un astfel de sistem a devenit foarte accesibil.

Ghid de proiectare
Pentru început trebuie să stiţi ce vreţi să monitorizaţi şi ce vreţi să înregistraţi.
Aspectul fizic şi trasăturile faciale ale persoanelor, precum şi detaliile maşinilor (marcă, culoare, număr de înmatriculare) reprezintă un minim de cerinţe pentru orice sistem de supraveghere destinat benzinăriilor. Se trece apoi la alegerea poziţionării camerelor.
Trebuie supravegheată intrarea maşinilor în perimetrul benzinăriei, parcarea, zona pompei de combustibil, intrarea în magazin, interiorul acestuia, casele de marcat şi bineînţeles culoarul de ieşire a maşinilor din perimetrul staţiei.
Pompele de combustibil
Zona de observaţie trebuie limitată la maşina care alimentează în acel moment. Se vor obţine astfel imagini detaliate cu numărul de înmatriculare şi trăsăturile conducătorului auto. Un lucru important de luat în considerare este amplasarea a două camere de supraveghere când pompele de benzină sunt montate în linie dreaptă. O cameră filmează partea din faţă a pompei iar cea de a doua, partea din spate. O astfel de poziţionare a camerelor va fi utilă când maşina ce alimentează blochează imaginea automobilului din spate. Echipamentul de filmat trebuie montat la o înălţime care să permită pe de o parte o bună vizibilitate a plăcuţelor de înmatriculare, iar pe de cealaltă parte, să nu deranjeze fluxul de maşini.
Intrarea şi ieşirea
Supravegherea maşinilor încă de la intrarea în perimetrul benzinăriei este de preferat deoarece nu toate vor alimenta cu combustibil. Unele vor dori doar să cumpere ceva din magazin sau să folosească toaleta şi este foarte posibl ca acestea să staţioneze într-o zonă nemonitorizată. Camerele de supraveghere amplasate imediat la intrare şi ieşire, rezolvă problema anterioară dar crează una nouă; trebuie să fie poziţionate cât mai aproape de aceste zone şi asta înseamnă trasee lungi de cablu.
Dacă distanţa necesară cablării sistemului de supraveghere este mare sau incomodează fluxul de automobile se pot folosi camere video cu obiective telefoto cu focală lungă. Pe lângă dotarea camerelor cu obiective de distanţă, trebuie redusă zona de monitorizare prin îngustarea benzii de acces în perimetru.
Îngustarea se poate face cu ziduri de beton sau stâlpi de metal dispuşi în formă de barieră. Toate aceste pentru a minimaliza unghiul de filmare şi a putea înregistra detalii cât mai fine.

Infrastructura secundară
Chiar şi benzinăriile medii au de cele mai multe ori o zonă de shopping, spălătorie auto şi un mic service pentru reparaţii minore. Supravegherea tuturor acestor locaţii necesită camere video şi bineînţeles o "soluţie" de monitorizare şi înregistrare simultană a fluxului audio-video de la toate aceste camere.
O instalaţie tipică ce ţine cont de regulile de mai sus poate cuprinde:

 • Camera nr. 1 - supraveghează intrarea în perimetrul staţiei,
 • Camera nr. 2 - supraveghează ieşirea din perimetrul staţiei,
 • Camerele nr. 3 &4 - supraveghează primele două pompe,
 • Camerele nr. 5 &6 - supraveghează celelalte două pompe,
 • Camera nr. 7 - supraveghează zona casei de marcat şi intrarea în clădire,
 • Camera nr. 8 - supraveghează alte incinte din clădire
 • Următoarele camere, până la 16 - supraveghează alte zone de interes: parcare, restaurant, spălătorie auto ...
Exemplu de sistem de supraveghere pentru o staţie de benzină.

Alegerea echipamentului de supraveghere
Camerele video. Dacă se ţine cont de recomandările de mai sus în ceea ce priveşte "ţinta" de înregistrare (la oameni - caracteristicile fizice şi trăsăturile faciale; la maşini - modelul, culoarea, nr. de înmatriculare) vor fi necesare camere video color, cu o sensibilitate crescută, cu rezoluţie ricată şi cu control auto-iris (AI). Zonele cu iluminare scăzută necesită utilizarea camerelor cu funcţie zi/noapte.
Camerele ce dispun de senzor Super Wide Dynamic sau funcţie High Lum Cancel (ajută la eliminarea zonelor supraexpuse; sunt înlăturate de pe imagine prin întunecare) sunt ideale pentru monitorizarea zonelor predispuse la lumină strălucitoare / "orbire" cauzată de faruri.

O cameră video multifuncţională care îndeplineşte toate cerinţele de mai sus, este Sunell SN-BXC0586DCN(II) M11207. Este cea mai performantă cameră din seria celor ce folosesc senzor Super Wide Dynamic. Este imună la supraexpunerea cât şi la subexpunerea imaginii filmate, situaţii cauzate de razele de lumina reflectate/directe dar şi de iluminarea puternică a fundalului. Detaliile vor putea fi astfel observate indiferent de condiţiile de filmare. Printre dotările adiţionale se regăsesc WDR, AGC, BLC, ICR şi reducerea 3D a zgomotului de pe imagine.
Calculând intensitatea luminoasă din imagine, sistemul DSP (Digital Pixel System) ajustează gradul de expunere pentru fiecare pixel individual din senzorul de imagine. Privind lucrurile într-un mod mult simplificat, fiecare pixel se comportă ca un convertor analog/digital de sine stătător. Astfel se obţin imagini cu un contrast corect chiar şi în situaţii extreme.

Obiectivul. În cazul pompei de benzină, lentilele folosite vor fi neapărat dotate cu auto-iris (AI). Astfel de obiective pot menţine fixă cantitatea de lumină ce ajunge la senzorul de imagine prin deschiderea sau închiderea diafragmei, în funcţie de condiţiile de luminozitate. Un nivel constant de iluminare al CCD-ului se traduce prin posibilitatea de filmare în situaţii extreme (cu soarele direct în faţă, sau pe timp de noapte). Imaginea nu va avea de suferit din cauza farurilor sau a reflexiilor de pe alte suprafeţe.
Datorită diferenţei mici de preţ între obiectivele cu focală fixă şi cele cu focală variabilă sunt preferate cele din urmă. Acestea permit ajustarea rapidă şi uşoară a câmpului de filmare.

O componentă importantă a camerei video montată în exterior este carcasaacesteia, carcasă ce poate fi echipată cu sistem de încălzire, cu termostat, şi suport pentru montaj rezistent. În selectarea carcasei, trebuie să se ţină cont şi de scutul de ploaie ce protejează şi împotriva luminii directe a soarelui.

Dispozitive şi echipamente auxiliare
Echipamente auxiliare:
Carcase
Outdoor Camera Housing: Marathon MH-806/12
 • M5140 Suport de cameră TB-647
 • M5415 Carcasă cu radiator la 230V AC TH-847
 • M1815 Alimentator 12V/400mA TH-647/601
Camere video:
- cameră video universală ce îndeplineşte toate cerinţele necesare supravegherii unei benzinării
Day/Night Box Camera: Sunell SN-BXC0586DCN(II)(WDR, 690HTVL, Wide Dynamic Pixim, ICR, 0.06 lx)
Camera video compactă de la Sunell SN-BXC0586DCN(II) M11207 este echipată cu senzor de imagine Pixim Seawolf Super Wide Dynamic şi filtru pentru infraroşii acţionat mecanic. Caracteristicile principale ale camerei: imunitate la supraexpunere, utilizare zi/noapte, WDR de până la 120 dB, rezoluţie 540 TVL.


Instantaneu de pe o cameră normală
Instantaneu de pe o cameră cu DSP
- Camere cu funcţie zi/noapte
Day/Night Box Camera: u-cam 630 (D-WDR, 650 TVL, Sony Effio-E, ICR, 0.03 lx)
U-cam 630 M11192 foloseşte noul senzor de imagine Sony ExView HAD CCD II, cuplat cu procesorul de semnal Sony Effio-E DSP. Are o rezoluţie video superioară (650 TVL), raport S/N foarte bun, culorile fiind reproduse cât mai fidel.


Calitate foarte bună a imaginii mărite
- cameră cu rezoluţie ridicată
Day/Night Box Camera: SN-BXC5930CDN (D-WDR, 650 TVL, Sony Effio-E, ICR, 0.03 lx)
Această cameră de zi/noapte oferă noi soluţii de procesare video. Dotată cu un senzor Sony Exview HAD CCD II, şi un DSP Sony Effio-E atinge o rezoluţie efectivă de 976 (H) x582 (V) pixeli şi 650 TVL. DSP-ul este răspunzător de procesarea imaginii şi de meniul OSD. La toate acestea se adaugă şi un filtru IR controlat mecanic.
Imagine mărită, capturată de camera HiRes SN-BXC5930CDN M11209
Detaliile sunt clare chiar şi după aplicarea zoom-ului.
Compact Outdoor Camera: Sunell SN-IRC4920AJ (day/night, D-WDR, 600 TVL, Sony Effio-E, 0.08 lx, 2.8-10mm, OSD, IR up to 40m)
În cazul parcărilor înunecate, Sunell SN-IRC5920AHLDN este o cameră zi/noapte care vă poate ajuta. Are un DSP Sony Effio-E, ICR, 0.08 lx, obiectiv cu distanţă focală variabilă (între 2.8-10 mm), şi meniu OSD. Iluminatorul IR este compus din 42 leduri infraroşii (850 nm) care împreună sunt capabile să lumineze "scena" până la o distanţă de 40 m. Supraexpunerea cauzată de obiecte apropiate sau reflectorizante este eliminată cu ajutorul funcţiei Intelligent IR.
Obiective:
Plajă focală variabilă (2,8 - 12mm); permite reglarea rapidă şi uşoară a câmpului vizual. Ca exemplu, senzorul de 1/3" permite modificarea unghiul de vizualizare între 82 o şi 23o.
CCTV Lens: JENSEN 5-100 mm DC F1.6
Un obiectiv cu auto-iris (controlul este DC) şi plajă focală mare (5-100mm). Aceasta înseamnă o reglarea rapidă şi uşoară a unghiului de filmare. Ca exemplu, senzorul de 1/3" permite modificarea unghiul de vizualizare între 55 o şi 2.7 o.
O gamă mai largă de obiective cu auto-iris (AI) este disponibilă aici.
Înregistrarea video
O altă etapă în proiectarea sistemului de supraveghere este selecţia dispozitivelor pentru înregistrarea/redarea materialului video filmat şi totodată vizionarea în timp real a imaginilor.
La alegerea unui echipament DVR, ar trebui să se ţină cont de următoarele aspecte:
 • numărul maxim de canale (camere) folosite acum şi în viitor
 • viteza de înregistrare - importantă pentru camerele de luat vederi amplasate la intrarea şi ieşirea din perimetrul staţiei,
 • rezoluţia de înregistrare - importantă la identificarea persoanelor şi numerelor de înmatriculare,
 • posibilitatea de a defini conturi de utilizator cu mai multe nivele de acces,
 • protecţia materialului înregistrat împotriva suprascrierii,
 • înregistrarea declanşată la detectarea mişcării şi la semnale externe furnizate de alarmă,
 • posibilitatea de arhivare prin interfaţă USB,
 • tipul de ieşire video către monitor (cea mai bună alegere este HDMI),
 • funcţionarea în reţea,
 • acces uşor la înregistrări,
 • suport pentru mai multe discuri magnetice - esenţial pentru o arhivă mare,
 • metoda de compresie - H.264 reduce semnificativ utilizarea spaţiului pe disc.
Viteza de înregistrare şi numărul cadre pe secundă cu care este înregistrată informaţia sunt două aspecte stâns legate de performaţa unui DVR. De exemplu, un DVR ce înregistrează pe un canal (o cameră) la o rezoluţie de 4CIF o poate face în mod constant la o viteză de doar 2.5 fps, lucru inadmisibil pentru supravegherea video în acest caz. Pe de altă parte, viteza de 25 de cadre pe secundă poate fi atinsă dar în acest caz se pierde din rezoluţie, aceasta scăzând la 1CIF.

MONITOARE
Şi diagonala echipamentului pe care se vizualizează imaginile este foarte importantă. Dacă conţinutul video va fi inspectat "din când în când" atunci o diagonală de 12"-15" va fi suficientă. Pe de altă parte, dacă este necesară o supraveghere constantă atunci un monitor cu o diagolală de peste 20" trebuie luat în considerare. Conexiunea de intrare video a monitorului trebuie să fie compatibilă cu cea de ieşire a DVR-ului (în cazul în care monitorul este dotat cu mai multe intrări, se va folosi cea care îndeplineşte cel mai nou standard)

Professional CCTV Monitor: SAMSUNG SMT-1923 (19
Monitor profesional pentru CCTV, SAMSUNG SMT-1922P M3019 (19")
ACCESORII
Un sistem de monitorizare video este folosit şi în scop preventiv - prin simpla sa prezenţă scade dramatic probabilitatea unei infracţiuni. În locurile care prezintă un risc scăzut, este suficientă montarea unor camere false. Dacă camerele vor fi instalate în carcase standard, nu vor putea fi identificate cu uşurinţă de către public ca fiind false.
Sistemul de supraveghere este de obicei integrat în arhitectura clădirii, iar acest lucru poate fi pus în evidenţă şi prin panouri informative, abţipilde, semne corespunzătoare.
Video Surveillance Signs: UWAGA OBIEKT MONITOROWANY (PL)
Exemplu de abţipild de avertizare
Sisteme IP CCTV - posibilităţi nelimitate
Camerele de luat vederi montate în staţiile de benzină sunt de obicei amplasate departe de pompe. Din cauza rezoluţiei limitate a camerei analogice, acestea trebuie să fie echipată cu obiective cu focală lungă, ceea ce înseamnă unghi de filmare îngust. În funcţie de dimensiunea unei astfel de staţii, pot fi necesare chiar mai mult de zece camere video. Pe lângă monitorizarea pompelor de benzină, sistemul de supraveghere ar trebui să ofere şi imagini generale (câmp larg de filmare) al fluxului de oameni şi autovehicule din perimetrul staţiei.
O alternativă la sistemul CCTV convenţional cu camere analogice este cea bazată pe camere de supraveghere IP. Datorită rezoluţiei ridicate la care aceste camere pot înregistra, numărul lor poate fi redus semnificativ. Ca exemplu, camera de 2MP Pixord P600 K1532, având o rezoluţie de 5 ori mai mare decat una analogică, poate acoperi o zona de 5 ori mai mare, oferind imagini la acelaşi nivel de detaliu.
Tehnologia IP reprezintă un nou concept în instalaţiile CCTV. Reţeaua de camere video se bazează pe cabluri torsadate (UTP), cabluri care pot fi de asemenea utilizate la alimentarea echipamentelor ce suportă tehnologia PoE . Fiecare cameră video este un dispozitiv de reţea independent, toate fiind conectate prin intermediul switchurilor şi routerelor..
Înregistrarea fluxului video de la camerele de supraveghere se poate face de către un PC ce rulează software special, de exemplu, Digifort sau NUUO. Aparatele NVR (Network Video Recorder) reprezintă o alternativă bună la tradiţionalul PC; un astfel de echipament este: NUUO NV-4108 K4108 sau NV-4116 K4116. Avantajul incontestabil al unei soluţii CCTV IP este faptul că înregistrarea nu trebuie să se facă la "faţa locului". Materialul video poate fi transmis pe internet şi poate fi accesat din orice locaţie, astfel încât nu este nevoie de un centru de monitorizare tipic. Este un atribut inportant al CCTV IP, mai ales atunci când nu sunt condiţii bune pentru un astfel de centru de monitorizare în locaţia respectivă.
Network Video Recorder: NUUO NV-4160S (16ch/120fps/1.3MP)
Aparat NVR: NUUO NV-4160 (16 canale / 120 fps / 1.3MP)
Software-ul destinat CCTV IP oferă instrumente puternice pentru analiză de imagine. Merită aici menţionate modulele suplimentare ale programului Digifort:
Camerele megapixel, ca urmare a senzorului de rezoluţie mult mai mare, trebuie să fie echipate cu obiective megapixel. O modalitate de a măsura în mod obiectiv rezoluţia unei lentile este numărul de perechi de linii ce se pot identifica într-un milimetru. Acest parametru este strâns legat de calitatea imaginii (detalii) oferite. Obiectivele pentru camere VGA au lentile ce sunt caracterizate de aproximativ 30 lp/mm, în timp ce lentilele megapixeli au garant cel puţin 60 lp/mm.
O soluţie interesantă pentru cei care folosesc deja un sistem de monitorizare analogic şi doresc o îmbunatăţire a acestui este implementarea unui sistem hibrid. Aceast lucru implică utilizarea simultană a camerelor IP şi analogice. Prin poziţionarea atentă a camerelor de supraveghere veţi putea folosi din plin beneficiile noilor camere megapixel, fără să "deranjaţi" instalaţia deja existentă. Se sigură o performanţă ridicată a întregului sistem şi bineînţeles costuri scăzute de implementare a noii tehnologiei datorită numărului limitat de camere adiţionale.
Seria de DVR-uri şi camere video de la HIKVISION a fost special concepută pentru astfel de sisteme, unde costurile şi eficienţa sunt importante. Atât DVR-urile cât şi camerele IP sunt gestionate de software-ul IVMS. În plus, există aplicaţii care pot înregistra şi transmite fluxul de date folosind reţeaua locală sau internetul. Gama largă de DVR-uri şi camere IP oferită de DIPOL.

Sondajele arată că supravegherea continuă elimină aproape în totalitate jafurile, furturile de benzină, distrugerea pompelor, toaletelor, etc. Proprietarii au observat şi creşterea numărului de clienţi, acestora nefiindu-le teamă să îşi lase automobilul într-un loc supravegheat.
CONCLUZII

Folosirea unei asemenea instalaţii de monitorizare creşte în mod semnificativ nivelul siguranţei în staţiile de alimentare cu combustibil. Camerele de luat vederi şi în mod implicit "zonele supravegheate" au o influenţă psihologică asupra infractorilor şi totodată "disciplinează" personalul angajat.
 
 
Regulamentul | Reclamaţii | Download | Cookies | Politica de confidentialitate Toate drepturile rezervate © 1996-2018 DIPOL sp.j.