Proiectarea sistemelor SMATV cu software-ul SatNet de la TERRA

Programul SatNet poate fi descărcat de pe serverul ftp DIPOL
Suntem încântaţi să anunțăm că software-ul SatNet 3.0 a primit premiul acordat de Ministerul Economiei pentru cel mai inovator produs/tehnologie prezentată în cadrul târgului Elektrotechnika 2014 din Varșovia, Polonia.
Procesul de implementare a unui sistem SMATV de mari proporţii este în principal ghidat de modul de proiectare, în care trebuie să se ţină cont de anumite aspecte precum: nivelurile semnalelor de intrare, nivelurile semnalelor de ieșire pentru componentele active, atenuarea produsă de cabluri și de componentele pasive ale sistemului (splitter-e, tap-uri și prizele abonaților).
Prioectarea sistemelor SMATV cu software-ul TERRA SatNet
Filmuleţul de mai sus prezintă procesul de proiectare a unui sistem multiswitch cu ajutorul software-ului SatNet de la Terra.
Planificarea şi proiectarea rețelei în modul clasic, tradiţional, folosind o foaie de hârtie și un creion este laborioasă și implică riscuri de eroare. Software-ul gratuit de la TERRA - SatNet 3.0 - este o alternativă ce permite proiectarea instalațiilor ce conţin echipamente produse de aceeaşi companie. Programul permite pregătirea proiectului în formă grafică, determinarea nivelelor de semnal din toate prizele, verificarea concordanţei acestora cu standardele, și luarea unor decizii în ceea ce priveşte utilizarea funcției de egalizare a amplificatoarelor. Utilizatorului i se oferă şi posibilitatea de a arhiva proiectele.

Familia de dispozitive TERRA permite construirea unor sisteme SMATV de mari proporţii (cu până la 1000 de prize), având diferite opțiuni, atât cu sursă de alimentare centralizată cât și necentralizată.
Înainte de proiectarea unui sistem, este important să se cunoască componentele acestuia. Pentru început, vă prezentăm rezumatul unei oferte generoase de multiswitch-uri și echipamente auxiliare TERRA.
Multiswitch-uri
Arhitectura de rețea în cascadă permite conectarea simplă a unor multiswitch-uri suplimentare, folosind ieşirile ultimului multiswitch și intrările multiswitch-ului de nivel superior. Împărțirea în subrețele (metodă practicată la distribuirea semnalelor în scările de bloc) se realizează cu ajutorul splitter-elor şi tap-urilor. Un exemplu de rețea în cascadă este prezentat în Fig. 8. Implementarea hardware a rețelei se bazează pe multiswitch-urile cascadabile din seria MS. Acestea sunt alimentate de la un amplificator sau de la o sursă de alimentare (18 VDC) conectat/-ă cu ultimul multiswitch din cascadă. Acest tip de multiswitch are o cale TV terestră pasivă și nu permite ajustarea câștigului de pe calea SAT.
Aceste multiswitch-uri sunt proiectate pentru cele mai simple rețele, cu până la 32 prize. Astfel de instalații bazate pe multiswitch-uri MSR individuale nu au de obicei nevoie de proiectare specială, decât dacă includ cabluri lungi de transmisie. Multiswitch-urile sunt de asemenea potrivite pentru proiectarea rețelelor radiale ce conţin mai mult de un dispozitiv. În astfel de instalații, principala cale de distribuţie a semnalelor la multiswitch-urile radiale se face prin tap-uri.
Multiswitch-urile au o cale terestră activă şi oferă posibilitatea de ajustare a câştigului, iar în cazul unor multiswitch-uri cu 9 intrări, se poate ajusta şi câştigul de pe calea SAT.
Aceste multiswitch-uri reprezintă produsele de top al companiei TERRA. Ele oferă opţiuni excelente de scalabilitate a rețelei. Instalarea a câteva sute de prize necesită o singură sursă de alimentare. Principala funcţionalitate a acestui produs stă în construirea unei magistrale care distribuie semnalele către fiecare subreţea cu ajutorul multiswitch-urilor MSV/MV (exemplu în Fig. 10).
Multiswitch-urile au o cale terestră activă şi oferă posibilitatea ajustării câştigului de pe calea TV, dar şi de pe una sau două căi SAT (benzi independente Lo şi Hi).
Seria Distribuţia semnalelor de la un singur satelit
Distribuţia semnalelor de la doi sateliţi
MS 553 cascadabil,
4 ieşiri
951 cascadabil,
4 ieşiri
554 terminal,
4 ieşiri
952 terminal,
4 ieşiri
MSR
&
MSV
504 4 ieşiri - -
508 8 ieşiri 908 8 ieşiri
512 12 ieşiri 912 12 ieşiri
516 16 ieşiri 916 16 ieşiri
524 24 ieşiri 924 24 ieşiri
532 32 ieşiri 932 32 ieşiri
Multiswitch-urile din seria MR/MSR și MV/MSV oferă funcţii integrate de egalizare (compensarea pierderilor mari la frecvențe mari) și posibilitatea de grupare a ieșirilor în funcție de nivelul semnalului (de la diferite distanțe față de prize).
Mai multe despre multiswitch-uri şi sisteme multiswitch puteţi citi în articolul Alegerea unui multiswitch... şi Sisteme multiswitch profesionale
Amplificatoare
Distribuţia semnalelor de la un satelit Distribuţia semnalelor de la doi sateliţi
SA-501

sursă de alimentare încorporată, 5 intrări şi 5 ieşiri, posibilitatea alimentării altor echipamente via linii de ieşire (H)

SA-901

sursă de alimentare încorporată, 9 intrări şi 9 ieşiri, posibilitatea alimentării altor echipamente via linii de ieşire (H)

SA-511

alimentat prin linii de intrare (H), 5 intrări şi 5 ieşiri, posibilitatea alimentării altor echipamente via linii de ieşire(H)

SA-911

alimentat prin linii de intrare (H), 9 intrări şi 9 ieşiri, posibilitatea alimentării altor echipamente via linii de ieşire(H)

 

Amplificatoarele permit ajustarea separată a câştigului pentru fiecare canal de satelit (maxim 22dB) şi de televiziune terestră (câștig de maxim 17 dB). În plus, fiecare amplificator dispune de un buton "Slope" care permite compensarea atenuării datorată cablului. Nivelul maxim de ieşire al acestor amplificatoare este de 114dBuV (IMD3).
Datorită conceptelor inovatoare ale companiei Terra (spre exemplu alimentarea centralizată de la un amplificator), un parametru important al amplificatoarelor este intesitatea maximă a curentului transmis. Amplificatoarele din seria SA sunt capabile să furnizeze în liniile H curenţi de până la 2 A (un multiswitch din seria MSV necesită aproximativ 90 mA).
Splittere

Distribuţia semnalelor de la un satelit Distribuţia semnalelor de la doi sateliţi
SS-504 divizare în 2 subreţele,
pierderi la divizare de 4 dB
SS-904 divizare în 2 subreţele,
pierderi la divizare de 4 dB
SSQ-508 divizare în 4 subreţele,
pierderi la divizare de 8 dB
SSQ-908 divizare în 4 subreţele,
pierderi la divizare de 8 dB
Switch-ul DC în poziția "ON" permite trecerea curentului electric prin căile "H". Splitter-ele SDQ au două astfel de switch-uri.
Tap-uri
Distribuţia semnalelor de la un satelit  Distribuţia semnalelor de la doi sateliţi
SS-510 pierdere de 10 dB SS-910 pierdere de 10 dB
SS-515 pierdere de 15 dB SS-915 pierdere de 15 dB
SS-520 pierdere de 20 dB SS-920 pierdere de 20 dB
Switch-urile DC în poziția "ON" permit trecerea curentului prin toate căile, iar în poziţia "OFF", curentul trece doar prin calea principală.
Înarmaţi cu cunoștințe de bază despre echipamentele SMATV ale companiei Terra, putem continua cu studiul posibilităților programului SatNet.
SatNet3.0 - informaţii de bază
 • programul freeware poate fi descărcat de pe server-ul ftp DIPOL
 • la aceeași adresă este disponibilă o prezentare a opţiunilor programului (tutorial.exe)
 • versiuni viitoare cu funcționalitate sporită sunt în curs de planificare
 • nu necesită instalare
 • sistem de operare compatibil: Windows 98, XP, Vista
 • cerințe minime de sistem: 1GHz CPU, VGA 768x1024.
Caracteristici
Aplicaţia permite proiectarea sistemelor SMATV prin calculul nivelurilor prognozate ale semnalelor terestre și prin satelit pentru fiecare priză a rețelei. Acest lucru permite proiectantului/instalatorului ce stă în fața monitorului, să anticipeze ce dispozitive vor fi necesare pentru distribuirea semnalelor și ce setări (câștig, nivel de egalizare prin cablu) vor oferi rezultatele dorite. În 99% din cazuri, aceste setări corespund pe deplin cu valorile optime din rețele reale.
Descrierea pictogramelor programului SatNet2.0
Fig. 1. Pictogramele dispozitivelor
Fig. 2. LNB, antenă TV terestră, cablare, prize terminale
Simularea începe când apăsaţi pe pictograma cea mai din dreapta.
Versiunea SatNet 3.2 permite folosirea amplificatoarelor at420 R82510 şi at440 R82511.
Dacă un amplificator de canal este inclus în sistem, frecvenţa răspunsului pentru calea terestră este limitată la lățimea de bandă de la cel mai mic la cel mai mare canal selectat. Graficul este continuu, însă dispozitivul verifică nivelul de semnal numai pentru canalele selectate.
Analiza opţiunilor de configurare disponibile
Observații: Versiunea 3.0 a aplicaţiei permite utilizatorului să proiecteze sisteme "mixte" ce conţin versiunile vechi sau noi ale echipamentelor Terra, ceea ce este util în special în cazul extinderii sistemelor existente. Deoarece dispozitivele pot avea diferite dispuneri ale intrărilor, software-ul ia în considerare posibilitatea de a folosi două tipuri de magistrale multiswitch, cu ordine diferită a cablurilor. Ordinea poate fi schimbată prin apăsarea tastei Shift o dată. Ordinea cablurilor care provin din LNB poate fi selectată prin alegerea opțiunii corespunzătoare a semnalelor de intrare (a se vedea mai jos).
Selectarea magistralei de intrare
Exemplu de conexiune a unui dispozitiv mai vechi (multiswitch) cu unul nou (amplificator)
 • definirea nivelurilor de semnal convenabile în prizele abonaţilor
 • precizarea valorilor de atenuare pentru cablurile de transmisie (în dB/m, la 1 GHz)
Fig. 3. Tab-ul "Project Options"
În tab-ul "Project Options", utilizatorul poate defini nivelurile de semnal pentru prizele abonaţilor. De regulă, aceste valori ar trebui stabilite între 50-75 dBuV pentru transmisia prin satelit și 60-85 dBuV pentru televiziunea terestră.
Valorile pentru pierderile semnalului la prize pot fi găsite în catalogul produsului. În general, valorile implicite nu diferă semnificativ de realitate.
Programul SatNet permite selectarea tipului de cablu pentru rețeaua de distribuție. Opțiunile implicite includ 4 tipuri: RG-59, RG-6, RG-7, RG-11. Făcând clic pe butonul "Custom", utilizatorul poate introduce numele și atenuarea pentru orice alt cablu, de exemplu, TRISET-113. Atenuarea acestui cablu la 1GHz este trecută în catalog, dar poate fi citită şi în tabelul de mai jos (împreună cu valorile pentru cablul RG-6). Valorile de atenuare pentru alte frecvențe sunt calculate pe baza unui algoritm gândit de dezvoltatorii software-ului. În timpul simulării, se poate observa că atenuarea creşte odată cu frecvenţa, ceea ce corespunde cu parametrii reali ai cablurilor.
Frecvenţă[MHz] Atenuare [dB/100m]
TRISET-113 RG-6
47 4,2 4,3
88 5,4 6,4
174 6,8 9,0
230 8,5 10,3
470 12,7 15,0
862 17,3 21,3
950 18,3 22,3
2150 28,6 35,1
2400 30,5 37,2
 • evaluarea nivelurilor semnalelor de intrare provenite de la satelit
Evaluarea constă în estimarea nivelurilor de semnal prin satelit și este foarte utilă atunci când acestea nu pot fi măsurate fizic. Pentru pornirea Evaluării, se selectează Run -> Path Loss Calculator.
Fig. 4. Path Loss Calculator
Utilizatorul trebuie să definească poziția satelitului (Hotbird 13° E, Astra 19,2° E), nivelul de EIRP (hărţile pot fi găsite pe site-urile operatorilor - Eutelsat și SES Astra), coordonatele punctului de recepţie, câștigul antenei (sau diametrul şi eficienţa sa) şi câștigul LNB-ului. După introducerea tuturor datelor, se apasă butonul "Calculate Signal Power" ("Calculează nivelul semnalului"), iar calculatorul va afişa nivelul estimat al semnalului în punctul de recepție.
Exemplu de locaţie: Cracovia, strada Cieplownicza 40
EIRP from Hotbird in Poland - ca. 50 dBW
Sediul DIPOL - Cracovia, strada Cieplownicza 40;
Coordonate: N 50° 03' 03" E 20° 00' 13"
Antenă satelit din oţel: Corab 90cm A9605, câştig de 39.1 dBi
LNB: Golden Interstar A9827 (single), câştig de 60dB
Nivelul estimat al semnalului recepţionat: 81 dBuV
 • evaluarea nivelurilor semnalelor de intrare provenite de la satelit
  • semnale prin satelit
Fig. 5. Nivelurile semnalelor prin satelit (Channel power map)
După introducerea LNB-ului pe desktop-ul aplicației, făcând dublu-click pe el, utilizatorul poate introduce nivelurile măsurate la intrarea rețelei de distribuție. Întrucât sistemele multiswitch folosesc LNB-uri quatro, valorile pot fi date pentru fiecare pereche de polarizare. Datele vor crește acuratețea simulării. Cu toate acestea, cea mai simplă soluție este bifarea căsuței "Use average values" ("Folosește valori medii"), determinând un singur nivel pentru toţi transponderii în cadrul unei singure perechi de polarizare (nivelul care a fost estimat de calculatorul incorporat - vezi etapa anterioară).
Fereastra include şi un câmp pentru introducerea valorii nominale a curentului prin LNB. Toate datele pot fi salvate pentru referinţe viitoare.
  • semnale TV terestre
Fig. 6. Nivelurile semnalelor terestre (Channel power map)
În mod similar semnalelor prin satelit, utilizatorul poate introduce nivelurile semnalelor TV terestre. În acest caz, numărul de transpondere este echivalent cu numărul de canale recepționate. În timp ce la semnalele prin satelit nu era atât de importantă introducerea valorilor măsurate, nivelurile pe canalele terestre trebuie neapărat măsurate, întrucât acestea pot varia foarte mult din mai multe motive.
Pentru locaţia exemplificată (Cracovia, strada Cieplownicza 40)
nivelurile pentru semnalele terestre măsurate cu aparatul de măsură TM-3000 R10502 sunt:
Canal Frecvenţă [MHz] Nivel semnal [dBuV]
10 207,25 72,5
27 519,25 64,0
30 543,25 64,5
33 567,25 77,5
35 583,25 65,5
50 703,25 73,5
53 727,25 70,0
 • tipul şi lungimea cablului
Fig. 7. Tipul şi lungimea cablului
Studii de caz
Cazul 1
Fig. 8. Simularea reţelei-cascadă
Descrierea instalaţiei: rețea cascadă cu 16 prize, având la bază 3 multiswitch-uri cascadabile MS-553 și un multiswitch terminal - MS-554. Distribuția semnalelor de la un satelit într-o singură scară de bloc (patru etaje, fiecare cu patru prize).
După proiectarea rețelei și rularea simulării, culorile prizelor indică dacă nivelurile semnalelor de ieșire sunt în limitele specificate de utilizator. Dacă totul este în regulă, prizele sunt marcate cu verde; roșu semnifică un semnal excesiv (risc de a suprasolicita echipamentului de recepție), iar albastru - semnal prea mic (raport S/N insuficient).
Fig. 8. arată rezultatele simulării. În toate prizele, semnalele de satelit se încadrează în limite acceptabile. Făcând clic pe prizele de ieșire, se examinează în mod detaliat nivelul de semnal pe întreaga gamă de frecvențe.
Multiswitch-urile TERRA din seria MS au cale terestră pasivă. Atenuarea tap-ului în banda TV terestră este de 18 dB. Prin urmare, rețeaua descrisă mai sus furnizează prizelor terminale niveluri prea scăzute de semnale terestre. Făcând click pe punctul albastru, utilizatorul primeşte informații detaliate despre deficitul semnalul, inclusiv despre caracteristicile de frecvență. Fig.9 arată frecvenţa de răspuns a căii terestre pentru una din prize.
Fig. 9. Funcţia de analizare - frecvenţa de răspuns a căii TV terestre
Figura arată că nivelul semnalului recepţionat este de aproximativ 45 dB - mai mic decât nivelul minim simulat de 15 dB (linia albastră).
Există două soluții la această problemă. Prima este utilizarea amplificatorului SA-501/SA-51 sau SA-511/SA-51D. Cu toate acestea, această soluție nu este optimă, deoarece nivelurile semnalelor de satelit amplificate poate fi prea mare în partea de sus a instalației. Rezultate mai adecvate se obţin prin utilizarea unui amplificator plasat într-o clădire separată, pentru calea terestră de la intrarea rețelei de distribuție. Un astfel de amplificator este TERRA HA-126 R82303.
Deoarece programul SatNet nu include utilizarea unor astfel de dispozitive, această problemă trebuie rezolvată într-un mod indirect - prin definirea nivelului de semnal de la intrarea căii terestre la o valoare adecvată, de exemplu 102 dBuV. Acest lucru va rezolva problema semnalelor TV terestre prea slabe din rețeaua exmemplificată.
Cazul 2
Descrierea instalaţiei: rețea cu 72 de prize, distribuţie de semnale de la 2 sateliți, divizare în 3 subrețele (3 scări de bloc) prin tap-uri cu diferite atenuări. Multiswitch-urile MSV permit să alimentarea întregului sistem cu amplificatorul SA-901.
Fig. 10. Reţeaua cu 72 prize bazată pe multiswitch-urile MSV-924
Acest design oferă posibilitatea de a ajusta câștigul căilor de satelit ale multiswitch-urilor MSV-924.
O problemă importantă care trebuie avută în vedere la proiectarea rețelelor cu serii lungi de cabluri constă în egalizarea caracteristiclior de cablu disponibile la amplificatoarele SA. Fig.11. prezintă situația în cel mai îndepărtat priză din a doua scară de bloc, atât cu funcţia de egalizare cât și fără ea (setarea valorii de -6 dB cu butonul Slope a amplificatorului SA-901).
Fig. 11. Frecvenţa răspunsului în priză: fără funcţia de egalizare a amplificatorului SA-901(stânga) și cu funcția de egalizare (dreapta)
Această caracteristică permite egalizarea canalelor de interes din priză. Conform standardelor actuale, diferența maximă a nivelurilor din întreaga gamă de frecvențe este de 12 dB. În primul caz, diferența este de aproximativ 10 dB, în timp ce funcția de egalizare a caracteristicilor de cablu reduce valoarea la aproximativ 5 dB.
Cazul 3
Descrierea instalaţiei: reţea cu 120 prize (8 scări de bloc, 15 apartamente pe fiecare scară - 5 etaje cu câte 3 apartamente)
Fig. 12. Sistem SMATV cu 120 prize
Imaginea de mai jos constituie o parte din design-ul proiectat cu ajutorul programului SatNet2.0. Întreaga rețea a fost împărțită de splitter-ul SS-904 în 2 mari subrețele. Toate dispozitivele subreţelelor sunt alimentate prin liniile H de la amplificatorul SA-901. În fiecare scară de bloc s-a fost montat câte un tap şi un multiswitch MSV-916. Tap-urile folosite au valori diferite de atenuare datorită nevoii de a compensa diferențele de nivel de semnal pe scările de bloc individuale. Întrucât se folosesc cabluri lungi, amplificatoarele SA-901 au activată funcția de egalizare (Slope).
Fig. 13. O parte din design-ul reţelei cu 120 prize
Programul SatNet2.2 permite proiectarea sistemelor SMATV practic fără restricții. Experiența arată faptul că setările sugerate de aceste program sunt optime în 99% din situațiile reale. DIPOL încurajează designerii si instalatorii să utilizeze acest program în proiectele şi instalaţiile lor.