Acest articol este destinat profesorilor și studenților Școlilor de Arte și Meserii cu profil electronic. Conține un set de materiale ce pot fi utilizate în implementarea unui program de instruire în ceea ce privește tehnologiile SMATV și CCTV.
Acest articol a fost împărțit în 3 fragmente:
Partea 1Propuneri pentru laboratoarele școlare
Sunt prezentate echipamentele hardware necesare dezvoltării aptitudinilor viitorilor instalatori.
Sunt prezentate echipamentele hardware necesare dezvoltării aptitudinilor viitorilor instalatori.
Partea 2Proiectarea sistemelor SMATV cu ajutorul SatNet - o aplicație concepută special pentru școlile tehnice
Se recomandă folosirea acestui software în școli în scopul înțelegerii proiectării sistemelor multiswitch (sisteme ce reprezintă o soluție SMATV foarte populară).
Se recomandă folosirea acestui software în școli în scopul înțelegerii proiectării sistemelor multiswitch (sisteme ce reprezintă o soluție SMATV foarte populară).
Partea 3Formarea unor cunoștințe de bază
Sunt prezentate articole legate de instalațiile de telecomunicații.
Sunt prezentate articole legate de instalațiile de telecomunicații.
Implementarea curiculei în una dintre școlile vocaționale din Cracovia. Studenții își exersează aptitudinile practice necesare pentru meseria de instalator cu ajutorul produselor din oferta DIPOL - cabluri coaxiale, conectori, prize, splittere, preamplificatoare, amplificatoare și multe altele.
Diagramele de mai jos expun soluțiile propuse pentru laboratoarele din școli ce se axează pe aspecte cheie legate de instalarea sistemelor TV, SAT TV, CCTV. Au fost luate în considerare prețul redus al echipamentelor dar și posibilitatea studenților de a exersa și de a descoperi probleme tipice de instalare. Fiecare dintre scheme are atașată și o listă de probleme ce trebuiesc rezolvate de către fiecare instalator. Răspunsurile la majoritatea întrebărilor pot fi găsite în secțiunea Formarea unor cunoștințe de bază, listate la sfârșitul articolului. Există și posibilitatea combinării soluțiilor precum și dezvoltarea lor prin verificări suplimentare ce testează foarte amănunțit capacitățile viitorilor instalatori. Dacă aveți întrebări vă rugăm să ne contactați și vom fi gata să vă ajutăm în dezvoltarea a uneia sau a mai multor soluții complexe. Cunoștințele noastre pot fi folosite pentru rezolvarea oricărei probleme din acest domeniu.
Exerciții fizice și sistem de examinare - televiziune
Sistemul permite accesul la lista completă a semnalelor TV pentru până la 7 stații de lucru ce pot fi folosite pentru testare și examinare. Lista de antene include: antena de satelit A9646 cu diametru de 115 cm cu două LNB-uri quatro A98266, antena de satelit A9658 cu diametrul de 110 cm cu două LNB-uri A98253 și antena UHF A2670 pentru recepția transmisiilor DVB-T. Cablul de exterior este un coaxial TRISET-113 PE E1017, iar rețeaua de interior a cablului folosește TRISET-113 PVC E1015. Prima antenă de satelit a sistemului transmite către fiecare stație de lucru semnale de la doi sateliți cu diviziune în diferite benzi și polarizări. Semnalele din LNB-urile quatro vor trece prin amplificatorul Terra SA-901 R70901 fiind distribuite către stațiile de lucru cu ajutorul tapurilor SS-xx. La oricare din staţiile de lucru utilizatorul poate conecta un multiswitch (ex. MSV-908 R70858).
Ultima parte a sistemului de satelit transmite semnale către primele 4 stații, tot de la doi sateliți, dar numai prin cabluri unice (full band și ambele polarizări). Folosește LNB-ul quad A98253 și comutatorul DiSEqC R852510. Pentru un număr mai mare de stații este necesar un LNB octo (8 ieșiri - ex. A98258) sau instalarea unui multiswitch.
Ultima parte a sistemului transmite pentru toate stațiile semnale digital terestre (DVB-T). Semnalele de la antena A2670 sunt transmise către fiecare stație cu ajutorul spliterului cu 8 căi R60108. Ieșirea neconectată a spliterului este închisă cu rezistență terminală R66200. În funcție de nivelurile de semnal din zonă și distanțele de cablu este, sistemul poate avea nevoie de un amplificator TV, care poate fi, de asemenea, o parte a trainingului.
Stația de lucru nr. 1 din laborator
Fig. 1 - Recepția transmisiunilor DVB-T - influența amplificatoarelor și a componentelor pasive asupra calității semnalelor digitale
Figura 1 reprezintă o instalație tipică de antene a unui sistem de recepție pentru transmisiunile DVB-T. Antena Dipol TriDigit A2670 este conectată cu ajutorul cablului Triset-113 PE E1017 la priza Signal R694130 . Componente suplimentare pot fi amplificatorul Terra HS-013 R82010 și splitterul Signal R-4 R60104. Semnalele de ieșire sunt măsurate cu ajutorul multimetrului R10510 conectat la priză cu ajutorul cablului Triset-113 E1015.
Fiecare instalator ar trebui să fie capabil să:
- aleagă amplasare și metoda de instalare a antenei DVB-T
- instaleze priza abonatului
- caute și să determine multiplexările DVB-T disponibile
- memoreze lista de canale a multiplexărilor
- măsoare BER, MER, nivelul semnalului în dBμV și să determine influențele acestora asupra calității recepției
- învețe despre influențele componentelor active (precum amplificatorul) asupra parametrilor enumerați mai sus
- determine influența componentelor pasive asupra parametrilor enumerați mai sus
- conecteze și să configureze receptoarele DVB-T
Stația de lucru nr. 2 din laborator
Fig. 2 - Recepția transmisiunilor DVB-T - instalarea și testarea amplificatoarelor de canal
Amplificatoarele de canal sunt în prezent componentele de bază din majoritatea sistemelor (S)MATV. Este foarte important ca fiecare instalator să cunoască principiile de funcționare și avantajele acestor componente comparativ cu amplificatoarele de transmisie. Schema instalației din Fig. 2 are la bază amplificatoarele de canal Telmor WWK-951 R89861.
Fiecare instalator ar trebui să fie capabil să:
- cunoască principiile de funcționare și procedurile de instalare pentru amplificatorele de canal cele mai răspândite
- explice conceptul selectivității ca fiind principalul criteriu în alegerea unui amplificator de canal
- măsoare parametrii semnalelor, în special impactul filtrelor încorporate asupra semnalelor nedorite
Stația de lucru nr. 3 din laborator
Fig. 3 - Recepția individuală SAT TV
Figura 3 prezintă o instalație de bază pentru recepția individuală a transmisiunilor satelit cu două receptoare individuale SAT sau cu un receptor twin PVR. Setul de recepție constă în farfuria de 80 cm Triax TD 80 A9641 și Monoblock TWIN LNB A98254. Acestea permit recepția transmisiunilor de la două poziții satelit, Hotbird 13.0E și Astra 19.2E. LNB-ul este conectat la priza Signal R694100 cu ajutorul cablului Triset-113 PE E1017. Semnalele de ieșire sunt măsurate cu multimetrul Emitor Micro HD R10740.
Fiecare instalator ar trebui să fie capabil să:
- monteze și să alinieze farfuria satelit și LNB-ul
- cunoască semnalele de control folosite în sistemele de recepție TV satelit și anume tensiunea de alimentare LNB,22kHz,DiSEqC
- identifice:
- sateliții cu ajutorulu detectorului de sateliți
- transponderele selectate
- măsoare BER,MER, nivele semnalelor în dBμV și să determine influența lor asupra calității recepției
- caute pe website-urile disponibile (de ex: lyngsat.com, linowsat.de, kingofsat.net) lista de transpondere și de canale
- realizeze o instalare completă a unui receptor tipic satelit
Stația de lucru nr. 4 din laborator
Figura 4 înfățișează un sistem multiswitch ce distribuie canalele DVB-T și programe satelit de la doi sateliți către 4 prize. Setul de recepție SAT constă în farfuria de 100 cm Triax 100 TD A9644 și două LNB-uri quatro A98257, conectate cu ajutorul a 8 cabluri Triset-113 PE la un multiswitch Signal MP-0904L R6944504. Semnalele terestre și satelit sunt disponibile abonaților. Abilitatea de a construi un asemenea sistem și cunoașterea principiilor de funcționare ale acestuia vor permite construirea de sisteme de televiziune complexe în locuințe. Acestea reprezintă de asemenea baza pentru designul și implementarea sistemelor multiswitch de mari dimensiuni.
What every installer should be able to:
- cunoască diferitele tipuri și aplicații de LNB-uri
- identifice ieșirile LNB-urilor quatro și intrările multiswitch-urilor
- identifice problemele și să găseasccă soluții în următoarele cazuri:
- lipsa semnalului la ieșirea multiswitch-ului în ciuda faptului că la intrare este aplicat un semnal cu un nivel adecvat
- lipsa semnalului unei anumite benzi sau polarizații
- lipsa semnalului de la un satelit (în receptor)
Stația de lucru nr. 5 din laborator
Fig. 5 - Sistem analogic CCTV cu 4 camere
Figura 5 prezintă diagrama unui sistem simplu de supraveghere vdeo, cu un singur DVR și cu 4 camere de securitate analogice. Două dintre aceste camere (dispozitivele compacte M11284) au încorporate iluminatoare IR ce permit funcționare în condiții slabe de iluminare. Cele două camere tip cutie destinate uzului interior (M11194 și M2136) au fost echipate cu lentile Tokina M2136. Toate camerele sunt conectate la DVR-ul cu 4 canale Ultimax M72904 cu ajutorul cablurilor tipice CCTV Camset/YAR M5995. Cablul transmite semnalele video în banda de bază (cu ajutorul componentei RG59) și furnizează alimentarea camerelor via două fire de alimentare de 0.5mm. Alimentarea este distribuită de la sursa de alimentare M1825 cu ajutorul distribuitorului M1802. Este necesară și implementare unei protecții împotriva supratensiunilor. Acest rol este îndeplinit de Siguranța de Protecție OPV-4 M17014.
Se merită menționat că DVR-urile moderne pot fi folosite cu ajutorul smartphone-urilor. Utilizatorii pot configura de la distanță DVR-urile și pot vizualiza imaginile suprinse de camere.
Se merită menționat că DVR-urile moderne pot fi folosite cu ajutorul smartphone-urilor. Utilizatorii pot configura de la distanță DVR-urile și pot vizualiza imaginile suprinse de camere.
What every installer should be able to:
- cunoască diferențele dintre diferite tipuri de camere analogice
- aleagă camera potrivită în funcție de condițiile de funcționare
- regleze parametrii camerei pentru obținerea unor imagini optime
- folosească iluminatoarele IR ale camerelor pentru funcționarea pe timp de noapte și în condiții slabe de iluminare
- proiecteze circuite de alimentare pentru camere analogice CCTV
- aleagă un DVR potrivit și să îl configureze în funcție de necesități
- calculeze spațiul necesar de înregistrare în funcție de parametrii de înregistrare
- configureze de la distanță DVR-urile cu ajutorul aplicațiilor disponibile pentru sisteme Windows și pentru smartphone-uri
Stația de lucru nr. 6 din laborator
Fig. 6 - Sistem SMATV multifuncțional cu camere de securitate (DVB-T+SAT+CCTV)
Sistemul din Diagrama 6 permite recepție și distribuția transmisiunilor terestre TV (DVB-T) și SAT de la doi sateliți către 4 prize ale abonaților. În plus, sistemul integrează și o funcție de supraveghere video ce a fost implementată cu ajutorul modulatoarelor TV și a camerelor analogice CCTV. Studenții pot testa modulatorul analogic Terra MT-41 R871741 și codorul-modulatorul Signal-350 R86350.
What every installer should be able to:
- clasifice modulatoarele TV în funcție de tipul semnalului de ieșire
- distingă spectrul semnalelor analogice PAL și digitale DVB-T (COFDM)
- cunoască regulile folosite pentru determinarea nivelului optim al semnalelor al componentelor active din sisteme de distribuție RF
Stația de lucru nr. 7 din laborator
Figura 7 prezintă echipamentele de rețea plasate în cabinet RACK, folosit pentru instalarea unei rețele de calculatoare prin cablu pentru 24 de utilizatori. Routerul principal al rețelei este TP-LINK TL-WR841N N3250 (cu conexiune Wi-Fi), sau varianta avansată RouterBoard RB2011UAS-RM N242011. Conexiunile fizice cu calculatoarele fiind efectuate cu ajutorul patchpanelui R9120319. Întreaga rețea folosește standard 1000BASE-T Gigabit ethernet.
Fiecare instalator ar trebui să fie capabil să:
- Să selecteze router și switch compatibil
- Să instaleze echipamentele de rețea în cabinet RACK
- Să sertizeze conectori RJ-45
- Să conecteze fizic echipamentele de rețea
- Să configureze rețeaua
- Diagnosticare probleme de rețea
Sisteme fibră optică în practică
Un exemplu de stand de laborator – sudarea prin fuziune de fibră optică
Versiunea 1 - scopul exercițiului: sudarea și protejarea fibrelor
Echipamente și accesorii:
1. Splicerul prin fuziune EasySplicer L5810 (cu streaper și cleaver pentru fibre de 250um)
2. Striper fibră optică universal (250/900um) L5905
3. Foarfecă pentru Kevlar (R) L5905
4. Striper pentru cablurile de fibră optică plate L5906
5. Șervețele umede Kim-Wipes 280 buc. L5913
6. Soluție de curățat IPA L5915
7. Tub termo-contractabil L5554 (200 buc.)
8. Container fibră optică L5918
1. Splicerul prin fuziune EasySplicer L5810 (cu streaper și cleaver pentru fibre de 250um)
2. Striper fibră optică universal (250/900um) L5905
3. Foarfecă pentru Kevlar (R) L5905
4. Striper pentru cablurile de fibră optică plate L5906
5. Șervețele umede Kim-Wipes 280 buc. L5913
6. Soluție de curățat IPA L5915
7. Tub termo-contractabil L5554 (200 buc.)
8. Container fibră optică L5918
Descrierea exercițiului:
- extragerea lungimii necesare de fibră
- pregătirea terminațiilor fibrei (dezizolare, curățare, tăiere)
- sudarea fibrei
- protejarea sudurilor cu tuburile termo-contractabile
Versiunea 2 – scopul exercițiului: sudarea fibrelor cu pigtailuri, protecția sudurilor, instalare în cutie de fibră optică racabilă 1U
Echipamente şi accesorii:
1. Splicerul prin fuziune EasySplicer L5810 (cu streaper și cleaver pentru fibre de 250um)
2. Striper fibră optică universal (250/900um) L5905
3. Foarfecă pentru Kevlar (R) L5905
4. Striper pentru cablurile de fibră optică plate L5906
5. Șervețele umede Kim-Wipes 280 buc. L5913
6. Soluție de curățat IPA L5915
7. Tub termo-contractabil L5554 (200 buc.)
8. Container fibră optică L5918
9. Cabinet RACK 6U R912018
10. Cutie fibră optică L5124 (cu tavă) L5541
11. Adaptor SC/PC L4211 (24 buc.)
12. Pigtai simplex SC/PC (1 metru) L3551 (100 buc.)
13. Colier plastic E951032 (100 buc.)
1. Splicerul prin fuziune EasySplicer L5810 (cu streaper și cleaver pentru fibre de 250um)
2. Striper fibră optică universal (250/900um) L5905
3. Foarfecă pentru Kevlar (R) L5905
4. Striper pentru cablurile de fibră optică plate L5906
5. Șervețele umede Kim-Wipes 280 buc. L5913
6. Soluție de curățat IPA L5915
7. Tub termo-contractabil L5554 (200 buc.)
8. Container fibră optică L5918
9. Cabinet RACK 6U R912018
10. Cutie fibră optică L5124 (cu tavă) L5541
11. Adaptor SC/PC L4211 (24 buc.)
12. Pigtai simplex SC/PC (1 metru) L3551 (100 buc.)
13. Colier plastic E951032 (100 buc.)
Descrierea exercițiului:
- pregătirea terminațiilor cablului
- amplasarea cablurilor în cutie
- pregătirea terminațiilor fibrelor (dezizolare, curățare, tăiere)
- sudarea fibrelor cu pigtailuri
- protejarea sudurilor cu tuburile termo-contractabile
- plasarea lungimilor de rezervă ale fibrelor de pe tava
- conectarea pigtailurilor în adaptoare pe panoul frontal
Versiunea - implementarea conexiunilor de fibră între două echipamente active (2 suduri prin fuziune), testând conexiunea pe cablu
Echipamente şi accesorii:
1. Splicerul prin fuziune EasySplicer L5810 (cu streaper și cleaver pentru fibre de 250um)
2. Striper fibră optică universal (250/900um) L5905
3. Foarfecă pentru Kevlar (R) L5905
4. Striper pentru cablurile de fibră optică plate L5906
5. Șervețele umede Kim-Wipes 280 buc. L5913
6. Soluție de curățat IPA L5915
7. Tub termo-contractabil L5554 (200 buc.)
8. Container fibră optică L5918
9. Pigtail simplex SC/PC (1 metru) L3551 (100 buc.)
10.Media convertor ethernet (set) L11525
11. Atenuator optic 5dB SC/APC L4515 (2 buc.)
1. Splicerul prin fuziune EasySplicer L5810 (cu streaper și cleaver pentru fibre de 250um)
2. Striper fibră optică universal (250/900um) L5905
3. Foarfecă pentru Kevlar (R) L5905
4. Striper pentru cablurile de fibră optică plate L5906
5. Șervețele umede Kim-Wipes 280 buc. L5913
6. Soluție de curățat IPA L5915
7. Tub termo-contractabil L5554 (200 buc.)
8. Container fibră optică L5918
9. Pigtail simplex SC/PC (1 metru) L3551 (100 buc.)
10.Media convertor ethernet (set) L11525
11. Atenuator optic 5dB SC/APC L4515 (2 buc.)
Cablu singlemode L7104 (4 fibre G.657A2)
Descrierea exercițiului:
- pregătirea terminațiilor cablului
- pregătirea terminațiilor fibrelor (dezizolare, curățare, tăiere)
- sudarea fibrelor cu pigtailuri
- protejarea sudurilor cu tuburile termo-contractabile
- conectarea pigtailurilor în media convertoare
- testarea conexiunii - conexiunea ethernet între oricare două echipamente de rețea
Toate școlile de profil electronic pot folosi în procesul de învățare aplicația SatNet, un program ideal pentru proiectarea sistemelor SMATV. Programul este gratuit și poate fi instalat în orice școală pe un număr nelimitat de computere.
Software-ul SatNet este folosit pentru proiectarea sistemelor multiswitch bazate pe echipamente produse de compania TERRA. Programul oferă proiectare în formă grafică, determină nivelul semnalelor din toate prizele și verifică dacă acestea respectă standardele. Prin selectarea pictogramei de mai jos, puteți trece la articolul ce descrie în detaliu funcționalitatea aplicației precum și compnentele unui sistem multiswitch. Există și un câteva exemple practice prezentate. Mulțumită unei interfețe intuitive, aplicația poate fi utilizată ușor de către utilizatorii începători și oferă în același timp funcții avansate pentru proiectanții profesioniști.
Aplicația SatNet
Aplicația SatNet
- este un program gratuit ce permite proiectarea sistemelor multiswitch Terra de orice dimensiune
- este folosită de multe companii de design din toată lumea
- reflectă în realitate parametrii actuali ai dispozitivelor folosite
- efectuează rapid o compensare de atenuare a căilor de transmisie pe întreg spectrul de frecvență al semnalelor
- poate utiliza mai multe tipuri de cabluri de transmisie
- poate estima un cost al întregii instalații
- are elemente ce automatizează procesul de design și selecția echipamentelor
Faceți click pe imaginea de mai jos pentru a citi articolul legat de descrierea aplicației SatNet.
Mai jos este o listă de articole legate de sistemele CCTV și TV/SAT în care sunt prezentate atât aspecte teoretice cât și practice. Articolele sunt întotdeauna actualizate și pot fi găsite în librăria DIPOL
---Sisteme de antene DVB-T--
Măsurarea și amplificarea semnalelor DTT
Selectarea antenelor pentru TV digital (DVB-T)
Adaptarea sistemelor de antene SMATV / MATV pentru recepția transmisiunilor DVB-T
Modulatoare digitale DVB-T - tipuri și aplicații
Seturi de amplificatoare de canal
Filtrele din instalațiile de antene TV
Separația dintre ieșirile splitterelor
Splittere și taps-uri
Nivelul maxim al ieșirii în elementele active ale rețelelor de cablu
Principiile proiectării sistemelor MATV
Selectarea antenelor pentru TV digital (DVB-T)
Adaptarea sistemelor de antene SMATV / MATV pentru recepția transmisiunilor DVB-T
Modulatoare digitale DVB-T - tipuri și aplicații
Seturi de amplificatoare de canal
Filtrele din instalațiile de antene TV
Separația dintre ieșirile splitterelor
Splittere și taps-uri
Nivelul maxim al ieșirii în elementele active ale rețelelor de cablu
Principiile proiectării sistemelor MATV
Sisteme satelit DVB-S/S2
Teorie și tabele
Compatibilitate electromagnetică (EMC)
Simbolurile folosite în instalațiile de antene (norma Poloneză)
Tabel de conversie - dBuV în uV/mV
Canale TV (PAL BG/DK)
Locațiile și parametrii transmițătoarelor de televiziune digitală și analogică din Polonia
Transmisia de date cu ajutorul cablurile din rețelele TV
Instrucțiuni despre protejarea corectă a conexiunilor cu ajutorul benzii adezive SCAPA 2501
Simbolurile folosite în instalațiile de antene (norma Poloneză)
Tabel de conversie - dBuV în uV/mV
Canale TV (PAL BG/DK)
Locațiile și parametrii transmițătoarelor de televiziune digitală și analogică din Polonia
Transmisia de date cu ajutorul cablurile din rețelele TV
Instrucțiuni despre protejarea corectă a conexiunilor cu ajutorul benzii adezive SCAPA 2501
Sisteme analogice CCTV
Instrucțiuni despre instalarea conectorilor BNC pe cablurile CAMSET
Noua serie de DVR-uri HIKVISION/ULTIMAX pentru camere analogice
Ghid CCTV - Conectori
Surse de alimentare și accesorii
Transmisia video
Înregistrări audio și video
Lentile
Camere
Standardele și parametrii semnalelor
Supravegherea video în școli
Sisteme CCTV pentru acasă
Noua serie de DVR-uri HIKVISION/ULTIMAX pentru camere analogice
Ghid CCTV - Conectori
Surse de alimentare și accesorii
Transmisia video
Înregistrări audio și video
Lentile
Camere
Standardele și parametrii semnalelor
Supravegherea video în școli
Sisteme CCTV pentru acasă
Sisteme CCTV IP
Sisteme de supraveghere video inteligente
Network Video Recorder (NVR) -Stocare și soluție de gestionare pentru un sistem CCTV IP
Arhitectura sistemelor de supraveghere video bazate pe rețele IP
Rețele LAN pentru supravegherea video IP
Compresia H.264 -folosirea în practică!
Optimizarea setărilor unei camere CCTV
Ce este DDNS (Dynamic Domain Name System) și cum se folosește ?
Network Video Recorder (NVR) -Stocare și soluție de gestionare pentru un sistem CCTV IP
Arhitectura sistemelor de supraveghere video bazate pe rețele IP
Rețele LAN pentru supravegherea video IP
Compresia H.264 -folosirea în practică!
Optimizarea setărilor unei camere CCTV
Ce este DDNS (Dynamic Domain Name System) și cum se folosește ?
Toate școlile interesate trebuie să contacteze persoana responsabilă cu Programul Educațional DIPOL la următoarea adresă de email* sau la numărul de telefon: +48 12 686 02 11 ext. 38. Puteți beneficia de experiența noastră și puteți cumpăra echipamente la prețuri speciale.
Participanții la acest proiect pot cumpăra echipamente la prețuri speciale!