Instalarea cutiei de distribuție FTTH pentru CATV și conexiune internet într-un bloc

Rețelele FTTH în forma de stea sunt, în acest moment, cele mai folosite moduri de instalare a fibrei optice în clădiri și cartiere rezidențiale. Cele mai mari avantaje al acestei soluții sunt prețul redus și ușurința instalării echipamentului.
Alte avantaje:
  • Folosirea cablurilor ieftine de distribuție - cel mai folosit cablu de distribuție pentru interior, Ultimode L7102, este aproape de două ori mai ieftin decât cablul de bună calitate, Cat 5 UTP.
  • Nu este nevoie de alte modificări ale echipamentului, cum ar fi îmbinări ale fibrei în diferite cutii intermediare, crearea unor orificii în tuburile cablurilor, extragerea fibrei sau asamblarea unităților de distribuție (necesare în cazul distribuitoarelor sau a cablurilor easy-access)
Un dezavantaj al acestei soluții pot fi problemele cu menținerea cablurilor multiple într-un anume aranjament în cutia de distribuție (pentru a păstra raza de curbare cât mai mică a fiecărui cablu/fibre). În anumite cazuri, soluția necesită utilizarea unor cutii de distribuție suplimentare cu scopul de a crea mai mult spațiu, chiar dacă numărul de spliceuri ar fi suficient.
Cutie de distribuţie optică ULTIMODE MT-524 (rackabila, include casetă 24 splice)Cutie de distribuţie optică ULTIMODE MT-524 (rackabila, include casetă 24 splice)Fibră optică abonat FTTH singlemode (2xG.657A1, LSZH, interior, metalfree)
The architecture of an FTTH system based on star topology

Cel mai folosit cablu pentru aceste echipamente este ULTIMODE ILB-2SM-A L7102. Structura specială a învelișului cablului cu o secțiune dreptunghiulară pe diagonală, alături de tija de fixare incorporată, limitează capacitatea de îndoire într-un singur plan pentru menținerea razei de îndoire în limite sigure. Bine că G.657 are o rază minimă de îndoire. Fibra optică single-mode, cablurile și fibrele individuale pot fi modelate în bobine strânse (raza minimă de îndoire este doar de 7.5 mm)
Din cauza folosirii sporite a cabinetelor RACK în complexele rezidențiale, cutiile de distribuție au de cele mai multe ori forma casetelor RACK de 19". Un exemplu de astfel de cutie de distribuție optică este Ultimode MT-524 L5124. Realizarea planului prezentat implică folosirea cablurilor L7102 și a pigtail-urilor single mode PG-52S2 L35522.

Vederea de deasupra a cutiei de distribuție. În panou sunt conectate adaptoare duplex Ultimode A-522D L4322 (în capătul fiecărui adaptor se află un cablu L7102 cu două fibre ce merg spre câte un apartament sau spre alte puncte de plecare).


Asamblarea trebuie să înceapă prin inserarea pigtail-urilor în adaptorii potriviți (capătul ferulei trebuie să fie curățat cu un instrument L5916). Pigtail-urile trebuie să fie marcate adecvat pentru a evita probleme ce pot interveni după îmbinările cablurilor cu fibrele cablurilor de distribuție. Altfel, legăturile ar trebui să fie identificate cu ajutorul unui tester de fibră optică, ca de exemplu L5935. În cazul cablurilor ce se întind în întreaga clădire, procesul de testare poate dura foarte mult timp.

Fibrele pigtail trebuie plasate în jurul brațelor de pe ambele părți ale casetei. Legăturile cablurilor asigură ordonarea simplă a acestora.


Capetele cablurilor L7102 trebuie să fie inserate în cutie, cu o porțiune a fibrei înfășurată în jurul inelelor speciale de pe casetă. Această porțiune trebuie să permită îmbinarea capetelor fibrelor cu pigtail-urile din afara cutiei.


Operațiunea de îmbinare a fost făcută cu ajutorului splicer-ului EasySplicer L5810 Trebuie însă menționat faptul că pigtail-urile L35522 au învelișul lejer construit. În acest caz, este recomandată înlăturarea învelișului de 900 μm pe o porțiune puțin mai mare și să se folosească clamele speciale pentru fibre de 250 μm. Acest lucru previne orice instabilitate atunci când fibrele sunt plasate în splicer (clamele de 900 μm sunt făcute pentru fibre cu un înveliș strâns).

In acest exemplu, în cutie sunt plasate patru cabluri de tip L7102 (având în total 8 fibre). Teoretic, cutia cu casetă inclusă poate cuprinde până la 16 cabluri de acest tip (deci 32 de fibre). După adăugarea casetei de tip L5506, capacitatea totală crește pana la 48 de fibre (după montarea a 24 adaptoare duplex)

Porțiunea liberă a cablurilor trebuie să permită extragerea cutiei afară din cabinetul RACK.