Ce este defapt radioul digital DAB?
Transmisiunea Audio Digitală (DAB) reprezintă o tehnologie folosită pentru transmisiunile staţiilor de radio în principal în Europa. La fel ca în cazul standardului terestru digital DVB-T care a înlocuit de-a lungul anilor transmisiunea analogică TV, radioul digital oferă o serie de beneficii atât pentru ascultători cât şi pentru transmiţători.
Avantajele radioului digital
 • calitatea mai bună a sunetului datorată în special lipsei zgomotului
 • recepţie bună chiar şi în vehiculele ce se deplasează cu viteze mari
 • spaţiu pentru noi transmisiuni / programe
 • abilitatea de a acoperi o ţară întreagă cu o gamă largă de programe
 • posibilitatea de folosire a reţelelor SFN (Reţea de Unică Frecvenţă) pentru o acoperire mai bună fără apariţia interferenţelor
 • eficienţă spectrală şi putere mai bune
 • scanarea automată şi detecţia numelui staţiilor în receptoare
 • posibilitatea de transmitere de conţinut suplimentar receptorului precum numele staţiei, numele cântecelor, informaţii despre condiţiile de trafic, etc.
 • constituie o punte de legătură cu radioul hibrid ce poate combina informaţiile primite de la staţiile de emisie cu informaţiile de pe Internet
Dezavantajele radioului digital
 • diferenţa de calitate comparativ cu transmisiunile analogice poate fi insesizabilă de către ascultător - totul depinde de parametrii de emisie folosiţi de transmiţător
 • costul suplimentar la care sunt supuşi radiodifuzorii - echivalentul FM analogic va trebui să existe în continuare pentru mulţi ani
 • costul suplimentar la care sunt supuşi ascultătorii - ei vor trebui să cumpere receptoare noi sau cel puţin tunere noi
 • lipsa de reglementări UE în implementarea radioului digital (fiecare ţară trebuie să decidă dacă doreşte să facă această tranziţie sau nu)
Benzile de frecvenţă
În Europa DAB+ poate utiliza benzile BIII/VHF (în Polonia a fost adoptat 174 -230 MHz) şi L(1452-1492 MHz). Antenele BIII/VHF ce vor fi prezentate în continuare fac obiectul acestui articol.
Aşezarea canalelor T-DAB în BIII - 8 canale cu o lăţime de 7 MHz sunt împărţite în 4 " sub-canale " . Fiecare dintre canale poate conţine de la câteva până la zece programe radio. Unul dintre aceste canale este rezervat pentru DVB-T.
Standardul T-DAB+
T-DAB Transmisiuni Terestre Digitale Audio este numele standardului 300 401 dezvoltat de către ETSI. Acest standard este folosit în prezent în majoritatea ţărilor europene unde este implementat radioul digital. T-DAB+ este o versiune îmbunătăţită a standardului ETSI TS 102 563 şi a fost selectat pentru utilizare în Polonia. Codarea semnalului audio în sistemele DAB este bazată pe standardul MPEG-1 Audio Layer II (ISO/IEC 11172-3), în timp ce versiunea DAB+ foloseşte mult mai eficienta compresie HE-AAC. Aceasta din urmă este de două ori mai eficientă.
Rata maximă de transfer a multiplexării DAB/DAB+ în Polonia este de 2432 kbps (MSC Canalul Principal de Servicii - 2304 kbps şi FIC Canalul de Informare Rapidă - 96kbps). Restul este folosit pentru corecţia erorilor. Acest lucru înseamnă că în practică, în funcţie de nivelul corecţiei de erori, numărul de programe din cadrul unei multiplexări poate varia de la 6 la 13 pentru o rată de transfer de 128kbps şi de la 4 la 9 pentru o rată de transfer de 192 kbps.


Local information - not translated

Programul transmisiilor regulate în Polonia
Componentele primei multiplexări DAB+:
 • 5 canale radio polone (disponibile deasemenea şi în banda FM): Jedynka, Dwojka, Trojka, Czworka, Zagranica (international)
 • Polskie Radio 24
 • Radio Rytm
 • Radio Regionalne
 • pe viitor: Radio Eureka, Radio Retro, Radio Krasnal
Stadiu Dată Transmiţătoare
1 -Portocaliu 01.10.2013 Warszawa
Katowice
2 -Albastru 01.05.2014 Gdańsk
Kielce
Kraków
Szczecin
Wrocław
3 - Verde 1.10.2014 Łódź
Opole
Poznań
4 - Roz 01.01.2015 Bydgoszcz
Koszalin
Zielona Góra
5 - Galben 01.04.2015 Białystok
Lublin
Rzeszów
Ce antene se folosesc pentru DAB+?
Antenele folosite pentru recepţia transmisiunilor analogice FM nu sunt potrivite pentru a recepţiona transmisii DAB+, datorită benzii diferite de frecvenţă. Antenele potrivite pentru radioul digital ce funcţionează în banda BIII/VHF sunt la fel cu cele dedicate pentru recepţia televiziunii terestre în această bandă. Totuşi, de când radioul DAB+ este transmis cu polarizaţie verticală, în majoritatea cazurilor este necesară rotirea cu 90 de grade a planului vertical.
Antene DAB+ :
 CodNumeCâştig [dBi]
A0110DIPOL-1/DAB1
A0140DIPOL-4/DAB6
Receptoarele DAB/DAB+ sunt echipate cu conectori IEC sau F. În orice caz, conexiunile de cea mai bună calitate sunt asigurate prin folosirea conectorilor de compresie Cabelcon. Aceşti conectori sunt caracterizaţi de o eficienţă de ecranare ridicată precum şi o de caracteristică de auto-compresie - nu este necesară folosirea uneltelor speciale.
Conector de antenă (IEC) Cabelcon E3002
Conector de antenă (IEC, unghiular) Cabelcon E3001
Conector F Cabelcon E80410
Semnalele DAB+ pot fi combinate cu alte semnale cu ajutorul multiplexoarelor de antenă cu filtre trece-bandă.
  Cod Nume Semnale de intrare
C0340 ZA 4Ms FM, DAB+, DVB-T
C0364 ZA 6 DAB+, DVB-T
C0370 ZA-11Ms DAB+, DVB-T, DVB-T
R902042 MM-307 DAB+, DVB-T, DVB-T
R902044 MM-407 FM, DAB+, DVB-T, DVB-T