COŞUL MEU
Coşul este gol

Supraveghere video

Bazele

Ghid sisteme de supraveghere - echipamente PTZ
Camerele fixe pot prezenta zonele selectate în două moduri: ca o privire de ansamblu (folosind lentile cu unghi larg) sau în detaliu (detaliile cresc odată cu distanţa de focalizare a lentilelor). Desigur, detaliile devin mai accentuate atunci când camera este plasată mai aproape de obiectul monitorizat.
Pentru a putea obţine o imagine de ansamblu şi pentru a se putea observa mai multe puncte de interes cu ajutorul unei singure camere, pot fi folosite următoarele soluţii:
Camere cu zoom motorizat
MOTOR-ZOOM Camera: Sunell SN-ZMC6100DN/Z22 (4-88mm, day/night, ICR, Sony Super Had II 540 TVL, 0.05 lx, OSD)
Camera Sunell SN-ZMC6100DN/Z22
M1152
Camerele cu zoom motorizat permit operatorului să facă zoom în partea centrală a imaginii. Astfel de lentile pot fi controlate via RS-485 (de la un DVR sau de la tastatură) prin voltajele aplicate conectorului camerei sau prin folosirea butoanelor OSD. În cazul camerei prezentate mai sus, există două moduri de focalizare automată, selectabile din meniul OSD:
  • Focalizare automată cu urmărirea celui mai apropiat obiect - sistemul detectează automat cel mai apropiat obiect şi măsoară distanţa până la acesta.
  • Focalizare automată pe zone extinse - focalizarea este setată pe punctul central al imaginii. Acest lucru este util pentru surprinderea imaginilor obiectelor aflate în mişcare.
Distanţa minimă de focalizare poate fi reglată, începând cu 1 m.
Înregistrare video ce subliniază utilitatea unei astfel de camere într-un sistem CCTV. După detectarea mişcării este realizat un prim-plan. După ce nu se mai înregistrează mişcări, camera revine la starea iniţială.
Camerele PTZ
Camerele PTZ pot fi mutate automat sau manual pe orice direcţie din raza lor de acţiune. Funcţionalitatea lor diferă:
Se deosebesc două categorii de dispozitive, în funcţie de modul de funcţionare :
  • Funcţionare pe un plan, de obicei orizontal. Fiecare dispozitiv PTZ de acest tip permite setarea poziţiei iniţiale drept verticală. Rotaţia orizontală este limitată în dispozitivele mai simple la 3500. Versiunile mai performante permit chiar şi rotaţia completă. Dispozitivele din această categorie se mai numesc şi scannere.
  • Funcţionare pe două planuri, vertical şi orizontal. Rotaţia verticală este de obicei limitată la 900. Aceste dispozitive poartă denumirea de mecanisme PT.
În ziua de azi se folosesc din ce în ce mai mult camerele integrate dom de mare viteză.
Dacă se va alege această soluţie, se recomandă folosirea unui dispozitiv produs de o firmă cunoscută. Deşi modulele camerei pot fi aproximativ la fel, mecanismul de rotire este esenţial pentru performanţa generală a dispozitivului.Fiecare mecanism de rotire este format din părţi mecanice care se uzează în timp. În dispozitivele mai ieftine, pinioanele sunt făcute din plastic iar durata de viaţă a camerei se reduce exponenţial în condiţii intense de exploatare. Trebuie ţinut cont de faptul că mecanismele durabile costă mai mult şi de aceea trebuiesc alese modele de camere dom de mare viteză renumite.

Camerele PTZ sunt în general mult mai scumpe decât dispozitivele fixe. Motivul pentru aceasta îl reprezintă complexitatea mecanismului PTZ, construit din materiale cu clasă IP potrivită rezistente la uzură. Totuşi, nu întotdeauna preţurile mici înseamnă şi o calitate slabă. Producătorii echipează diferite categorii de camere PTZ pentru diverse aplicaţii. Un exemplu de cameră low-cost cu performanţe foarte bune este camera TP-Link TL-SC4171G K1154 destinată sistemelor de monitorizare a clădirilor şi a birourilor mici. Aceasta este una dintre cele mai simple soluţii, ce permite controlul de la distanţă cu rotire de 354 de grade şi o înclinare de 125 de grade cu o viteză unghiulară de 80 grade/secundă sau 60 grade/secundă. Utilizatorul poate monitoriza uşor ce se întâmplă în cameră.
Cameră IP Wireless Pan-Tilt: TP-Link TL-SC4171G (0.5 lx, VGA, IR, 30fps, MPEG-4, 4.3 mm)
Cameră wireless PTZ IP TP-Link TL-SC4171G
K1154
Dispozitivele PTZ în reţele digitale.
Transmisiilor digitale în sistemele de supraveghere au devenit foarte populare în ziua de azi. Acestea presupun însă folosirea dispozitivelor PTZ adecvate. Un exemplu de cameră integrată cu mecanism PTZ adaptată pentru lucrul în astfel de condiţii este modelul produs de Corporaţia ACTi. Camera video de reţea CAM-6621 are un zoom optic de 23x şi poate fi controlată din orice punct al reţelei mulţumită modulului de reţea încorporat. Pe lângă ieşirea TCP/IP mai există şi o ieşire standard video iar camera prezintă şi capacitatea de transmisii audio bidirecţionale.Camera IP speeddome Sunell 1.3MP SN-IPS54/70DN/Z18W (1.3 MP, ONVIF)
Cameră PTZ IP ACTI CAM-6621
Camerele moderne PTZ sunt controlate via:
  • un mouse - astfel se selectează o anumită porţiune a imaginii prin selectarea butoanelor OSD potrivite din aplicaţia dedicată.
  • o sistem de control USB - cu butoane programabile.
  • o unitate de control RS-485 - cu control local realizat cu ajutorul protocoalelor Pelco P, Pelco D, Dynacolor, etc.
În proiectarea unei instalaţii, trebui să se ia în considerare faptul că supravegherea întregii zone cu camere fixe reprezintă o metodă mai eficientă şi mai sigură de observare. În plus, camerele PTZ de bună calitate echipate cu lentile performante duc la mărirea capacităţii de observare a detaliilor mici. Totuşi trebuie ţinut minte faptul că fără camere fixe, nu se poate face monitorizarea simultană a unei zone şi a imaginii de ansamblu.Camere megapixel cu lentile "ochi de peşte"
Cameră IP panoramică: PIXORD PD636E (2MP, H.264, Fish-Eye)
Cameră panoramică IP PIXORD PD636E (2MP, H.264, 360/180 grade)
K1560
Camerele de acest tip au un senzor de imagine cu o rezoluţie de minim 2 MP. Folosirea lentilelor cu unghi larg (f = 1.25 mm, FOV = 185°) se traduce în o imagine mărită dar foarte distorsionată.
Imaginea provenită de la o cameră "ochi de peşte"
Pentru a obţine o imagine folositoare, imaginea sursă trebui să fie corectată şi tăiată corespunzător. Procesul poate fi făcut de către cameră sau printr-un software corespunzător pe un computer. Drept rezultat, utilizatorul va obţine o cameră virtuală PTZ - poate selecta orice parte din imagine şi o poate mări. Astfel de soluţii au un mare avantaj comparativ cu camerele tipice PTZ. În timp ce operatorul vede doar partea selectată, înregistrarea întregii imagini se face în fundal. Ea poate fi apoi redată pentru o monitorizare atentă.
Patru imagini corectate, controlate prin e-PTZ.
Două imagini corectate (semi-panorame de 2x 180o )
Camera de supraveghere montată pe pereţe acoperă întreaga cameră:
Imagine corectată (panoramă de 180o )
Vederea întregii camere şi trei ferestre PTZ digitale controlate independent:
Imagine corectată (panoramă de 180o ) şi două imagini independente controlate prin e-PTZ.
Pixord PD636 K1560 în acţiune
În comparaţie cu camerele VGA, camera PD 636E K1560 oferă până la de 6 ori mai multe detalii. Acest lucru înseamnă că fiecare parte din suprafaţă este mult mai intens monitorizată. În plus, fiecare parte a imaginii poate fi mărită, în timp înregistrării. Camera K1560 este perfectă pentru monitorizarea birourilor, magazinelor, barurilor, restaurantelor, hotelurilor, etc.
 
 
Regulamentul | Reclamaţii | Download | Cookies | Politica de confidentialitate Toate drepturile rezervate © 1996-2018 DIPOL sp.j.