COŞUL MEU
Coşul este gol

Supraveghere video

Bazele

Ghid sisteme de supraveghere - Carcase pentru camere de supraveghere
Există patru grupe de carcase clasificate în funcţie de condiţiile de mediu în care ar trebui să funcţioneze, asigurând nivelul dorit de protecţie:
 • Clasa de mediu I (interior) - spaţii închise, temp. de 5 - 40
 • Clasa de mediu II (interior, general) - spaţii închise ce nu sunt încălzite mereu, temp. de -10 to 40
 • Clasa de mediu III (locuri umbrite din exterior) - condiţiile exterioare nu depind complet de condiţiile atmosferice, temp. de -25 - 500 C, umiditate până la 85 - 95%,
 • Clasa de mediu IV (exterior, general) - temp. de -25 - 600 C, umiditate până la 85 - 95%,
PN-EN-50130-5 (Sisteme de alarmă - Testul de mediu.)
Pentru a asigura condiţii de funcţionare corespunzătoare pentru camerele de supraveghere, carcasele pot fi echipate cu ventilatoare, sisteme de răcire, în funcţie de mediul în care sunt montate.
În sistemele CCTV, componentele care cele mai vulnerabile la condiţiile de mediu sunt camerele. Majoritatea pot lucra în medii cu temperaturi cuprinse între -10 şi 50 de grade şi cu o umiditate a aerului de maxim 90%. Dacă aceste condiţii sunt depăşite, se recomandă folosirea carcaselor speciale ce asigură funcţionarea camerelor şi în condiţii extreme. Este foarte importantă menţinerea condiţiilor amintite mai sus pentru a nu se forma condens pe lentilele sau electronica camerelor. Aici intervin elementele de încălzire cu termostate, uneori însoţite şi de ventilatoare (în modelele mai scumpe).
Carcasele au de obicei notate în documentaţia aferentă şi clasa IP Mai mult, acestea ar trebui să ofere o protecţie bună împotriva actelor de vandalism dar şi acces uşor pentru lucrările de întreţinere. Carcasele trebuie să asigure condiţii optime de funcţionare. Clasa IP descrie gradul de protecţie împotriva penetrării obiectelor solide (primul număr) şi împotriva lichidelor (al doilea număr).Carcasele camerelor sunt deseori clasificate drept IP 65 sau IP 66 ceea ce înseamnă că sunt rezistente la praf şi parţial la apă. Mediile cu umiditate vor necesita folosirea unei carcase/camere marcate IP 67 sau IP 68, ultima putând funcţiona sub apă.
Clasificarea carcaselor în funcţie de ratingul IP. Informaţii suplimentare pot fi găsite în Publicaţia IEC 1976: Clasificarea Gradelor de Protecţie oferite de Incinte.
După modul de menţinere al temperaturii, carcasele pot fi împărţite în mai multe categorii:
 • Echipate cu element de încălzire şi termostat; elementul de încălzire este de obicei montat în partea din faţă a carcasei, sub geam. Sarcina lui principală, pe lângă menţinerea unei temperaturi adecvate o reprezintă protecţia împotriva îngheţului şi a condensului (în special pe suprafaţa lentilelor)
 • Carcasele cu răcire cu aer cu ventilaţie naturală sunt folosite în locuri cu diferenţe mici de temperatură precum camerele mai întunecate. În alte cazuri, datorită posibilităţii de supraîncălzire, sunt folosite carcasele cu răcire cu aer cu ventilaţie forţată (de exemplu camerele de pe partea sudică a unei clădiri)===
 • Carcasele cu răcire cu aer cu circulaţie forţată şi compresor; ele sunt necesare în locurile unde există diferenţe mari de temperatură
 • Carcasele cu răcire cu apă funcţionează la temperaturi foarte ridicate (de exemplu în oţelării).
Se merită menţionat faptul că montarea unei camere într-o carcasă mică va permite menţinerea unei temperaturi stabile chiar şi fără un element de încălzire dedicat, datorită căldurii generate de cameră. În schimb, o cameră cu o carcasă ermetică poate atinge, chiar şi fără un element de încălzire, temperaturi mai mari decât cele recomandate. În această situaţie o metodă de răcire este necesară. Protecţia împotriva îngheţului şi a condensului reprezintă una dintre cerinţele de bază pentru protecţia oricărui sistem CCTV.
Elemente de încălzire al carcasei M5614
Carcase speciale.
În medii inflamabile, trebuiesc folosite carcase speciale, adaptate pentru funcţionare în astfel de condiţii. Carcasele sunt scumpe dar asigură o protecţie adecvată în caz de explozie. Preţurile acestor carcase pot fi de câteva sute de ori mai mari decât preţul camerelor. Este trebuie însă să îndeplinească normele de securitate.
Carcasă rezistentă la explozii produsă de compania Videotec.
Menţinerea sticlei carcaselor curată va necesita folosirea unei soluţii şi a unei cârpe. În unele cazuri precum carcase speciale echipate cu ştergătoare montarea se face foarte sus, pentru a împiedica accesul sau pentru a obţine imagini indiferent de condiţiile atmosferice.
Există multe carcase concepute pentru a fi folosite în condiţii de risc precum vandalismul. Ele sunt construite din polycarbonat transparent şi din aliaje durabile. De obicei ele au o formă de dom pentru a putea fi montate mai uşor pe tavan.
Mărimea carcaselor.
Carcasele camerelor au diferite mărimi. Cele mai mici, M5430 şiM5434 sunt concepute pentru a încapsula module de camere cu dimensiuni de 32x32mm. Aceste carcase nu prezintă un element de încălzire deoarece căldura generată în timpul funcţionării permite menţinerea stabilă a temperaturii. Trebuie să se ţină cont de posibilele distorsionări ale imaginii în cazul în care au loc schimbări bruşte de temperatură. O parte importantă a instalării o reprezintă etanşarea corespunzătoare a găurii făcute pentru a instala firele.
Pentru camere CCTV normal sunt concepute carcase mai mari, fapt ce duce la necesitatea alegerii lentilelor corespunzătoare. Aceste carcase sunt echipate cu elemente de încălzire alimentate la 230V AC precum 5415, M54141 sau alimentate la 12V DC precum M5406. Un elemente de încălzire ce poate fi cumpărat separat este M5614.
Uşurinţa asamblării.
Un alt aspect, pe lângă dimensiunea carcasei camerei, îl reprezintă uşurinţa de asamblare şi durabilitatea. Acest lucru poate părea neimportant dar în timpul instalării unui număr mare de camere oferă nişte avantaje precum:
 • Metoda de deschidere : "rotire într-o parte " sau "în sus" - face mult mai uşoară reglarea lentilelor şi asamblarea elementelor opţionale
 • Securitatea carcasei adecvată - sunt folosite şuruburi ce necesită o cheie specială pentru desfacere
 • Disponibilitatea unui număr mare de suporţi ce permit instalarea nu doar pe pereţi dar şi pe tavane, pe stâlpi, etc.
Timpul de instalare şi de configurare al camerei este destul de mic. Sunt folosite şi carcase proiectate special pentru anumite aplicaţii. Majoritate producătorilor oferă un set complet : camere cu lentile, carcase, fire. Instalatorii nu trebuie să işi facă probleme despre asamblarea lor.
Camere în carcase compacte.Aceastea sunt o soluţie foarte populară:
Camera într-o carcasă anti-vandalism- M10908
Trebuie ţinut minte să se lase suficient spaţiu liber în interiorul carcasei camerei pentru cabluri şi dispozitive suplimentare precum ventilatoare, dispozitive ce securizează linia video, surse de alimentare sau modulatoare. În cazul folosirii cablurilor torsadate ca şi mediu de transmisie, este necesară instalarea în carcasă a unor dispozitive speciale de transmisie.
În timpul instalării unei camere este important să se ţină cont de separarea şinei de alimentare a camerei de şina analogică sau de şasiul carcasei.
 
 
Regulamentul | Reclamaţii | Download | Cookies | Politica de confidentialitate Toate drepturile rezervate © 1996-2018 DIPOL sp.j.