Ghid sisteme de supraveghere - Cabluri

Semnalul video poate fi transmis sub formă analogică sau digitală . Semnalul analogic ocupă banda cuprinsă între 50 Hz şi câţiva MHz. Pentru transmisia acestuia în sistemele CCTV, sunt folosite cabluri coaxiale , cu impedanţe de 75 de ohmi. În general, toate dispozitivele ce sunt componente ale unei linii de transmisie sunt pregătite pentru conectarea cu acest tip de cablu, prin mufele BNC.
Parametrul de bază care caracterizează eficienţa transmisiei unui mediu este reprezentat de lăţimea de bandă , adică diferenţa dintre frecvenţa superioară şi frecvenţa inferioară pentru care iregularităţile amplitudinii semnalului transmis nu depăşesc 3 dB.
Pe lângă asta, alţi parametrii importanţi ce descriu cablurile sunt:
  • impedanţa cablului - raportul voltaj-curent în orice zonă a cablului, unde nu există reflexii şi în condiţii de împerechere ideale. Ţinând cont de atenuarea minimă şi de popularitate, cablurile de 75 de ohmi sunt folosite în general în echipamente CCTV.
  • factorul de reflexie - reprezintă un raport al amplitudinii undei reflectate comparativ cu unda directă. Folosirea în instalaţii a cablurilor neuniforme sau a altor elemente cu alte impedanţe poate duce la apariţia undelor reflectate ce distorsionează semnalul original.
  • atenuarea undei - descrie scăderea amplitudinii semnalului de-a lungul cablului, care este cauzată de transformarea energiei electromagnetice în căldură odată cu creşterea frecvenţei. O influenţă mare asupra atenuării o are diametrul semiconductorului central (cu cât diametrul e mai mare cu atât atenuarea e mai mică) şi tipul de izolaţie. De exemplu, cablul CTF-167 are o atenuare de 1.6 dB/100m la 50 MHz (pentru alte cabluri, această atenuare poate ajunge şi la 15 dB/100m).
  • eficienţa de ecranare - reprezintă rezistenţa la inducţie sau la tensiunile ce apar în cablu provenite de la surse externe de radiaţie electromagnetică. Ecranul unui cablu coaxial este făcut dintr-un bun conductor, de obicei cupru împletit. Acest ecran asigură o bună eficienţă de ecranare combinată cu o bună flexibilitate a cablului.
Pentru transmisiunile digitale, parametrul ce decide capacitatea de transmisie îl reprezintă rata de transmisie - acesta oferă informaţii despre câţi biţi pot fi transferaţi într-o secundă. De obicei, cablul coaxial asigură o rată de transfer în jur de 600 Mbps, cablul torsadat 5CAT asigură o rată de transfer de 100 Mbps iar pentru fibre optice, această viteză ajunge la 10 Gbps.
Transmisiile video digitale pot fi făcute cu ajutorul unui computer, al unui cablu torsadat şi cu ajutorul unui cablu de telefonie (bineînţeles în limita capacităţilor). Este folosită în general compresia şi conversia de la semnal analogic la semnal digital. Acest tip de soluţie permite folosire liniilor telefonice ca şi mediu de transmisie dar nu poate garanta transmisia în timp real (cu excepţia serviciului xDSL). Cu toate acestea, trebuie ţinut minte faptul că nu orice reţea asigură viteze satisfăcătoare de transmisie. Camerele color generează de obicei în jur de 160 Mbps de date ce pot fi reduse de câteva ori prin compresie. Cu toate acestea transmisia acestor informaţii poate fi dificilă în reţelele existente şi de aceea se merită să se ia în considerare realizarea unei reţele dedicate transmisiei semnalului video.
În general cablurile coaxiale îndeplinesc cerinţele impuse de sistemele CCTV pe distanţe de până la 1 km. Pentru distanţe mai mari, se recomandă folosirea cablurilor torsadate sau a fibrei optice care, deşi este mai scumpă, asigură cea mai bună calitate de transmisie şi este imună la interferenţe.
Atenţie: Cele mai bune rezultate vor fi obţinute cu cabluri de cupru (ce au inelul interior făcut din cupru şi ecranul făcut din cupru împletit). Pentru distanţe mai mari se recomandă folosirea cablurilor cu un conductor interior mai gros şi cu o bună eficienţă de ecranare. Pentru aplicaţiile video, cablurile cu fire de oţel acoperit cu cupru nu sunt potrivite, deşi ele au caracteristici bune pentru benzile înalte RF.
Unde se folosesc cablurile umplute cu gel, PE, PVC, FRHF?
  • cablurile cu înveliş de PE (polyethylenă) . Polyethena este un material inflamabil, de aceea nu se recomandă folosirea acestuia în interiorul clădirilor. Adăugarea de antioxidanţi şi pigmenţi duce la imunizarea polyethenei împotriva efectelor adverse cauzate de condiţiile atmosferice şi de aceea aceste cabluri sunt destinate folosirii în exterior .
  • cablurile cu înveliş PVC . Avantajul acestora este rezistenţa mare la foc . Totuşi, ele pot emite cantităţi mari de fum şi de clorură de hidrogen. În orice caz, unele tipuri de cabluri sunt caracterizate de emisii reduse de fum şi de gaze şi de aceea se recomandă folosirea lor în interiorul clădirilor.
  • Oferta noastra este prezentată aici
  • cablurile cu acoperire FRHF Făcute din materiale fără halogen şi fără să împrăştie flăcările, aceste cabluri nu emit fum excesiv. Legislaţia impune folosirea tot mai des a acestor cabluri în interiorul clădirilor.
  • Oferta noastra este prezentată aici
  • cablurile umplute cu gel Pentru a securiza cablul împotriva influenţei umidităţii, este folosită de obicei o bandă metalică a cărei permeabilităţi pentru umiditate este mult mai mică decât în cazul plasticului. Benzile de aluminiu sunt cele mai potrivite pentru astfel de aplicaţii, Totuşi, contează şi penetrarea de-a lungul cablului iar pentru a o reduce, cablurile sunt umplute cu un gel special. Aceste cabluri pot fi îngropate .
  • Oferta noastra este prezentată aici
Cela mai populare cabluri folosite în sistemele CCTV
Cablurile coaxiale.
Folosite pentru transmisii video de la o cameră atunci când alimentarea este furnizată separat. Se pot atinge distanţe de 600 de metri cu ajutorul cablului de cupru TRISET-113 E1015_500
Cablul ce poate fi îngropat este WDXPEX 75-1.15/5.0 E1034_100 (umplut cu gel).
+Cabluri coaxiale cu trasee de alimentare integrate. Ele permit furnizarea alimentării paralel cu linia de semnal video. În acest caz merită menţionate cablurile YAP 75-0.59/3.7+2x0.5 M6500_100 (înveliş PVC), sau cablul CCTV YAR 75-0.59/3.7+2x0.50 M5995_100.
Structura cablului YAP 75-0.59/3.7 +2x0.5 M6500_100
Alt cablu folosit în instalaţiile de supraveghere este YWD 75-1.05/5.0 + 4x0.5 M6504 - este un cablu tipic coaxial dar mai prezintă şi două perechi de telecomunicaţie.
Cablurile torsadate.
Aceste cabluri sunt formate din 4 perechi, ce pot fi fire sau corzi cu un diametru de 0.5 mm. În afară de reţelele LAN, cablurile mai sunt folosite şi în instalaţiile CCTV şi permit transferul semnalului video şi a alimentării printr-un singur cablu. Trebuie ţinut minte faptul că, dacă avem un cablu lung, căderile de tensiune pot face imposibilă funcţionarea camerei. De aceea este important să se facă nişte calcule, precizându-se distanţa maximă dintre cameră şi sursa de alimentare. Mai multe informaţii despre parametrii cablurilor torsadate găsiţiaici.
Există câteva dispozitive de transmisie în oferta noastră. Ele au diferite funcţii: transmisii video, audio, de date şi de semnal video. Puteţi vizualiza paginile noastre de catalog, unde sunt descrise pe larg funcţiile dispozitivelor:
    M1662 - transformator audio/video (transmiţător/receptor) TR-2P+2AUM16661-transformator video TR-1M1667 - transformator video TR-4/4M1668 - TRN-1/400 transformator video - transmiţătorM1669 - TRO-1/400 transformator video - receptor
Cablurile torsadate disponibile:
  • UTP 5e (neecranat - E15111_305
  • FTP 5e (ecranat cu folie - E1515_305
  • FTP LSOH (non-flamabil). Folosit în locaţii unde se impun cele mai înalte standarde.
  • UTP PE - E15101_100 - de uz exterior UTP PE umplut cu gel. Învelişul special permite îngroparea lui.
Cabluri torsadate
Sistemele de transmisie cu fibră optică datorită atenuării foarte mici, a imunităţii electromagnetice şi datorită faptului că nu emit energie în exterior reprezintă soluţia perfectă pentru transmiterea mai multor semnale pe distanţe lungi. Cu toate acestea, folosirea lor în sistemele CCTV este limitată de preţul suplimentar introdus de convertoarele opto-electronice şi electronice-optice.
Tipuri de fibră optică:1. Multimod, MMF - Fibră optică multimod
  • gradată
  • cu salt
2. Unimod , SMF - Fibră optică unimod
Fibră optică multimod
Fibră optică unimod
Fibră optică cu profil gradat
Fibra cu profil gradat, faţă de cea cu salt de indice de refracţie, are o schimbare lină a indicelui. În practică, din considerente tehnologice, aceasta are câteva mii de straturi. Folosirea acesteia duce la eliminarea distorsiunilor din semnalul optic. Mulţumită acestui tip de fibră, lăţimea de bandă a cablului creşte semnificativ. Fibrele optice cu salt de indice de refracţie nu mai sunt folosite în ziua de azi. Fibrele unimod nu prezintă deloc dispersie, datorită propagării unui singur fascicul de lumină.