COŞUL MEU
Coşul este gol

Supraveghere video

Bazele

Ghid sisteme de supraveghere - Amplificatoare semnal video
Distanţa pe care se pot transmite semnal video analogice este limitată de atenuarea liniei de transmisie. Aici sunt câteva exemple de distanţe de-a lungul cărora semnalul poate fi transmis fără amplificare:
  • cablu coaxial, distanţa maximă pentru TRISET-113 - 500 m,
  • cablu de telefonie, 50-70 m în funcţie de tip,
  • cablu torsadat CAT5 , până la 1800m (cu ajutorul balunurilor video),
  • cablu de fibră optică, câteva zeci de km.
Distanţe mai lungi pot fi acoperite cu ajutorul tehnologiei wireless:
  • transmisii radio - câteva zeci de km,
  • laser infraroşu - câţiva km.
Pentru comparaţie, cu linia telefonică ce suportă tehnologia xDSL, distanţa totală obţinută pentru transmisia datelor poate ajunge la mii de km.
Amplificarea de semnal este folosită pentru a compensa atenuarea introdusă de cabluri. Nivelul de atenuare depinde de cablul folosit şi de lungimea acestuia. Frecvenţele mai înalte sunt mult mai atenuate decât cele mai joase şi astfel se pot observa distorsiuni în rezoluţie şi în calitatea culorii. Dacă dorim să transmitem semnalul pe distanţe lungi, trebuie să apelăm la amplificare. Totuşi, din cauză că atenuarea frecvenţelor joase nu este uniformă, trebuie să folosim amplificatoare cu caracteristici de corecţie de frecvenţă. Un astfel de amplificator are caracteristica de atenuare inversă faţă de caracteristica de atenuare a cablului.
Ilustrarea corectării atenuărilor prin cablu.
În instalaţiile de supraveghere sunt folosite amplificatoare speciale pentru creşterea distanţelor pe care semnalul video poate fi transmis prin cabluri coaxiale sau torsadate. Există amplificatoarele simple, folosite pentru o singură linie precum AMP-1/2R M1840, care permite reglarea nivelului de amplificare. În plus, are două ieşiri şi poate funcţiona ca un splitter video activ. Există şi amplificatoare speciale pentru 3,4,5,6 sau mai multe linii. Amplifcarea acestora ia valori de la câţiva până la zeci de dB iar gama de corecţie are valori de câţiva dB.
Aplicaţii tipice ale amplificatorului video
Amplificatoarele sunt alimentate direct de la priză sau de la o sursă de 12V.
Precum alte dispozitive CCTV, amplificatoarele folosesc conectori BNC, uneori fiind folosiţi chiar şi conectori F sau RCA. Impedanţele de intrare şi de ieşire sunt de 75 de ohmi la o amplitudine a semnalului de 1 V.
Amplificator de semnal video AMP 1/2R
Amplificator şi splitter video AMP-1/2R M1840
Splittere video.
Acestea sunt un fel de amplificatoare, echipate cu multe ieşiri. Atunci când dorim să transmitem un semnal de la o cameră la mai mulţi receptori, ar trebui să folosim un astfel de splitter. Evident, acesta nu poate fi la fel ca cel folosit în instalaţiile de antene. Splitterele din CCTV, la fel ca orice alte dispozitive de procesare video, trebuie să aibă impedanţe de intrare şi de ieşire egale şi nivele de semnal corespunzătoare. De aceea, ele trebuie să aibă impedanţele de intrare şi de ieşire de 75 de ohmi şi amplificare sau atenuare de 0 dB. Doar spliterrele active pot avea astfel de parametri. Din această cauză un splitter mai este numit şi amplificator de distribuţie video.
Amplificatoarele sunt alimentate direct de la priză sau de la o sursă de 12V. Sunt folosiţi conectorii BNC (intrări/ieşiri cu impendaţe de 75 de ohmi). Amplificarea standard este de 0 dB dar anumiţi producători produc echipamente cu un câştig de 1 dB, lucru ce duce la compensarea pierderilor din cablu.
Exemple de folosire a splitterelor video
Anumite modele de splittere video sunt exemplificate mai jos:
Splitter video activ RV-4/8 (4 intrări, 8 ieşiri)
M1704 - Splitter semnal video RV-4/8 (4-intrări/4x2-ieşiri)
Splitter video activ RV-1/2P
M1707 - Splitter semnal video RV-1/2P (1-intrare/2-ieşiri)
Splitter video activ RV-1/4
M1708 - Splitter semnal video RV-1/4 (1-intrare/4-ieşiri)
Splitter video activ RV-2/4
M1709 - Splitter semnal video RV-2/4 (2-intrări/4-ieşiri)
 
 
Regulamentul | Reclamaţii | Download | Cookies | Politica de confidentialitate Toate drepturile rezervate © 1996-2018 DIPOL sp.j.