Ghid complet pentru reglarea lamelor cleaver-ului de fibră optică: sfaturi simple și eficiente

Dacă ești în căutarea unui ghid simplu și eficient pentru reglarea lamelor unui cleaver de fibră optică, ai ajuns în locul potrivit. Aici vei găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege procesul de reglare și pentru a obține rezultate excelente. Indiferent dacă ești un profesionist sau un începător în domeniul fibrei optice, acest ghid îți va oferi toate sfaturile și trucurile de care ai nevoie pentru a regla lama cleaverului în mod corespunzător. Astfel, vei putea realiza tăieturi precise și curate, asigurând o performanță optimă a cablurilor de fibră optică.
Un cleaver de fibră optică bun, curat și bine reglat garantează o tăiere corectă și precisă a fibrelor. În cazul unor probleme, instalatorii își trimit de obicei cleaver-ul în service. Faptul că întreaga procedură de service poate dura câteva zile îi forțează adesea să cumpere unelte de schimb, pentru a își continua activitatea. Desigur, nu este o abordare greșită, dar merită să aveți cunoștințe simple despre diagnosticarea unor astfel de probleme și procedura de ajustare. Cu un pic de răbdare, orice instalator va fi în măsură să regleze singur lama cleaver-ului.
Există multiple motive care pot duce la dereglarea lamei unui cleaver de fibră optică. Cel mai frecvent, aceasta se întâmplă din cauza utilizării excesive sau a unor căderi accidentale. Indiferent de motiv, procedura de remediere este aceeași.
Construcția unui cleaver pentru fibră optică. Cercurile cu numere marchează șuruburile care trebuie desfăcute în timpul procesului de reglare:
(1) – șurubul care fixează lama,
(2), (3) - șuruburi care stabilizează căruciorul lamei pe axa orizontală,
(4) - șurub ce stabilizează căruciorul lamei pe axa verticală,
(5) - șurub de reglare a înălțimii lamei.Primul pas în cazul în care întâmpinați probleme cu tăierea corectă trebuie să fie curățarea completă a întregului instrument. Mai întâi se curăță canelurile în care sunt așezate fibrele și garniturile de cauciuc responsabile pentru susținerea fibrei în operația de tăiere. Contaminarea acestor elemente determină ridicarea fibrei, ceea ce, la rândul său, duce la imposibilitatea de a tăia (lama nu ajunge la fibră). În cazul în care, după o curățare atentă, fibrele încă nu sunt tăiate corespunzător, trebuie să reglați manual poziția lamei (instrucțiuni furnizate mai târziu în articol).
Calitatea necorespunzătoare a tăierii poate fi rezultatul unei lame tocite. Lamele din cele mai scumpe scule pot face până la 50.000 de operațiuni, la cele mai ieftine, de aproximativ 10.000-15.000. Trebuie reținut că aceste numere sunt sumele tuturor operațiilor care pot fi efectuate în toate pozițiile lamei. Numărul de poziții este de obicei de 16, iar fiecare dintre ele asigură cel puțin 500-800 de operații corecte de tăiere. În cazul unei fețe strâmbe a fibrei tăiate, poziția lamei trebuie schimbată la următorul număr. Slăbiți șurubul numărul 1, răsuciți lama în poziția dorită (de preferat următoarea) și apoi strângeți șurubul.
Pentru manipularea șuruburilor, se recomandă utilizarea inbus-urilor livrate împreună cu cleaver-ul. Utilizarea șurubelnițelor cu biți interschimbabili nu este o soluție bună datorită nepotrivirilor in dimensiune, frecvente în astfel de unelte. La reglarea lamei (în special la înălțime), este necesară o precizie foarte mare.
În cazul în care, în ciuda curățării sculei și a schimbării poziției lamei, există încă probleme legate de îndepărtarea corectă a fibrelor, următorul pas este schimbarea înălțimii lamei. Înainte de a face acest lucru, este bine să aveți o idee preliminară dacă lama din instrument este prea înaltă sau prea mică. Următoarele figuri sunt fotografii reale preluate de la o mașină de sudat fibră optică.
Exemplu de tăiere greșită din cauza poziționării prea joase a lamei –
Fibra nu este tăiată complet

Exemplu de tăiere greșită din cauza poziționării prea joase a lamei –
Fibra nu este tăiată complet, lama este mai poziționată mai sus decât în exemplul de mai sus, însă nu suficient, se vede un "dinte"
Exemplu de tăiere greșită din cauza poziționării prea sus a lamei. Fibra este zgrumțuroasă.
O caracteristică clară a poziționării prea sus a lamei este defectul cauzat centrului fibrei, alb în imagine.

Exemplu de tăiere greșită din cauza poziționării prea sus a lamei. Fibra este zgrumțuroasă.
Un alt exemplu, fața fibrei este iregulată și în unghiul greșit
Desigur, pot exista momente în care instalatorul nu poate să decidă dacă lama este prea sus sau prea jos după prima tăiere. O bună practică este să coborâți sau să ridicați în mod deliberat lama, astfel încât să obțineți efecte similare celor prezentate mai sus. După ce ați atins una dintre pozițiile extreme, coborâți/ridicați treptat lama apropiindu-vă treptat de poziția optimă.
Operații necesare pentru adjustare înălțimii lamei: slăbiți șuruburile (2), (3) și (4). Folosiți șurubul (5) pentru a coborî (rotind la stânga) sau a ridica (rotind la dreapta) lama cuțitului. După schimbarea înălțimii, strângeți șurubul (4), apoi șuruburile (2) și (3).
Efectul fiecărei modificări de înălțime trebuie verificat pe ecranul splicer-ului. Trebuie să faceți acest lucru de mai multe ori, fibra se poate roti și vă scapă detaliile.
De asemenea, este important să strângeți toate șuruburile stabilizatoare după schimbarea înălțimii - acestea au, de asemenea, un ușor efect asupra poziției lamei.
Nu se recomandă rotirea șurubului de reglare a înălțimii mai mult de 90 de grade odată, dar cu cât este mai aproape de poziția optimă a lamei, cu atât unghiul de reglare este mai îngust.
Atenţie! În etapa finală de reglare, schimbările poziției cu câteva grade de rotație a șurubului de înălțime afectează calitatea tăieturii - deci fiți precisi și răbdători.
O lamă bine poziționată ar trebui să taie fibrele în unghi drept cu fața dreaptă, fără a le deteriora.