Distribuție CATV / SatTV pe fibră optică

Fibră optică face posibilă transmisia pe distanţe foarte lungi a semnalelor digitale de televiziune terestră sau prin satelit, de radio (DAB), a materialului video înregistrat de camerele de supraveghere, etc. Instalaţiile SMATV pe fibră optică oferă o mult mai mai mare flexibilitate în comparaţie cu cele bazate exclusiv pe cablul coaxial. Sunt mult mai uşor de implementat datorită faptului că liniile de transmisie, de obicei alcătuite din manunchuri grele de cabluri coaxiale, sunt înlocuite de un singur cablu de fibră optică. Astfel, proiectele sistemelor cu antenă comună sunt mult mai uşor de pus în practică, în special în cazul instalării în clădiri cu coloane de cablu înguste sau chiar inexistente.
În prezent, cele mai eficiente soluţii din punct de vedere al costului de implementare, utilizează tehnologia optică atât pentru partea de intrare a sistemului cât şi pentru liniile lungi de transmisie a semnalelor către nodurile optice din clădiri. Aceste echipamente (noduri optice) reconvertesc impulsurile luminoase în semnale electrice de radiofrecvenţă care sunt apoi distribuite în clădiri cu ajutorul multiswitch-urilor şi cablurilor coaxiale. Un exemplu de sistem SMATV optic-coaxial este prezentat mai jos.
Steel Satellite Dish: FAMAVAL Off-Set 110 LH (110cm)SAT-IF & DVB-T Optical Kit: FibSZ-ODU32 KITSAT-IF & DVB-T Optical Kit: FibSZ-ODU32 KITCoaxial Cable 75 ohm: TRISET-113 PE (gel-filled) [1m]UHF TV Antenna: DIPOL 44/21-69 Tri DigitSubscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATMultiswitch Terra MV-532 (5-in, 32-out, IF gain adjustment)Subscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATSAT/TV TAP: Terra SS-510Subscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATSAT-IF & DVB-T Optical Receiver / Converter FibSZ-QUATROSAT-IF & DVB-T Optical Receiver / Converter FibSZ-QUATROSAT-IF & DVB-T Optical Receiver / Converter FibSZ-QUATROSAT-IF & DVB-T Optical Receiver / Converter FibSZ-QUATROSAT-IF & DVB-T Optical Receiver / Converter FibSZ-QUATROOptical Splitter: Opto-Spt3 BOX (3-OUT, FC/PC connectors)Optical Splitter: Opto-Spt2 BOX (2-OUT, FC/PC connectors)SAT/TV TAP: Terra SS-510Subscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATMultiswitch Terra MV-532 (5-in, 32-out, IF gain adjustment)SAT-IF & DVB-T Optical Receiver / Converter FibSZ-QUATROMultiswitch Terra MV-532 (5-in, 32-out, IF gain adjustment)Subscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATSubscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATMultiswitch Terra MV-532 (5-in, 32-out, IF gain adjustment)Subscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SAT
Sistem SMATV ce utilizează tehnologia de fibră optică

Convertorul / transmiţătorul optic FibSZ-ODU32 combină semnalul satelit de la FibSZ-LNBF (pe intrarea SAT Input) cu cel de antenă terestă (pe intrarea DVB-T/DAB/FM Input). FibSZ-LNBF şi FibSZ-ODU32 sunt principalele componente ale kitului optic SAT-IF / DVB-T A9880. Semnalul rezultat este convertit în impulsuri luminoase şi trimis către cele două ieşiri optice FC/PC (3.5 dBm nivel de semnal). Reţeaua pasivă de distribuţie este alcătuită din două splittere optice: Opto-Spt2 BOX A98892 şi Opto-Spt3 BOX A98893 ce utilizază fibre single mode pentru distribuţia semnalului către nodurile optice instalate în 5 imobile rezidenţiale. Pentru noduri s-au folosit receptoarele / convertoarele FibSZ-Quatro A9882. Acestea preiau semnalul de natură optică din reţeaua PON (reţea optică pasivă) şi îl reconvertesc în semnale de natură electrică care sunt mai apoi distribuite către cele 5 ieşiri RF sub formă de 4 semnale SAT-IF (VL-VH-HL-HH) şi un semnal TV terestru (DVB-T / DAB şi FM). În fiecare clădire au fost instalate două multiswitch-uri MSV-532 R70732 şi un tap SAT/TV SS-510 R70516 care împreună distribuie semnalul către 64 de prize TV Signal R694100. Per total, întreaga instalaţie SMATV poate deservi nu mai puţin de 320 de abonaţi.

Proiectarea sistemului de distribuţie pe fibră optică bazat pe echipamentele COMSAT
În această etapă trebuie determinat nivelul de semnal de la intrarea în receptoarele optice, ţinând cont de nivelul acestuia la ieşirea din transmiţător şi de atenuarea totală a fiecărui drum optic. Puterea semnalului trebuie să se încadreze, cu o anumită marjă de siguranţă, în intervalul valorilor de sensibilitate ale aparatului.
Atenuarea (pierderea) fibrei optice, a conectorilor şi splitterelor este exprimată decibeli (dB), în timp ce puterea semnalului la ieşirea din emiţător şi sensibilitatea receptorului sunt exprimate în dBm, decibeli având ca referinţă puterea de 1 mW. Cunoscând lungimea şi tipului de fibrei optice precum şi parametrii de semnal ai diferitelor componente ale sistemului de distribuţie se poate calcula atenuarea de semnal în fiecare punct al reţelei, inclusiv la intrarea receptoarelor. Acest lucru este demonstrat în exemplul de mai jos:
SAT-IF & DVB-T Optical Kit: FibSZ-ODU32 KITOptical Splitter: Opto-Spt2 BOX (2-OUT, FC/PC connectors)Optical Splitter: Opto-Spt3 BOX (3-OUT, FC/PC connectors)SAT-IF & DVB-T Optical Receiver / Converter FibSZ-QUATROSAT-IF & DVB-T Optical Receiver / Converter FibSZ-QUATRO
Exemplu de o reţea optică, literele roşii însemnând:

Exemplu de o reţea optică, literele roşii însemnând:
N
S
O
Z
- Transmiţător
- Splitter
- Receptor
- Conector
Fiecare dintre cele două link-uri optice începe de la ieşirea emiţătorului A9880 (N) şi au ca punct final receptorul A9882. Unul dintre linkuri include un splitter Opto-Spt2 BOX 2 A98892 (S) pe când altul, un splitter Opto-Spt3 BOX 3 A98893 (S). Fiecare traseu are în componenţă patru conectori optici (Z). În tabelul de mai jos sunt listaţi parametrii componentelor reţelei:
Puterea semnalului la ieşire (TX)
Atenuarea unui conector:
Atenuarea fibrei optice
Atenuarea la inserţie a splitterului Opto-Spt2 BOX 2:
Atenuarea la inserţie a splitterului Opto-Spt3 BOX 3:
Sensibilitatea receptorului/convertorului FibSZ-QUATRO:
3.5 dBm
0.15 dB
0.4 dB/km
4 dB
5.5 dB
min -15 dBm / max 0 dBm
Având date aceste valori, procedura de calcul a puterii de semnal optic la intarea în receptor devine foarte uşoară. Mai întâi, puterea semnalului de pe traseul optic de 600 de metri care cuprinde şi splitterului Opto-Spt2 A98892:
atenuarea fibrei (1310nm):
atenuarea conectorilor:
atenuarea splitterului:
0.6 km x 0.4 dB/km = 0.24 dB
4 x 0.15 dB = 0.60 dB
4 dB
Atenuarea totală a acestui link este de 4.84 dB. Aşadar, puterea semnalului la intrarea în receptor este este redusă cu 4.84 dB faţă de nivelul iniţial de 3.5 dBm, ajungand la valoarea de -1.34 dBm.
În cel de al doilea caz (splitter Opto-Spt3 BOX 3 A98893 şi aceeaşi lungime a fibrei):
atenuarea fibrei (1310nm):
atenuarea conectorilor:
atenuarea splitterului:
0.6 km x 0.4 dB/km = 0.24 dB
4 x 0.15 dB = 0.60 dB
5.5 dB
Atenuarea totală a căii de transmisie este de 6.34 dB. Puterea semnalului la intrarea în receptor este este redusă cu 6.34 dB faţă de nivelul iniţial de 3.5 dBm, ajungand la valoarea de -2.84 dBm.
Atât în prima cât şi în cea de a doua situaţie nivelul de semnal la intrarea în A9882 se încadrează în gama de sensibilitate -15 ... 0 dBm. Un semnal cu o valoare sub limita inferioară (-15 dBm) nu ar putea fi corect interpretată de către receptor în timp ce o valoare peste limita superioară va cauza deteriorarea diodei de recepţie (pentru evitarea acestei situaţii este recomandat ca la intrarea receptorului să se utilizeze un atenuator optic)
Dacă un sistem SMATV este folosit doar la distribuirea programelor satelit, este recomandată alegerea receptorului/convertorului optic SAT-IF Opto-QUATRO A9886. Fiind capabil de a comuta între două game de sensibilitate (LMS / STD), poate fi utilizat în instalaţii cu trasee optice de lungimi şi puteri de semnal variabile. Modul LMS este dedicat, în principal reţelelor mici (sensibilitate: -13 ... 0 dBm) iar modul STD reţelelor standard şi de mari dimensiuni (sensibilitate: -18 ... -14 dBm).