Cum protejaţi mufele din exterior cu banda autovulcanizantă SCAPA 2501

Versiune originală în poloneză de Sawicki Lukasz
Banda autovulcanizantă SCAPA 2501 este confecţionată din cauciuc izobutilen-izoprenic (IIR în engleză). Acesta este un material foarte versatil folosit la hidroizolare, la protecţia împotriva coroziunii, îmbinarea şi repararea cablurilor - atât în interior cât şi în exterior. Caracteristicile speciale ale materialului coroborate cu instrucţiuni de utilizare corecte asigură conexiunilior de cablu hidroizolaţia (apă dulce sau sărată) într-o gamă largă de temperaturi.SCAPA 2501 este disponibil în două lungimi:
  • E9751 - bandă autovulcanizantă de 3 metri - PIB SCAPA 2501 0.50 * 19mm
  • E9755 - bandă autovulcanizantă de 10 metri - PIB SCAPA 2501 0.50 * 19mm
Banda SCAPA 2501 oferă o protecţie considerabilă conexiunilor din sistemele de distribuţie a energiei, de telecomunicaţii, în instalaţii RF - în special cablurilor utilizate în exterior, ca de exemplu:
  • Conexiuni de cablu coaxial (conectori "F")
  • Conexiuni de cablu CCTV (conectori "BNC" şi "F")
  • Conexiuni de cablu UTP/FTP
  • Conexiuni de cablu coaxial între dispozitive WLAN (conectori "N", "SMA", "SMA-RP" etc.)
  • Conexiuni de cablu coaxial între echipamentele WLAN şi antene externe sau puncte de acces (conectori "N", "SMA-RP" etc.)
Suprafaţa de cablu pe care va fi aplicată banda trebuie să fie curată şi uscată (fără praf, grăsime, ulei sau curăţată cu solvent pe bază de petrol).

Metodă de aplicare: După îndepărtarea stratului de plastic protector de deasupra, alungiţi banda autovulcanizantă pentru a-i reduce lăţimea cu o treime şi înfăşuraţi-o odată şi jumătate în jurul cablului/mufei. Acestă procedură garantează o adeziune corespunzătoare la obiectul în cauză precum şi între straturile de bandă autovulcanizantă. O întindere corectă (îngustarea lăţimii) este foarte importantă în procesul de autovulcanizare între straturi. Acesta poate dura până la 24 de ore dar timpul poate fi redus la câteva ore în prezenţa unor temperaturi mai ridicate.
--Instrucţiunile de mai jos vă vor arăta cum să protejaţi într-un mod corespunzător o extensie BNC-BNC şi o conexiune de antenă WLAN folosind banda autovulcanizantă SCAPA 2501---
Este o bandă izolantă non-adezivă, etanşeizarea faţă de mediul extern se produce datorită carcteristicii de autovulcanizare a meterialului. Suprafaţa pe care se va aplica trebuie să fie fără praf, umezeală sau grăsime. Temperatura de lucru trebuie să fie peste 0 oC (timpul necesar finalizării procesului de autovulcanizare este direct proporţional cu temperatura - la 20 0oC durează aproximativ 24 de ore). La terminarea procesului, banda se va transforma într-o masă de cauciuc omogenă, fără goluri de aer şi aderentă cablului/mufei. Nu va putea fi dezlipită decât într-un singur mod - printr-o tăietură longitudinală în masa de cauciuc. Banda nu va reacţionează chimic cu stratul de material pe care este folosită şi nici nu va lăsa urme după dezlipire.
Special tile with hole for mast
Banda în ambalajul de protecţie
Scoateţi din ambalaj rola şi îndepărtaţi abţipildul împotriva derulării
Desfăşuraţi de pe rolă capătul benzii (împreună cu folia protectoare din plastic de deasupra - acesta se îndepărtează la aplicare)
Folia de plastic nu trebuie îndepărtată de pe toată banda. Aceasta protejează împotriva autovulcanizării straturilor.
În timpul aplicării pe orice suprafaţă trebuie şă ţineţi minte că pentru o izolare corespunzătoare, banda de cauciuc trebuie supusă unei forţe de alungire. Fotografia de mai sus ilustrează o bucată de bandă
înainte de alungire.
Înfăşurarea în jurul obiectului se va face doar atunci cînd prin alungire, lăţimea benzii s-a redus la 2/3 din mărimea iniţială. Pentru comparaţie - aceeaşi bucată de bandă dar după o alungire corespunzătoare.

Exemplul 1 - protecţia unei extensii BNC-BNC
Extensia BNC-BNC înainte de etanşeizare
Începeţi operaţiunea de pe cablu şi nu de pe conector - se garanteză astfel o protecţie adecvată întregului ansamblu

Sfat:: Pentru a evita încurcarea foliei protectoare ţineţi-o cu degetul mare.
Alungiţi banda în modul menţionat mai sus. Cu o mână ţineţi capătul benzii în punctul de start al înfăşurării iar cu cealaltă trageţi de rolă pentru a reduce lăţimea cauciucului.


În timpul înfăşurării se menţine tensiunea de alungire iar între două ture consecutive se asigură o suprapunere de 50% a straturilor de cauciuc.
Extensia este complet protejată împotriva umidităţii, prafului, apei etc.
După terminarea înfăşurării, banda tinde să revină la lungimea iniţială, "strângându-se" şi mai mult şi luând forma obiectului. Acesta permite chiar şi protejarea elementelor cu forme iregulate.

Exemplul 2 - conexiune antenă WLAN
Cablul de transmisie terminat în conector de tip "N" şi antena WLAN

Începeţi operaţiunea de pe cablu şi nu de pe conector - se garanteză astfel o protecţie adecvată întregului ansamblu
Alungiţi banda în modul menţionat mai sus.
Cu o mână ţineţi capătul benzii în punctul de start al înfăşurării iar cu cealaltă trageţi de rolă pentru a reduce lăţimea cauciucului.
Sfat:: Pentru a evita încurcarea foliei protectoare ţineţi-o cu degetul mare.
În timpul înfăşurării se menţine tensiunea de alungire iar între două ture consecutive se asigură o suprapunere de 50% a straturilor de cauciuc.

Conexiunea cablu-conector precum spaţiul dintre conector şi antenă sunt acum protejate
împotriva condiţiilor meteorologice - umiditate, apă, praf.

Dupa terminarea înfăşurării, banda tinde să revină la lungimea iniţială, "strângăndu-se" şi mai mult şi luând forma obiectului. Acesta permite chiar şi protejarea elementelor cu forme iregulate.