Cum alegeti o antena TV potrivita?

Arhiva bibliotecii
Informaţiile conţinute par a fi neactualizate
Versiunea actualizată a acestui ghid se găseşte la adresa www.dipolnet.ro/bib217.htm
Un scurt ghid pentru cei ce locuiesc în zone cu recepţie bună şi doresc să-si instaleze/înlocuiască singuri antenele.
În cazul locaţiilor mai dificile vă recomandăm să contactaţi personal autorizat care cunoaşte paricularităţile recepţiei în acea zonă.

Mai jos vor fi analizaţi factorii ce trebuie luaţi în considerare la alegerea echipamentelor de receţie.
Desigur nu putem garanta că aceste sfaturi vor aduce rezultate mulţumitoare în toate cazurile.
Factori ce determină alegerea antenei
1. Distanţa de la transmiţător
2. Numărul transmiţătoarelor şi banda în care emit
3. Unghiul dintre transmiţătoare
4. Puterea transmiţătoarelor
5. Direcţia de emisie a transmiţătoarelor
6. Polarizarea semnalelor emise
7. Obstacole dintre transmiţător şi locaţia de recepţie
8. Tipul de distribuţie a semnalului recepţionat
9. Interferenţe,inclusiv semnale de la transmiţătoare nedorite.
1. Distanţa de la transmiţător este principalul factor ce treubuie luat în considerare la alegerea unei antene. Pentru distanţe mai mari trebuie alese antene cu câştiguri mai mari.

 

Până la 10km

Până la  25km

Peste 25km

Antenă de bandă largă 

DA

NU

NU

Antenă logaritmică A4011

DA

DA

NU

Antenă yagi A1911

DA

DA

DA

Antenă de mare câştig A3710

Nu este necesar

DA

DA

Alegerea antenei în funcţie de distanţa de la transmiţător
Pentru distanţe de peste 20 de km, alegerea potrivită ar fi A2682 sau A3710, cu preamplificator - de ex. B4009.
2. Numărul de transmiţătoare (diverse direcţii) Situaţii în care toate posturile sunt transmise dintr-o singură locaţie sunt destul de dese, însă în unele zone pentru a recepţiona mai multe posturi trebuie orientată antena în două sau mai multe direcţii diferite. Astfel va fi nevoie de două sau mai multe antene direcţionale, cele de tip grilaj nu sunt potrivite pentru astfel de situaţii având în vedere deschiderea mare, care ar putea creea interferenţe.
3. Unghiul dintre emiţătoare. Când semnalele provin de la mai multe transmiţătoare, depinzând de unghiul dintre acestea, s-ar putea să fie nevoie de un număr mai mic de antene decât numărul de locaţii din care se emite. Pentru a obţine acest lucru trebuie să vă folosiţi de caracteristicile antenei, de exemplu pentru a putea folosi o antenă direcţională a cărei unghi de deschidere la câştigul de -3 dBi este de 15 grade, emiţătoarele trebuie să fie plasate la un unghi mai mic de 15 grade.
4. Puterea de emisie a transmiţătoarelor. Canalele TV sunt emise cu puteri diferite. Un turn de emisie poate emite un canal cu o putere de 300kW pecând alt canal cu doar 10 kW. Astfel primul canal se recepţionează la calitate bună iar cel de-al doilea mai slab sau deloc.
5. Directivitatea antenelor emiţătoarelor. Unele emiţătoare folosesc antene direcţionale. Această soluţie este utilizată de către emiţătoarele aflate înafara oraşelor. Astfel antenele direcţionale orientate către oraş concentrează puterea de emisie pe o suprafaţă prestabilită, acoperind-o mai bine şi se evită interferenţele cu alte emiţătoare.
6. Polarizare. Majoritatea emiţătoarelor folosesc polarizarea orientală în România. În unele cazuri se foloseşte şi polarizarea verticală, atunci se recomandă montarea antenei corespunzător (cu elemenţii directori vertical).
7. Obstacole între emiţător şi locaţia în care se doreşte recepţia. Multe locaţii se află la mici distanţe de emiţător însă sunt mascate de obstacole ca de ex.: dealuri, păduri, clădiri înalte etc. În aceste cazuri recepţia este imposibilă.
8. Tipul de sistem de recepţie. Trebuie luat în calcul că raportul semnal/zgomot se înrăutăţeşte după fiecare etapă de amplificare. Astfel pentru sisteme mai mari de recepţie trebuie folosite obligatoriu antene de calitate mai bună.
Alegerea antenei în funcţie de numărul de televizoare (la până la 20 de km de emiţător).

 

un singur televizor

mai multe televizoare

bloc mic

bloc cu mai multe scări

Antenă de bandă largă

DA

NU

NU

NU

Antenă logaritmică A4011

DA

NU

NU

NU

Antenă yagi A1910

DA

DA

DA

NU

Antenă de mare câştig A3710

DA

DA

DA

DA

Alegerea antenei în funcţie de numărul de televizoare (la până la 20 de km de emiţător).
9. Influenţa interferenţelor, inclusiv semnalele nedorite provenite de la alte emiţătoare.. Pentru a recepţiona semnale cât mai curate se recomandă utilizarea antenelor direcţionale, acestea captează semnalul dintr-o direcţie anumită şi sunt imune la interferenţele provenite dinafara unghiului de recepţie.