Cele mai multe dintre echipamentele wireless sunt dotate cu conectori SMA-RP, în timp ce antenele de exterior sunt echipate cu conectori de tip N. Cablul Tri-lan utilizat se sertizează cu un conector SMA/RP, de exemplu, E84565, într-unul din capete și cu conectorul adecvat tată sau mamă, în funcție de antena de pe partea cealaltă. Dacă nu avem cleşte de sertizare trebuie folosit un conector mecanic. Totuşi, conectorii sertizabili sunt preferaţi pentru fiabilitatea lor.
Cleşti sertizori pentru cablul Tri-Lan 240 sunt de exemplu E8000 sauE80001. Pe lângă cleştele de sertizare mai este nevoie de un ciocan de lipit.
Pentru cablul Tri-Lan 400 (H-1000), care este mai gros decât Tri-Lan 240, conectorul SMA-RP trebuie adaptat de la o mufă N pentru că nu se pot sertiza SMA/RP pe acest cablu. Vă recomandăm cablurile adaptoare E83220.

Adaptori de antenă E83220 - SMA R/P - N - pe cablu Tri-LAN 240
Conectori sertizabili

Conector N tată E84715
Conectori mecanici

Metode de sertizare a cablurilor se pot găsi aici. După pregătirea cablului, trebuie cositorit conductorul central, apoi se lipeşte şi pinul central cu ajutorul unui ciocan de lipit.
Rolul conectorilor în sistemele WLAN
Informaţii privind calitatea conectorilor pot fi furnizate doar prin măsurători specifice efectuate cu dispozitive scumpe. Cu toate acestea, la cumpărarea unui conector este posibilă estimarea calității sale în funcţie de filet, de acoperirea galvanică, etc
Cele mai vizibile defecte ale conectorilor coaxiali sunt strâmbarea pinului central. Acesta este un semn că dielectricul a fost supraîncins în timpul lipirii, fapt ce poate atrage defecţiuni de funcţionare.
La conectarea unei mufe cu piuliţă, trebuie rotitâ doar piuliţa. Rotirea conectorului poate cauza deteriorarea sa şi chiar deteriorarea cablului, şi astfel parametrii slabi de conectare. Trebuie reţinut că şi conectorii corect montaţi îşi pierd calităţile după un număr ce montări/demontări - deobicei 500-800 de cicluri - totuşi utilizarea incorectă scurtează dramatic durata lor de viaţă. În plus, mulţi producători oferă informaţii exacte despre cum trebuie pregătit cablul (cât trebuie tăiat din fiecare strat din cablu) pentru a obţine rezultate cât mai bune.
Chiar şi cele mai bune mufe cauzează pierderi de semnal. Aşa că nu se recomandă utilizarea excesivă de conectori. Un producător bun de conectori prezintă două valori importante, prima - VSWR - ce determină cantitatea de semnal reflectată înapoi spre emiţător. O valoare tipică pentru banda de 2.4 GHz nu trebuie să depăşască 1.5dB, care corespunde unei reflexii de aprox. 4% din puterea semnalului. A doua este atenuarea cauzată de mufă, aceasta nu trebuie să depăşască 0.2dB, ce corespunde cu aproximativ 0.5% din puterea semnalului.
Conectorii montaţi pe antene trebuie protejaţi de intemperiir. Acest fapt este foarte important pentru ca, orice picătură de apă intrată în mufă va cauza pierderi serioase de semnal.
În general, doar conectorii N respectă cerinţele unei astfel de utilizări - acestea au fost priectate pentru a fi utilizate de către armată pe vase. Din păcate o mare parte dintre aceşti conectori nu mai respectă aceste norme. Dacă producătorul nu menţionează că acel conector respectă norme precum MIL-C-39012, atunci se recomandă inspectarea cu atenţie a elementelor de cauciuc din interiorul mufei, din cauza acestora poate intra apă în conector.
Mufele sertizate greşit pot fi o sursă de pierderi de semnal şi de funcţionare incorectă a întregului sistem. De aceea este foarte importantă respectarea instrucţiunilor de pregătire a cablului date de producătorul mufei. Pentru mufele sertizabile trebuie respectată şi dimensiunea cleştelui de sertizare recomandat producător, un cleşte prea larg nu sertizează corect iar unul prea mic poate deforma mufa..
Conectorii mecanici spre deosebire de cei cu sertizare pot fi demontaţi, astfel acelaşi conector poate fi montat de mai multeori. Montajul conectorilor mecanici poate fi destul de complicat. Un conector de acest fel este compus din mai multe piese.
Conectori sertizabili pe cablu TriLan 240. Performanţele conectorilor influenţează direct calitatea unei transmisii wireless. În timpul proiectării antenelor ATK-16 (A7124) şi ATK-P1 (A7130), au fost efectuate mai multe teste pentru alegerea unui conector potrivit; în paralel a fost testată şi calitatea manoperei diverşilor angajaţi. Din aceste teste a reieşit că datorită conectorilor slabi şi a montării greşite, câştigul antenei poate scădea cu până la 30%. Datorită calităţii constante a conectorilor au fost aleşi cei făcuţi de Unicon şi cleştii de sertizare E8000.
Pentru a detalia problema am măsurat 5 mufe şi 3 cleşti de sertizare din oferta noastră - datele au fost introduse în tabelele de mai jos.
Conectorii:
(toate dimensiunile în mm)
Legendă:
1. diametrul exterior al inelului de sertizare
2. diametrul inerior al inelului de sertizare
3. diametrul corpului mufei
4. grosimea inelului de sertizare
5. distanţa dintre corp şi inel - spaţiu pentru ecranare
2. diametrul inerior al inelului de sertizare
3. diametrul corpului mufei
4. grosimea inelului de sertizare
5. distanţa dintre corp şi inel - spaţiu pentru ecranare
Cleşti de sertizare:
Legendă:
1. Dimensiunea hexagonului , declarată de producător (+/- 0.1 mm)
2. Dimensiunea hexagonului , măsurată
2. Dimensiunea hexagonului , măsurată
Producătorul polonez de conectori - Unicon menţine o calitate constantă a produselor sale, inelele de sertizare mai groase reduc riscul de deformare accidentală după sertizare. Pentru inelele de sertizare cu diametrul exterior mai mic se recomandă utilizarea unui cleşte sertizor cu hexagonul mai mic. Cleştii folosiţi de noi au dimensiuni de 6.4 - 6.5 mm. Toleranţa declarată de producător este de +/- 0.1 mm. Diferenţele de dimensiune ale conectorilor sunt reale, totuşi, un instalator experimentat poate confirma că o tehnică de sertizare corectă poate aduce rezultate foarte bune în cele mai multe condiţii.
În principiu nu trebuie tăiat prea mult din manşonul cablului pentru că sertizarea făcută doar pe ecranare nu este atât de stabilă. Desigur nici ecranarea şi nici manşonul nu au voie să iasă de sub inelul de sertizare. Pentru a avea o fixare cât mai bună trebuie să fie prinse şi ecranarea şi manşonul pe o distanţă cât mai mare sub inelul de sertizare. Inelul este mai lung decât lăţimea cleştelui, de aceea trebuie strâns de două ori pentru a avea ceritudinea unei fixări bune. Dacă doriţi să strângeţi doar odată cablul atunci se recomandă să faceţi asta pe mijlocul inelului sau în partea dinspre mufă.
Am colectat mai multe modalităţi de a sertiza conectori RF în fişierul de aici (traduceri: lutowac = a cositori, zacisnac = a sertiza, wywinac oplot = a ridica ecranarea, wcisnac pod oplot = press under the braid).