COŞUL MEU
Coşul este gol

Cerințe operaționale pentru sistemele CCTV
Arhiva bibliotecii
Informaţiile conţinute par a fi neactualizate
Acest articol este bazat pe resursele publicate în Oficiul Britanic. Acesta descrie caracteristicile unui sistem CCTV ce sunt importante pentru utilizatori. Cu mulți ani de experiență, Oficiul Britanic a elaborat un set de cerințe privind utilizarea sistemelor de monitorizare de către poliție în diverse investigații. Pentru a putea folosi eficient materialele obținute cu ajutorul sistemelor CCTV, trebuiesc respectate condițiile impuse mai jos, structurate în patru categorii:
 • Calitate,
 • Înregistrare,
 • Export,
 • Redare.
CALITATE
O parte importantă dintre aceste cerințe sunt regulile privind selectarea echipamentului.
Ce rezoluție este potrivită pentru o anumită aplicație? Ce tip de compresie trebuie folosită pentru transmisia și înregistrarea videoclipurilor? Câte cadre pe secundă trebuiesc salvate? Aceste întrebări formează baza pentru următorul ghid privind calitatea echipamentelor:
 • Specificarea cerințelor principale - se face o listă de obiecte/zone ce trebuiesc monitorizate cu rezoluțiile corespunzătoare și se aleg echipamentele ce respectă aceste standare.
 • Specificarea parametrilor de înregistrare - este recomandată testarea extinsă a imaginilor oferite de DVR pentru a putea decide dacă se ajunge la calitatea dorită
 • Folosirea mijloacelor tehnice pentru sincronizarea pe bază de timp a tuturor componentelor.
 • Reglarea capacității de stocare în funcție de calitatea imaginii și de perioada de stocare și invers.
 • Mentenața regulată a tuturor echipamentelor.
Înainte de comandarea și de instalarea unui sistem CCTV, utilizatorul ar trebui să știe ce trebuie observat și cum. De exemplu, atunci când sistemul trebuie să permită recunoașterea feței unei persoane ce trece printr-o intrare. O idee bună este verificarea calității imaginilor oferite de camere prin analizarea detaliilor fine surprinse. Totul trebuie făcut în condiții similare pentru toate camerele testate.
Atunci când se testează calitatea, trebui ținut minte faptul că imaginile în timp real arată mai bine decât cele redate ulterior.
Al factor ce nu trebuie ignorat este capacitatea arhivelor. Capacitatea de stocare trebuie să fie raportată la calitatea imaginii și la perioada de stocare.
În final, se merită menționat faptul că calitatea materialului înregistrat depinde și de mentenanța sistemului. Aceast include operațiuni precum curățarea regulată a lentilelor și a carcaselor camerelor.
Sistemele moderne de supraveghere ale orașelor sunt echipate cu camere de zi/noapte, fixe, PTZ și megapixel. Principalii parametrii includ unghiul de vizualizare, sensibilitatea legată de funcționarea în condiții de iluminare slabă, rezoluția video, rata cadrelor. Trebuie ținut minte faptul că camerele PTZ trebuie să asigure rate de cadre mai mari, deoarece acestea au un impact asupra acurateții controlului camerei. În plus, zoom-ul optic poate ajuta la capturarea detaliilor interesante. Din păcate, controlul PTZ poate fi făcut doar de către operator.
Camera IP speed dome zi/noapte: ACTi CAM-6621 (MPEG-4) - SOLDURI!
Cameră CCTV fixă - ACTiK1115
Cameră de mare viteză PTZ - ACTi K1215
O bună alternativă o reprezintă folosirea camerei megapixel care, deși nu are zoom optic, permite zoom-ul digital multiplu. Astfel se pot vizualiza detalii ale imaginii atât în timp real cât și în timpul analizării arhivelor. Cantitatea de date transferate de la camerele megapixel este mult mai mare decât cea transferată de la camerele standard dar rata cadrelor este mai mică. În practică, nu este necesară înregistrarea cu 25 de cadre pe secundă, decât în cazul anumitor sisteme.
IP Camera 5.0 Mpix: IQ755 (Day/Night, PoE, 4.5-13 mm Lens)
Cameră megapixel IQeye 755 K1431
Software-urile moderne de gestionare CCTV permit configurarea completă a înregistrărilor de la camerele individuale. Datele pot fi stocate pe mai multe servere, astfel încât nu este necesară corelarea calității înregistrării cu capacitatea hard drive-ului (spațiul pe disc este nelimitat).
ÎNREGISTRAREA
Odată ce a fost aleasă calitatea imaginii suficientă pentru scopul sistemului CCTV, următoarele etape sunt alegerea materialului video ce trebuie înregistrat și modul de arhivare al acestuia. Cerințele de arhivare ale înregistrărilor video în cadrul unui sistem de supraveghere modern sunt:
 • arhivele/dispozitivele de arhivare trebuie să fie protejate fizic împotriva accesului autorizat
 • sistemul trebuie să suporte accesul multi-nivel bazat pe parole
 • sistemul ar trebui să funcționeze fără oprire (protecție UPS),
 • capacitățile de stocare ar trebui să se potrivească cu perioada de stocare dorită pentru date.
Accesul la arhive trebuie să fie strict limitat la persoane autorizate. Toate sesiunile trebuiesc înregistrate într-un raport. Totuși, măsurile de precauție nu ar trebui să afecteze funcționare normlă a sistemului. Una dintre cele mai importante cerințe o reprezintă definirea unei perioade de timp în care datele să fie stocate în siguranță și protejate împotriva ștergerii.
Sistemele moderne CCTV IP sunt gestionate printr-un software ce permite configurarea drepturilor de acces în funcție de nevoile administratorului. Acesta poate limita drepturile unui anumit utilizator de a accesa camerele, de a controla dispozitivele PTZ, de a vizualiza arhive din anumite locații. Sistemul poate fi accesat din locații definite, în intervale de timp definite.
Configurarea drepturilor de acces în Netstation
EXPORTUL
O caracteristică foarte importantă a unui sistem CCTV este posibilitatea de a exporta materialul înregistrat. Eficiența sistemului poate fi măsurată prin tipul și cantitatea de date exportate.
 • Operatorul sistemului ar trebui să știe cum să exporteze materialele video.
 • Operatorul sistemului ar trebui să știe care este cantitatea de date înregistrate și care este timpul necesar exportării unui anumit fișier.
 • Sistemul ar trebui să permită exportarea rapidă a videoclipurilor și a pozelor pe dispozitive externe.
 • Utilizatorul ar trebui să primească și un software cu care să poată vizualiza materialul înregistrat.
 • Metoda de exportare a materialelor nu ar trebui să aibă vreun impact asupra funcționării sistemului.
 • Fișierele exportate ar trebui să aibă o calitate identică cu materialele originale.
Sistemul nu va fi folosit optim dacă operatorul nu are cunoștințe suficiente despre redarea și exportarea materialelor înregistrate. Centrul de monitorizare trebuie să fie echipat cu un manual de instrucțiuni despre aceste lucruri. În plus, operatorii ar trebui să fie în stare să estimeze durata operațiunii de exportare a fișierelor în funcție de mărime.
În cazul unui furt din magazin, este necesar să se ofere câteva imagini sau un videoclip scurt. Ilegalitățile mai serioase vor necesita un material video mai complex. De aceea, sistemul ar trebui să poată să exporteze mai multe tipuri de conținut media, din memoria flash către memoria externă. În unele cazuri această operațiune poate dura mai mult și de aceea nu ar trebui să aibă vreun impact asupra sistemului.
Se merită menționat faptul că datele exportate ar trebui să aibă aceiași calitate ca materialele stocate în arhivă. Compresia sau conversia suplimentară în alte formate pot submina credibilitatea dovezilor.
Sistemele CCTV IP permit exportul materialelor înregistrate sub format .avi. Exportul datelor este efectuat prin codecuri video tipice. Astfel se permite colectarea și redarea materialului pe alte dispozitive/computere.
Exportarea arhivelor în Netstation
REDAREA
În final, cerințele necesare pentru funcțiile de redare și software-ul de gestionare sunt și ele analizate. Sistemul ar trebui să aibă următoarele funcții:
 • Viteze de redare reglabile, inclusiv cadru cu cadru, înainte și înapoi
 • Redarea simultană a videoclipurilor de la mai multe camere/canale
 • Redarea materialului înregistrat în rezoluție completă
 • Căutarea videoclipurilor după dată și oră
 • Înregistrarea și printarea cadrelor video
 • Citirea timpului de înregistrare pentru fiecare cadru
 • Redarea directă a materialelor sau exportarea directă către un mediu de stocare extern
Software-ul folosit pentru redarea meterialelor înregistrate trebuie să permită o căutare rapidă și eficientă a fragmentelor interesante. Cadrele video trebuie să conțină toate informațiile suplimentare necesare precum data și ora. Trebuie să mai existe și posibilitatea redării conținutului pe dispozitive externe.
Adevăratul test al funcționalității unui sistem CCTV îl reprezintă utilitatea datelor înregistrate. Funcțiile standard de redare includ căutarea videoclipurilor în funcție de timp și de dată, redarea simultană a mai multor canale, căutarea în funcție de evenimente, analiza cadru cu cadru.
Arhivele Netstation
Acest ghid mic legat de cerințele de bază pentru funcționarea sistemelor profesionale CCTV poate fi aprofundat prin materialele disponibile la următoarea adresă:http: //www.homeoffice.gov.uk/ .
 
 
Regulamentul | Reclamaţii | Download | Cookies | Politica de confidentialitate Toate drepturile rezervate © 1996-2018 DIPOL sp.j.