Ce este DDNS (Dynamic Domain Name System) si cum se foloseste?

Ce este DNS?
DNS sau pe scurt "Domain Name System" este folosit pentru conversia numelui de domeniu web în format numeric (adresă IP). Asta înseamnă că nu va trebui să memoraţi adresa 62.121.128.13 ci doar www.dipol.com.pl. Conversia numelui de domeniu în formatul specific cu patru seturi de cifre separate de "." este efectuată de către un server DNS, la primirea unei solicitări de traducere din partea unui dispozitiv conectat la aceeaşi reţea cu serverul. După ce a primit din partea serverului DNS adresa numerică, dispozitivul va iniţia conexiunea către computerul/serverul/adresa dorită.

Diagrama unei comunicări server - client:
1. Care este adresa IP corespunzătoare lui www.dipol.com.pl?
2. www.dipol.com.pl este 62.121.128.13
3. Bună, 62.121.128.13! Trimite-mi pagina ta www.
4. Poftim!
Această "conversaţie" între client, serverul DNS şi serverul http va urma paşii de mai sus doar dacă cel din urmă are o adresă IP publică statică; nu se va schimba pentru perioade lungi de timp. Rezultatul primit de la serverul DNS este memorat de calculatorul client într-o bază de date proprie, care "va lega" 62.121.128.13 cu www.dipol.com.pl . Fiind o adresă statică, la următoarele conexiuni cu serverul http, clientul poate comunica direct cu acesta, fie folosind adresa (www.dipol.com.pl) domeniului, sau direct prin adresa numerică (fără DNS).
Ce este DDNS?
Dacă doriţi să porniţi un server pentru găzduire web sau să accesaţi o cameră CCTV dar adresele IP atribuite lor nu sunt statice (sunt dinamice, atribuite de un server DHCP din reţea) veţi fi nevoiţi să utilizaţi DDNS "Dynamic Domain Name System".
Cum funcţionează DDNS?
Abonaţii serviciilor internet care nu au o adresă IP statică - acesta este schimbată periodic, nu vor putea găzdui un server web la fel de simplu ca cei cu adresă statică. Server-ul DNS din reţea, cel care efectuează translaţia între numele domeniului şi adresa numerică va avea o bază de date invalidă odată ce IP-ul serverului web se va schimba.

Soluţia acestei probleme este serviciul DDNS. Similar cu un server DNS, acesta crează o bază de date care conţine relaţiile dintre domenii şi adresele numerice, dar aceasta poate fi actualizată, la cerere, de către proprietarul domeniului web. Datorită acestei facilităţi, serverul web va fi disponibil la domeniu cunoscut, indiferent de IP-ul acestuia.
Trebuie să ţineţi cont de faptul că atunci când serverul DHCP schimbă adresa IP, va trece un anumit timp până când serverul web o va detecta, va notifica serverul DDNS iar acesta îţi va actualiza baza de date. Cu alte cuvinte, serverul dvs. web va fi periodic indisponibil timp de câteva minute de fiecare dată când adresa de IP va fi schimbată.

DDNS în acţiune:
1. Adresa ta IP este 83.17.30.134
2. dipol.no-ip.org este la 83.17.30.134
3. Care este adresa IP curentă a dipol.no-ip.org?
4. dipol.no-ip.org este acum 83.17.55.212
5. Salut 83.17.30.134, trimite-mi conţinutul tau www
6. Poftim!
7. Adresa ta IP s-a schimbat în 83.17.55.212
8. dipol.no-ip.org este acum 83.17.55.212
9. Care este adresa IP actuală pentru dipol.no-ip.org?
10. dipol.no-ip.org este acum 83.17.55.212
11. Bună 83.17.55.212, trimite-mi conţinutul tău www.
12. Iată-l!
Serviciul DDNS este disponibil din partea câtorva distribuitori. Versiunea sa de bază, este suficientă pentru configuraţia de mai sus şi de obicei este gratuită. Toate dispozitivele care oferă suport DDNS au în mod implicit presetate adresele mai multor provideri. Cele mai populare sunt:

Exemplu de configuraţie DDNS pentru un router TP-LINK TL-W8960N N2904 ADSL şi pentru serviciul Nr-IP.com

Primul pas este crearea unui cont pe site-ul http://www.No-IP.com. După ce aţi intrat pe site este suficient să daţi click pe Create Account.
În fereastra următoare, completaţi următoarele câmpuri:
 • Prenume,
 • Nume,
 • Cum aţi aflat despre noi,
 • Cod poştal,
 • Intended Use,
 • Email,
 • Parola,
 • Confirmă parola,
 • Întrebare de securitate,
 • Răspunsul dvs.,
 • Data naşterii.
Reintroduceţi datele de autentificare în căsuţa Account Verification, daţi accept Terms of Service, şi în final daţi click pe
I Accept, Create my Account.
Apoi apare o fereastră în care se confirmă crearea noului cont, iar informaţiile privitoare la înregistrare sunt automat trimise pe mail (la adresa furnizată în timpul înregistrării).
Pentru activare daţi click pe link-ul din mesaj.
Daţi click pe login pentru a intra în contul nou creat.
Pentru a vă loga completaţi căsuţele: Email şi Password.
Pentru a crea un nou host DDNS, daţi click pe imaginea următoare.
Pentru a adăuga un alt host urmaţi paşii următori:
 • introduceţi Hostname,
 • alegeţi un nume pentru domeniu (spre ex. zapto.org),
 • selectaţi DNS Host (A),
 • apăsaţi Create Host.
După ce aţi creat noul host puteţi vizualiza adresa IP. Acum puteşi configura router-ul TP-LINK TL-W8960N N2904.
Deschideţi pagina de configurare (default: http://192.168.1.1 Login: admin, Parola: admin) şi apoi selectaţi opţiunea Advanced Setup/DNS/Dynamic DNS şi apăsaţi Add.
În căsuţa alăturată alegeţi provider-ul (No-IP), apoi introduceţi adresa host, adresa de mail şi parola. Daţi click Save/Apply.