Dezvoltarea sistemelor IP CCTV a fost puternic afectată de lipsa compatibilităţii între dispozitive și gradul scăzut de flexibilitate în ceea ce privește extinderea viitoare a sistemelor. Până nu demult, utilizatorii nu au avut posibilitatea de a alege produse de la diferiți producători, să nu mai vorbim de integrare cu alte sisteme. După ani de dezvoltare haotică, în care producătorii şi-au introdus propriile standarde pentru înregistrarea și transmisia video în sistemele CCTV IP, în primăvara anului 2008 companiile Axis, Bosch și Sony au luat inițiativa numită Open Network Video Interface Forum (ONVIF), cu scopul de a-şi uni forţele pentru elaborarea de standarde comune în acest domeniu. Prin standardizarea interfețelor digitale ale dispozitivelor CCTV IP și unificarea compresiei și transmisiei fluxurilor video și audio, procedurile de configurare și control, manipularea evenimentelor, controlul PTZ, intrările și ieșirile de alarmă etc., utilizatorul are la îndemână o platformă uniformă şi ușor de gestionat. ONVIF reunește în prezent peste 500 de companii care oferă mai mult de 3200 de produse conforme cu acest standard.
ONVIF vs. alte iniţiative
Există și alte organizații care îşi promovează standardele. Una dintre cele mai active este PSIA (Physical Security Interoperability Alliance). Misiunea sa este să creeze o interfață IP "plug and play" ce funcționează ca USB. Punctul forte al acestui standard este domeniul larg de aplicații și acoperire a diferitelor tipuri de echipamente de supraveghere video, sisteme de alarmă, control al accesului, sisteme de management al clădirilor (BMS). Singura problemă cu PSIA este că are o popularitate scăzută - în prezent reunește mai puțin de 50 de companii.
Despre profiluri
Inițial, standardul ONVIF a avut probleme cu lipsa compatibilităţii între anumite versiuni. Astfel, în 2012 forumul a introdus conceptul de "profile", care este continuu dezvoltat. Acesta permite verificarea facilă și eficientă a conformității/compatibilităţii produselor, fără a analiza detaliile tehnice. De acum înainte, când un dispozitiv și client sunt bazaţi pe același profil, ei sunt fără îndoială compatibili. În prezent, există 3 profiluri, altele noi fiind planificate în viitorul apropiat. Mai jos prezentăm pe scurt caracteristicile profilelor actuale:
  • Profilul S adresează funcționalități comune ale sistemelor video IP, adică parametrii de streaming audio și video dintre dispozitiv (de exemplu, o cameră) şi client (App software, NVR). Clientul poate configura fluxurile audio, video și de date, poate selecta protocoalele PTZ, utiliza metadatele, intrările de alarmă și ieșirile releu.
  • Profilul G se concentrează asupra configurării înregistrării şi a căutării/redării conţinutului video de pe dispozitivul client. Acesta permite modificări ale parametrilor video, audio şi al metadatelor.
  • Profilul C permite integrarea cu sistemele de control prin acces fizic, adresându-se interoperabilităţii dintre aceste sisteme și sistemele video de rețea. Clientul poate avea acces la informații despre ușile și access point-urile din sistem și poate configura sistemele de control al accesului.
De ce ONVIF nu funcţionează întotdeauna?
Forumul ONVIF informează că produsele care sunt pe deplin conforme cu standardul ONVIF sunt compatibile cu același profil. Cu toate acestea, oricine a instalat dispozitive marcate cu acest standard a întâmpinat unele probleme sau chiar lipsa conectivităţii. De ce se întâmplă asta și cum se pot evita astfel de probleme?
În primul rând, este necesar să se verifice dacă dispozitivele utilizate sunt într-adevăr compatibile cu protocolul ONVIF. Producătorii asiatici îşi marchează de multe ori produsele ca fiind compatibile cu ONVIF, deși acest lucru nu este adevărat, iar distribuitorii europeni nu verifică acest lucru, în ciuda faptului că ar fi foarte ușor - conformitatea cu acest standard poate fi verificată pe site-ul oficial www.onvif.org în care sunt listate toate produsele compatibile.
În al doilea rând, este important să se utilizeze dispozitive ONVIF cu același profil. De exemplu, o cameră compatibilă cu o versiune mai veche a protocolului ONVIF (fără profiluri), nu se va conecta la un DVR marcat cu o versiune mai nouă.
Se pot întâlni cazuri în cadrul unui set de dispozitive de profil S, în care nu apar probleme de conectivitate și video streaming, ci cu unele funcții (de exemplu, detecţia mișcării). Acestea sunt de obicei cauzate de erori ale standardului sau, cel mai adesea, de implementarea incorectă a standardului/profilului de către producător. Astfel de probleme ar trebui să fie imediat raportate producătorului care, la rândul lui, trebuie să îmbunătățească software-ul. Forum-ul ONVIF lucrează din plin la versiuni noi, îmbunătățite ale standardului, care vor fi depanate și mult mai precise în ceea ce privește terminologia.
Deși standardul ONVIF promite compatibilitatea în cadrul aceluiași profil, utilizatorul trebuie să fie întotdeauna sceptic. Înainte de a cumpăra sau instala echipamente, trebuie să verificaţi compatibilitatea acestuia sau să obțineţi informații de la producător(i). De exemplu, site-ul companiei Sunell furnizează o listă de dispozitive care au fost complet testate și descrise în ceea ce privește nivelul de compatibilitate. Compania este unul din membrii titulari ai forumului ONVIF. Acest statut a fost acordat fondatorilor și membrilor cei mai activi care participă activ la dezvoltarea organizației și standardului.