Cabluri torsadate Cat5 - caracteristici de transmisie

Cablul torsadat neecranat de categoria 5 (Cat5 UTP) este folosit ca mediu de transport a datelor în reţele de calculatoare bazate pe standardul 10BaseT Ethernet şi 100BaseT Ethernet. Cablul este format din 4 perechi de conductori cu diametrul de 0.5 mm (în versiunea liţată conductorul are 7 fire, fiecare cu diametrul de 0.2 mm, pentru diametru total de 0.6 mm). Cablul este frecvent utilizat în aplicaţii CCTV deoarece poate fi folosit atât pentru a transmite semnalul video cât şi pentru alimentarea echipamentelor.
Testele practice dovedesc că în ciuda diferenţei de impedanţă dintre cablul torsadat şi camera video CCTV (cablul are o impedanţă de 100 ohm iar camera 75 ohm), nu se poate observa vreo deteriorare a calităţii semnalului video (cauzată de liniile de transmisie neadaptate), chiar dacă sunt implicate distanţe ce ating 40 m.
Trebuie ţinut cont de faptul că utilizarea liniilor de transmisie lungi va cauza o scădere a tensiunii de alimentare la capătul consumatorului ceea ce în multe situaţii duce la o funcţionare defectuoasă a echipamentului alimentat. Din acest motiv este necesară calcularea în prealabil a distanţei maxime admise între consumator şi sursa de alimentare.

O singură pereche de conductori poate furniza un curent cu o intensitate de până la 1A, cu toate aceste curentul total pe cele 4 perechi nu trebuie să depăşească 3.3A; rezistenţa unei perechi (ca spiră de curent) este de 0.0572 ohm/feet - 0.2 ohm/m.
Exemplu:
Cameră CCTV alimentată la U = 12 VDC, o cădere de tensiune acceptabilă pe lungimea de cablu dU = 0.1U şi un consum de curent I = 150mA.
Rezistenţa maximă acceptabilă: R [ohm] = dU[V] / I[A] = 8.
În acest caz, lungimea maximă a cablului este: L[m] = R[ohm] / R[ohmi/m] = 40.
Aceasta înseamnă că perechea de conductoare torsadate utilizată ca linie de alimentare pentru cameră nu poate avea o lungime mai mare de 40 m.

Parametrii unei perechi de conductori dintr-un cablu torsadat:
  • Impedanţa Z0 = 100 +/- 15 ohm.
  • Atenuarea de undă - se referă la atenuarea semnalului transmis raportată la metru liniar de cablu: cu cât semnalul are o frecvenţă mai mare cu atât atenuarea este mai mare; parametru exprimat în dB/m.
  • Atenuarea în cazul fenomenului de paradiafonie (NEXT) - atenuarea în funcţie de frecvenţă, cauzată de interferenţa dintre două perechi de conductoare, interferenţă măsurată la aceeaşi terminaţie de cablu.
  • Atenuarea în cazul fenomenului de telediafonie (FEXT) - atenuarea în funcţie de frecvenţă, cauzată de interferenţa dintre două perechi de conductoare, interferenţă măsurată la capetele opuse ale cablului.
  • Raportul antenuare-diafonie(crosstalk) - caracteristica generală a cablului - raportul dintre atenuare şi diafonia cauzată de perechile de conductoare din cablul.
Ilustrarea fenemenului de paradiafonie - NEXT
Ilustrarea fenomenului de telediafonie - FEXT