SignalNET - how to wire the house - signal/multimedia installations
În multe case cablate în grabă şi fără consultarea în prealabil a unui specialist se întâmplă ca modernizarea echipamentelor legate la aceste cabluri să nu fie posibilă.
Folosirea cablurilor descrise mai jos asigură o cablare modernă şi lipsită de probleme pe viitor.
Ce cablu coaxial să folosim în instalaţiile de distribuţie TV? Fără niciun risc, se poate alege Triset-113 (E1015_100). Este un cablu coaxial certificat, ideal pentru distribuţia semnalelor CATV şi satelit. Cablul are o ecranare superioară cablurilor din categoria sa de preţ. Acest lucru este foarte important pentru antenuări şi pentru interferenţele exterioare. O altă caracteristică importantă a cablului coaxial o reprezintă atenuarea sa redusă
Cablu coaxial Triset-113 E1015_100
Reţele de telefonie şi de calculatoare în locuinţele personale. Merită luate în considerare cablurile torsadate Cat5, atunci când plănuim să construim o reţea de telefonie într-o locuinţă. Aceste cabluri permit extinderea pe viitor a instalaţiilor (două perechi pot fi folosite pentru reţeaua Ethernet şi o singură pereche va fi folosită pentru cea telefonică), fără a mai necesita alte cabluri.
Totuşi, pentru toti ce care construiesc o locuinţă şi plănuiesc folosirea intensă a computerelor, vă recomandăm instalarea a două cabluri Cat5. Atunci când se doreşte o viteză de cel puţin 100 Mbps în reţeaua locală, va trebui să folosim toate perechile cablului UTP/FTP. În loc de instalarea unui cablu de telefonie adiţional, este mai bine să dublăm cablul de transmisie. Astfel de soluţii sunt mai flexibile şi au potenţial pentru rate mai mari de transmisie pe viitor.
Cablul UTP CAT5 potrivit - E1508_305. Mai multe detalii despre cablurile torsadate găsiţi aici.
Structura cablurilor tipice CAT5.
Sisteme de supraveghere video a intrărilor din clădiri. Cablul coaxial este necesar pentru transmisia semnalului video, cu două perechi adiţionale pentru alimentare şi pentru transmisii audio. De obicei, toate firele vor fi împământate sau în general vor lucra în exterior şi de aceea ele trebuiesc protejate împotriva infiltrării apei (prin microcrăpături ale suprafeţei).
Excluzând cazul umplerii cu gel, cablul trebuie plasat în interiorul unei conducte de ghidaj din plastic, şi etanşat cu atenţie la capete. De asemenea, trebuie acordată atenţie căderilor de voltaj pe liniile de alimentare, pentru a fi siguri că echipamentul va avea o funcţionare stabilă. Valorile tipice nu ar trebui să depăşească 1 V. O soluţie bună este aranjarea cablului în felul următor : folosirea cablului coaxial pentru transmisii video, o singură pereche pentru transmisii audio iar conductorul de ecranare , în afară de faptul că trebui să fie 0, ar trebui să fie conectat la "-"-ul sursei de alimentare, pe când celelalte două fire ar trebui legate în paralel la "+"-ul sursei de alimentare. Distanţa tipică pentru această combinaţie este de 100m.
CCTV Cable: YAP 75-0.59/3.7+4x0.5 (power) [100m]
Cablu coaxial integrat cu patru fire de alimentare
Cabluri audio - video. Potrivit informaţiilor oferite de anumite companii ce oferă echipamente audio de înaltă calitate, rezistenţa totală a conexiunilor dintre amplificator şi difuzor nu ar trebui să fie mai mare decăt 1/100 din impedanţa difuzorului. Daca acesta este caracterizat de o impedanţă de 4 ohmi, rezistenţa cablului trebuie să fie mai mică de 40 miliohmi.
Această relaţie permite folosirea firelor cu diametru mai mic, în cazul în care se doreşte instalarea difuzoarelor cu impendaţă mai mare. În plus, trebuie acordată atenţie lungimilor similare de fire amplasate la ambele difuzoare, pentru a se asigura aceeaşi parametrii pentru ambele canale. Un exces de cablu pe ruta mai scurtă nu ar trebui rulat deoarece ar creşte inductanţa, lucru ce va cauza dezechilibru între canale.
Fire de difuzoare - cele mai groase sunt cele mai bune dar şi cele mai scumpe - trebuie găsit un compromis
Cele mai frecvente fire de difuzoare folosite sunt cele de tipul TLgYp. Acest tip de cablu este format din două fire, sub forma unor conductoare izolate de cupru. Firele sunt plasate într-un strat izolator transparent făcut din PVC. O gamă mare de diametre este disponibilă, de la 2x0.35mm până la 2x6.0mm.