COŞUL MEU
Coşul este gol

Supraveghere video

Bazele

Bazele proiectării sistemelor de supraveghere
Acronimul CCTV vine de la cuvintele: Closed Circuit TeleVision.Licenţe pentru tehnicieni / lucrători ce instalează sisteme CCTV

În multe ţări precum Polonia, sarcina de a construi un sistem de surpraveghere video necesită nişte permise speciale, sub forma unor licenţe.

Modalităţie de obţinere a acestor licenţe precum şi documentele necesare şi exemple de carduri de licenţă găsiţi în regulamentele din legislaţia poloneză: Regul. MSWiA.


Vă recomandăm următoarea procedură pentru implementarea sistemelor CCTV:
  • Studiul necesităţilor clientului ;
  • Proiectarea sistemului;
  • Alegerea dispozitivelor corespunzătoare;
  • Instalarea sistemului şi pornirea acestuia;
  • Predarea sistemului clientului
  • Întreţinere (menţinerea sistemului funcţional).
Nişte informaţii importante, deseori uitate de către clienţii şi de instalatorii sistemelor CCTV sunt informaţiile vizuale referitoare la funcţionarea sistemului de supraveghere. Acest lucru poate fi vital pentru îmbunătăţirea securităţii. Exemple de panouri informaţionale CCTV pot fi găsite în articolul: Supravegherea în Londra

Lipsa ghidurilor detalitate referitoare la parametrii tehnici ai instalaţiilor de supraveghere provoacă multe controverse, în special atunci când se compară sumele necesare implementării, de aceea este foarte folositor să se specifice nişte cerinţe de bază în Legislaţie.
Parametrii tehnici ai sistemelor de supraveghere pentru evenimentele de proporţii pot fi consideraţi de asemenea drept ghid pentru părţile contractante sau pentru instalatorii sistemelor de supraveghere în oraşe. Materialul video provenit de la aceste sisteme poate fi folosit în sălile de judecată, atunci când este necesar.
Aici este (în poloneză) Legislaţia completă:
Reglementarea Ministerului Afacerilor Interne, din 28 Octombrie 2004, privind procesele de înregistrare a evenimentelor de proporţii şi parametrii tehnici minimi pentru înregistrări de voce şi video (Dz. U. Nr 243, poz. 2438)
Cerinţe de funcţionare:

Pe de-o parte, compania care se ocupă cu instalarea sistemului ar trebui să ofere răspunsurile la următoarele întrebări. De cealaltă parte, cei care comandă sistemul trebuie să se asigure că o firmă responsabilă nu va face nimic până nu va avea informaţii complete despre:
12 întrebări pentru cei ce doresc să contruiască un sistem CCTV - un scurt studiu de caz pentru determinarea componentelor funcţionale :
Întrebările de mai sus au fost elaborate pe baza utilităţilor cerinţelor specificate în: Sisteme de supraveghere CCTV în aplicaţii privind securitatea - EN 50132-7 - descrierea lor pe larg poate fi găsită aici.)
Norma - EN 50132-7 descrie procesul de proiectare, construire şi folosire al instalaţiilor CCTV. Ghidurile incluse în aceste documentaţii sunt importante şi construcţia unui sistem eficient fără folosirea lor este aproape imposibilă. Fiecare instalator şi client al unui sistem trebuie să se documenteze despre standardele ţării în care sistemul urmează să fie construit.
Întrebări şi probleme elementare
Local sau global?Folosirea tehnicilor de procesare a semnalelor face posibilă transmisia pe Internet - fără nicio restricţie. Transmisiunea video pe reţea deschide noi posibilităţi pentru monitorizare locaţiilor izolate - îmbunătăţeşte securitatea, reduce costurile. Totuşi, încă din faza de proiectare a sistemului, se specifică implementarea unei anumite conexiunui de telecomunicaţie (cu lăţime de bandă corespunzătoare, adrese IP suficiente, etc), precum şi decizii despre nivelul unde se digitizează informaţia video: în camere, după camere sau în dispozitivele de înregistrare. Transmisiile video digitale oferă noi oportunităţi pentru supravegherea de la distanţă a locurilor şi a obiectelor.
Color sau A/N ? Sistemele de procesare digitală a semnalului şi de înregistrare permit folosirea în aceeaşi instalaţie formate color, A/N, şi camere diurne/nocturne. Ultimele dispozitive sunt mai populare - ele oferă imagini color în timpul zilei şi imagini A/N pe timpul nopţii, deseori cu ajutorul iluminatoarelor IR.
Sistemele color permit observarea mai bună a detaliilor şi au o capacitate de identificare mai mare. De aceea acestea sunt folosite pentru observarea mulţimilor de pe străzi, a clienţilor din supermarketuri. Totuşi, camerele sunt mai puţin sensibile decât dispozitivele A/N şi necesită o iluminare mai bună. Sensibilitatea spectrală a camerelor A/N cuprinde şi gama infraroşu, permiţând observarea discretă în timpul nopţii. Avantajele ambelor tipuri sunt combinate în camerele descrise mai sus.
Ce calitate trebuie să aibă imaginea? Calitatea imaginii depinde de camerele folosite, de parametrii liniilor de transmisie, de metodele de procesare a semnalului precum şi de parametrii de înregistrare şi metodele de vizualizare.
Folosirea unui singur element/unitate cu parametrii slabi va înrăutăţi proprietăţile sistemului. Rezoluţia standard a camerelor folosite în sistemele de supraveghere : monocromatică - 460 de linii, color - 380 de linii. Dar în cazuri când sunt necesare identificarea oamenilor sau a plăcuţelor de înmatriculare, se recomandă folosirea camerelor de mare rezoluţie cu 630 si 500 de linii.
În WAN-uri, este necesar să se acorde atenţie deformărilor ireversibile ale semnalului datorate transmisiei prin cablu. În general atunci când se foloseşte un cablu bun de cupru, nu există nicio problemă cu calitatea semnalului pe distanţe de 300-400 de metri. Pentru distanţe mai mari, trebuie considerată folosirea amplificatoarelor video. Pentru transmisii analogice pe distanţe lungi - mai mult de 1000 m - transmisiile pe fibră optică ar trebui folosite.
La fel de importantă este alegerea metodei de înregistrare şi a dispozitivului. Înregistrările digitale pe HDD-uri permit menţinerea aceleiaşi calităţi a materialului înregistrat, indiferent de câte ori este redat. Totuşi, tipul şi calitatea compresiei influenţează foarte puternic calitatea imaginii.
În final, influenţa monitoarelor asupra rezoluţiei imaginii este semnificativă. Acestea ar trebui să aibe cel puţin rezoluţia egală cu cea a celei mai bune camere folosite.
Calitatea imaginii şi eventualele teste sunt descrise detaliat în următorul articol(versiunea în poloneză):Testul calităţii imaginii în sistemele CCTV.
Control de la distanţă sau fix ? Capacităţile de observare a anumitor detalii a scenelor pot reprezenta punctul cheie al anumitor sisteme CCTV. Necesitatea controlării lentilelor şi a actuatoarelor ce schimbă poziţia camerei impun o alegere adecvată a dispozitivelor PTZ.
În timpul proiectării sistemului, trebui ţinut minte că instalarea unei alte camere fixe poate fi o soluţie mult mai ieftină şi mai fiabilă decât implementarea unei camere mobile, controlabilă de la distanţă. Introducerea camerelor megapixel a permis obţinerea imaginilor a unor zone largi cu detalii foarte fine. Operatorul poate aplică zoom-ul digital în orice parte a imaginii în timp real sau a celei înregistrate.
Rezistenţa la stricăciuni. Unele sisteme sunt vulnerabile în mod special la stricăciuni şi de aceea este important să se ţină cont de folosirea dispozitivelor speciale precum: camere cu carcase de policarbonat sau domnuri. Se merită de asemenea instalarea camerelor camuflate, ascunse în diferite locuri. Pentru a mări vizual numărul de camere, se pot folosi camere false. Este esenţial să se securizeze instalaţiile de cablu care ar trebui ferite de tăiere. Un alt lucru important este faptul că sistemul ar trebui să fie protejat împotriva luminii puternice focalizate direct pe cameră.
 
 
Regulamentul | Reclamaţii | Download | Cookies | Politica de confidentialitate Toate drepturile rezervate © 1996-2018 DIPOL sp.j.