Atenuarea sudurilor făcute cu splicerul Signal Fire - testarea acesteia

Piața sudurilor de fibră optică s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. Splicerilor japonezi de marci renumite (Fujikura, Sumitomo, Fitel) și echipamentelor coreene (de exemplu, Inno), care țin pasul în multe aspecte, li s-au alăturat și chineze ieftine. Împletitoarele fabricate în China erau disponibile pe piață mult mai devreme, dar gama de produse nu era la fel de extinsă ca astăzi și, mai presus de toate, diferența de preț între dispozitivele japoneze și chineze nu era la fel de semnificativă ca astăzi. Această situație, desigur, i-a obligat pe producătorii japonezi să se adapteze la piață și au lansat modele simple, care, deși prețurile lor diferă încă de modelele chinezești, sunt mult mai aproape de ele. Alegerea rămâne dacă este mai bine să cumpărați un splicer japonez, aproape de două ori mai scump, cu o metodă de poziționare de bază, sau dacă să cumpărați unul chinezesc, care arată mai bine în multe aspecte „pe hârtie”
Așa cum era de așteptat, splicerele chinezești, cum ar fi Signal Fire AI-8C L5870 sau AI-9 L5875, domină anumite zone ale industriei de instalare a fibrelor optice. În ceea ce privește utilizarea de către operatori, acestea sunt încă echipamente de a doua categorie - posibile dispozitive de rezervă, dar în domeniul instalațiilor ISP, rețelelor FTTH, caselor multifamiliale, sistemelor TV / SAT sau CCTV, splicele mai ieftine se dovedesc a fi o alegere excelentă .
Se pot spune multe despre parametri, dar din punctul de vedere al unui instalator care investește în acest tip de echipamente, două lucruri par a fi de o importanță critică:
  • fiabilitate (și service rapid în caz de defecțiune),
  • suduri de bună calitate (adică durabile și cu atenuare mică).
Rata de avariere a modelelor AI-8C și AI-9 este neglijabilă. Statisticile service-ului pe 2020 arată mai puțin de 1% pentru cel mai vândut model AI-9, extrem de mic, având în vedere numărul mare de bucăți ale acestui tip de echipamente vândute și faptul că o mare parte din acest număr mic de reclamații s-a datorat lipsei de instruire adecvată a utilizatorilor. Avarierea modelelor AI-7 sau AI-8, care au fost utilizate de instalatori de cel puțin 2 ani (moment în care modelele au fost înlocuite cu cele actuale), este de asemenea rară. Din acest motiv, splicerele acestui brand provenind din rețeaua oficială de distribuție a Dipol sunt acoperite de o garanție de 4 ani.
O sudură de bună calitate este un subiect puțin mai complicat și, mai presus de toate, depinde de o serie de factori din care cei mai importanți nu țin de splicer în sine. Printre factori se numără un cleaver de fibre bine reglat, menținerea curățeniei echipamentelor și experiența instalatorului. Mulți uită să calibreze splicerul și nu reușesc să observe sau nu vor să vadă neregulile din timpul sudării cauzate de o fibră care nu a fost curățată complet sau a fost tăiată greșit.
Test de atenuare a sudurii
.
Restul acestui articol va explica procedura de testare a sudurilor realizate cu splicerul Signal Fire. Măsurarea atenuării sudurii se realizează folosind metoda de transmisie, adică folosind o sursă de laser de 1310/1550 nm și un powermetru optic.

Pentru test, au fost create cutii speciale care conțin aproximativ 120 m de fibră optică standard G.652D terminată cu conectori SC/APC pe o parte. Celălalt capăt al fibrei rămâne liber - poate fi înfășurat în mod liber și în mod repetat sudat și rupt. În plus, cutiile sunt echipate cu o tavă de sudură.
Bancul de testare cu cutii de fibră și splicer Signal Fire
.
Procedura include măsurarea atenuării spliceului folosind așa-numita metodă de transmisie. Atenuarea unei suduri este determinată dintr-o măsurătoare de referință. Următorii pași includ:
1. Realizarea unei suduri, astfel încât echipamentul de măsurare să poată fi conectat și să se poată face o măsurare de referință.
2. Conectarea echipamentului de măsurare. Salvarea valorii nivelului de putere în memoria powermetrului și resetarea setărilor (salvarea ca referință pentru măsurători viitoare).
3. Spargerea fibrelor.
4. Sudarea fibrei din nou.
5. Validarea atenuării indicate de powermetru. Această atenuare este direct legată de sudarea repetată.
6. Repetarea procedurii pentru a verifica repetabilitatea citirilor powermetrului.
Prima sudură a fibrelor pentru măsurarea de referință. Atenuarea conexiunii nu este importantă pentru procedură - cea indicată de splicer a fost de 0,01 dB.
Conectarea echipamentelor de măsură: o sursă laser de 1310/1550 nm (partea stângă) și un powermetru (partea dreaptă). Echipamentele de acest tip pot fi găsiteaici. Deoarece fibrele de măsurare sunt terminate cu conector SC/APC și sursa de lumină necesită conector SC/UPC, va trebui să utilizați un patchcord SC/APC - SC/UPC L3211272_1. Pentru a menține ordinea, o configurație similară a fost făcută pe partea powermetrului, deși în acest caz nu este necesară (powermetrul permite utilizarea ambelor tipuri de conectori).
Măsurătorile pentru lungimea de undă de 1550 nm au fost efectuate mai întâi. Această fereastră de transmisie evidențiază mai mult imperfecțiunile căii de transmisie. Nivelul semnalului generat de sursa de lumină este de -5 dBm. Puterea semnalului înregistrată de metru pe cealaltă parte a fibrei este de -7,11 dBm. Rezultă o atenuare de -2,11 dB (conectorii, fibra, splice). Această valoare de atenuare nu este semnificativă, deoarece ne interesează atenuarea sudurii. Citirea curentă va fi doar o referință pentru măsurarea reală. Citirea de referință este afișată în a doua linie și este în prezent de 0,00 dB (powermetrul a fost „resetat” și s-a salvat valoarea de referință). Orice atenuare suplimentară (adăugată, de exemplu, de o altă sudură) va fi vizibilă aici.
După ruperea fibrei, așa cum era de așteptat, powermetrul a indicat valori tipice fără semnal (-50 dBm pe o scară liniară, adică valoarea inferioară a domeniului de măsurare al powermetrului și -42,87 dB în raport cu valoarea salvată ).
La sudura fibrelor din nou, urmăriți valorile indicate de powermetru, se pot observa fenomene interesante:

/Poziționarea inițială a fibrelor în splicer determină powermetrul să înceapă să detecteze din nou semnalul. Ceea ce este deosebit de interesant este că puterea acestui semnal este mai mică decât puterea de referință cu doar 0,76 dB. O astfel de valoare de atenuare nu este neobișnuită în splice-urile mecanice sau în conectorii optici rapizi de calitate slabă. Dacă, în acest moment, ambele părți ale fibrei au fost conectate, de exemplu, convertoarele media vor începe transmiterea datelor, în ciuda faptului că fibrele nu sunt conectate fizic.
După ce s-a realizat sudura, s-a înregistrat valoarea finală a atenuării suplimentare, care este de fapt atenuarea sudurii realizate. Această valoare a fost de 0,05 dB (indicația splicerului este de atenuare de 0,01 dB). Standardul general acceptat este de a permite suduri cu atenuare care nu depășesc 0,1 dB. Cu toate acestea, există standarde din fabrică și standarde europene care permit atenuări de 0,15 dB sau chiar 0,3 dB. Prin urmare, sudura testată este foarte bună în ceea ce privește atenuarea semnalului .
Din motive obiective, sudura a fost protejată cu un tub termocontractabil pentru a verifica dacă valoarea de atenuare se schimbă, ceea ce de fapt nu s-a întâmplat. Durabilitatea sudurii a fost verificată prin apăsarea sudurii împreună cu scutul într-un loc dedicat din tava de suduri. Acest lucru nu a schimbat nimic în contextul măsurătorii.
Procedura de mai sus a fost repetată de mai multe ori pentru lungimea de undă de 1550 nm, obținând de fiecare dată atenuarea rezultă în intervalul de 0,03 - 0,06 dB. Pentru lungimea de undă de 1310 nm, indicațiile au fost mai mici și au variat de la 0,00 dB - 0,03 dB.