Arhitectura sistemelor de supraveghere bazate pe reţelele IP

Arhiva bibliotecii
Informaţiile conţinute par a fi neactualizate
Sistemele de supraveghere video se clasifică în funcţie de structura lor. Monitorizarea video este una dintre ele mai eficiente metode de protecţie a zonelor publice şi particulare, atât la interior cât şi la exterior. Sistemele evoluează în ceea ce priveşte echipamentul folosit, funcţionalitatea lor şi raza de acţiune.
Până acum, cele mai populare aplicaţii au fost bazate pe DVR-uri. În ciuda popularităţii lor, acestea au şi anumite neajunsuri (pe lângă limitările de calitate) precum necesitatea furnizării unui cablu individual pentru fiecare cameră, numărul limitat de canale (canalele superioare necesită alt DVR) şi un singur centru de monitorizare (cu un DVR în interior).
Sistem de monitorizare bazat pe DVR
Tehnicile de transmisie se bazează pe divizarea semnalelor în pachete pentru a permite obţinerea unei noi funcţionalităţi a sistemelor de supraveghere video. Sistemele bazate pe camere analogice şi DVR-uri echipate cu interfeţe de reţea pot fi conectate la orice reţea de computere şi pot fi controlate din orice punct al reţelei. Soluţii avansate permit controlul unui număr de DVR-uri ce pot fi utilizate în instalaţiile de dimensiuni mari.
Mai există şi problema asigurării unui cablu individual pentru fiecare cameră.
Sisteme de monitorizare bazate pe DVR-uri cu interfeţe de reţea.
Pentru a elimina problemele cauzate de transmisiile video analogice de la camerele CCTV, trebuiesc folosite dispozitive dedicate pentru funcţionare în reţele IP. Acestea includ camerele IP şi serverele video ce convertesc semnalul video analogic în semnal digital. Tehnologia IP permite distribuţia în sistem în orice fel, atât timp cât este asigurată o bună conexiune la reţea. Fizic, conexiunile pot fi făcute cu linii de telefonie, cabluri torsadate, conexiuni wireless, fibre optice sau chiar linii de cablu TV.
Arhitectura acestor sisteme depinde de echipamentul folosit şi de software-ul instalat. Schema de bază implică folosirea software-ului adiţional care gestionează dispozitivele de la un producător. Numărul de camere şi servere video este limitat. Software-ul este defapt singura aplicaţie client - nu există un punct central al sistemului. Fiecare post de supraveghere poate fi conectat la orice cameră din sistem. Este o limitare majoră deoarecere dispozitivele din reţea nu se pot conecta simultan cu un număr nelimitat de clienţi. Următoarele staţii client ar supraîncărca sistemul.
Sistem IP CCTV bazat pe software client
Problema poate fi parţial rezolvată folosind dispozitive cu funcţia Dual Stream. Ele furnizează două transmisiuni cu parametrii determinaţi independent. Transmisia mai mare (MJPEG) este folosită pentru transmiterea datelor către serverul cu înregistrări (NVR), pe când al doilea furnizează informaţii pentru clienţi.
Sistem IP CCTV bazat de dispozitive Dual Stream
Această arhitectură limitează de asemenea numărul de conexiuni simultan dintre utilizatori şi camere. Cea mai bună soluţie pare să fie arhitectura client-server. Aceasta permite construirea instalaţiilor foarte eficiente în care camerele şi serverele video sunt conectate la unul sau mai multe servere. Serverele sunt responsabile pentru gestionarea sistemului şi a clienţilor conectaţi.
Avantajul principal al acestei soluţii îl reprezintă izolarea camerelor şi a legăturilor dintre camere şi servere de traficul existent. Nu există riscul suprasolicitării părţii principale a sistemului în cazul unui număr excesiv de clienţi. În plus, extinderea sistemului prin conectarea altor camere şi servere, nu afectează staţiile client care sunt capabile de a se conecta la mai multe servere în acelaşi timp.
Sistem IP CCTV bazat pe arhitectura client-server
Singura problemă cu această arhitectură poate fi o defecţiune a unui server de gestionare, care ar duce la întreruperea conexiunii dintre camere şi clienţi. Acest lucru poate fi evitat prin folosirea serverelor fiabile.

Fiecare concept prezentat mai sus este potrivit pentru diferite aplicaţii. Sistemele bazate pe DVR-uri sunt de obicei folosite în o singură clădire. Pentru mai multe clădiri este recomandată implementarea reţelelor.

În cazul sistemelor distribuite (aflate în locaţii izolate) sunt foarte importanţi parametrii de transmisie ai dispozitivelor IP şi ai reţelei. În funcţie de numărul şi de amplasarea clienţilor este folosit un software special de gestionare a resurselor.