COŞUL MEU
Coşul este gol

Fibră optică

Transmisie video optică

Fibră optică în sisteme de supraveghere - probleme practice
Arhiva bibliotecii
Informaţiile conţinute par a fi neactualizate
Problema principală întâmpinată de instalatori în timpul implementării unui sistem de monitorizare video este alegerea unui cablu corespunzător de fibră optică și topologia cablului pentru instalația respectivă. Pentru că cele mai frecvente întrebări sunt legate de instalarea camerelor pe stâlpi sau lampadare, toate exemplele aduc referință la acest tip de instalații, cu toate acestea, informațiile sunt foarte relevante și pentru alt tip de instalații.
Fibră optică în CCTV - multimode sau single-mode?
În general, când selectăm echipamentele și cablurile, ambele elemente trebuie să fie compatibile. Dacă conexiunea dintre cameră și switch este mai mare de 2 km, va fi necesar instalarea de fibră singlemode. Similar situațiilor unde un cablu ar trebui să transmită semnal video de la zeci chiar sute de camere IP. Cu o lățime de bandă așa mare, folosirea fibrei singlemode ar trebui să fie soluția preferată. Gama de cabluri de fibră single-mode este vastă, permițând astfel alegerea cablului optim, iar linia de transmisie poate fi mărită în viitor peste 2 km, dacă va fi necesar.
Diferența în prețul dispozitivelor multimode și singlemode, de multe ori a servit ca argument pentru opțiunea de a lucra cu cele dintâi, diferenţă care la acest moment este neglijabilă, cel puțin în cazul echipamentelor de transmisie pentru sisteme LAN si CCTV. Costul cablurilor multimode este chiar mai mare, ca urmare a unui proces de producție mai complicat. Așa că, toate argumentele sunt pentru soluții single-mode (distanță mai mare, trafic mai mare, preț mai mic).
Singurul argument pentru alegerea cablului de fibră multimode este opinia comună că acest tip de fibre se sudează mult mai ușor. Totuși, în cazul sistemelor de monitorizare video traseele de cablu sunt scurte iar bugetele de putere optică sunt mari, deci precizia și atenuarea sudurilor nu sunt așa critice. Ca atare, o opțiune comună este instalarea de spliceuri mecanice, cu atenuare de până la 1 dB. Bineînțeles, fără a tine cont de soluția aleasă, instalatorul ar trebui să aibă grijă să obțină cea mai mare precizie și calitate posibilă a sudurilor! Deci, în practică, alegerea tipului de fibră nu este importantă în acest sens.
Avantajele alegerii cablului cu fibre singlemode:
  • mai ușor de ales datorită unei game vaste de cabluri disponibile pe piață
  • capacitatea de a transmite semnale la distanțe de zeci de kilometri folosind echipament specific
  • prețuri mai mici comparativ cu fibrele multimode din cauza costurilor de producție mai mici
  • capacitate transmisie mai mare
  • disponibilitatea de cabluri cu o rază de îndoire mică, de la 7,5 mm
Inconvenientele alegerii cablurilor cu fibre singlemode:
  • versiunile diferite de fibre pot cauza probleme de suduri, este recomandată sudarea cablurilor în sistem
  • în cazuri excepționale și în funcție de echipamente poate fi necesar ă folosirea de atenuatoare optice pentru distanțele scurte - această informație ar trebui să se regăsească în specificațiile transmițătorului și receptorului, mai exact, pe transmițător (putere ieșire) și sensitivitatea receptorului
Topologia cablurilor de fibră optică în sisteme CCTV
Topologie radială
Sistem optic CCTV cu topologie radială
Un cablu separat către fiecare cameră amplasată pe stâlp este cea mai flexibilă și rapidă soluție, luând în calcul sudarea și protejarea fibrelor optice. Totuși, așezarea cablurilor implică mai mult efort, datorită distanțelor de cablu mult mai mari.
În această topologie, structura cablului nu este un factor semnificativ, întrucât acesta nu se ramifică de loc pe toată distanța. Bineînțeles, cablul trebuie să întâmpine toate cerințele necesare pentru o funcționare corectă în funcție de condițiile mediului în care este instalat. Un parametru important este rezistența la tracțiune, suficientă pentru operațiunile legate de tragerea cablului prin canal-cablu. Cele mai populare tipuri de cabluri folosite în astfel de situații:
   
L7104L76004L79508
ULTIMODE ILB-4-SM-AULTIMODE UNI-4-SM-ADRAKA A-DQ(ZN)B2Y SM
Indiferent de numărul de camere pe stâlp, transmisia se face numai prin intermediul a două fibre optice. Totuși, vă recomandă cel puțin un nivel minim de redundanță - instalarea de cabluri cu 4 fibre.
Alegerea unei topologii radiale salvează, de asemenea, spațiul de pe stâlp - cablul optic poate fi conectat direct în cutia de joncțiune cu echipamentul necesar: media convertor, video convertor, alimentare, etc. Fibrele optice ale cablului trebuiesc terminate cu pigtailuri. Sudurile trebuiesc protejate în cutii terminale sau de distribuție. Pigtailul trebuie conectat în adaptoare și nu recomandă conectarea lor direct în dispozitivele optice! Conexiunile trebuie realizate cu patch cord-uri ce vor unii părțile opuse ale adaptoarelor cu intrările dispozitivelor responsabile pentru conversia între semnalele optice și electrice. În viitor, efectuarea mentenanței sau serviceul nu va implica riscul deteriorării cablului (ceea ce ar cauza sudarea cablului din nou) ci doar a patchcordului.
Componentele pentru implementarea unui punct de joncțiune într-un dulap metalic de exterior instalat pe stâlp - poate oferi o soluție gata de funcționare pentru diverse aplicații:

  • R90603 - Dulap metalic de exterior (250/310/145 mm, IP55)
  • R90610D - Suport pentru stâlp (2 brațe)
  • N29973 - Switch PoE industrial ULTIPOWER 124P-4POE-20
  • N93326 - Sursă de alimentare Mean Well MDR-60-48
  • L5402 - Cutie terminală fibră optică ULTIMODE TB-02B (IP65)
  • L3555 - Pigtail Singlemode ULTIMODE PG-55S (1xLC, 9/125) - 2 buc.
  • L4355 - Adapter singlemode ULTIMODE A-555D (2xLC to 2xLC)
  • L3215 - Patch Cord singlemode ULTIMODE PC-515S (1xSC-1xLC, 9/125) - 2 buc.
  • E1412_1 - Cablu Cat 5e UTP NETSET U/UTP PE (exterior)
  • L76004 - Fibră optică universală Unitube singlemode: ULTIMODE UNI-4SM-A (4xG.652.D)
Camerele IP amplasate pe stâlp pot fi conectate la switchul industrial prin cablul torsadat de exterior NETSET E1412. Switchul Ultipower 124P N29973 se comportă și ca un media convertor de la ethernet la fibră optică cât și ca sursă de alimentare PoE pentru camere. La rândul său, switchul industrial este alimentat de sursa de alimentare N93326 conectată la rețeaua AC (100-240 VAC). Switchul este conectat cu sistemul de fibră optică prin două patch corduri SC-LC L3215.
Cablul optic L76004 cu patru fire intră în cutia R90603 și în cutia de distribuţie fibră optică L5402. Fibrele sunt așezate în mai multe bucle pentru formarea unei rezerve de cablu, în caz că va fi necesară cutiei L5402 în exterior. Două fibre sunt sudate cu pigtailuri L3555 (LC) cu ajutorul splicerului prin fuziune L5810 și a tuburilor termo-contractabile L5554. Conectorii lor LC sunt conectați în adaptorul duplex singlemode LC - LC L3455.
Dulapul metalic impermeabil R90603, cu încuietoare, poate fi montat pe un stâlp cu ajutorul suportului pentru stâlp. Cele 5 ieșiri de cablu sunt protejate cu sigilii de cauciuc.
Topologie liniară cu puncte intermediare
Sistem optic CCTV cu topologie liniară
Întrebarea vis-a-vis de posibilitatea conectării mai multor puncte cu camere (stâlpi) folosind un singur cablu de fibră optică este una din cele mai frecvent puse de instalatori. Există acestă posibilitate, dar ea trebuie aleasă de instalatori cu experiență și echipamente adecvate.
Cablul ce va trece prin toate punctele trebuie să aibă un număr adecvat de fibre - cel puțin 2 fibre pentru fiecare punct. De exemplu, 5 stâlpi vor avea nevoie de cel puțin 10 fibre, deci va fi nevoie de instalarea unui cablu cu 12 fibre, sau, pentru redundanță, 16 sau 24 de fibre. În orice caz, o redundanță excesivă va necesita un efort mult mai mare, deci este bine să nu se exagereze.
Una dintre opțiuni pentru a rula un cablu de mai multe fibre prin punctele camerelor este tăierea acestuia pe stâlp, separarea a două fibre pentru conectarea la dispozitivul de transmisie și sudarea fibrelor ce vor merge la următorul stâlp. Toate acestea ne conduc la următoarele concluzii:
  • numărul mai mare de fibre redundante - mai mult efort, instalatorul trebuie să sudeze toate fibrele,
  • pe primul stâlp instalatorul trebuie să sudeze toate fibrele,
  • Pe ultimul stâlp, instalatorul trebuie să sudeze doar fibrele ce conectează acel punct.
Această abordare, ce necesită tăierea şi sudarea tuturor fibrelor, poate părea ilogică, dar mulţi instalatori ce folosesc aparate de sudură profesionale şi rapide optează pentru această soluţie deoarece poate fi aplicată pentru orice tip de cablu (opus opţiunilor expuse mai jos), fără a acorda o atenţie sporită structurii de cablu, elemente de consolidare, tuburi centrale (dacă există), grosimea, etc. Adiţional, această abordare, va permite utilizarea de diverse casete de distribuţie disponibile în comerţ.
Schemă de sudare pentru cablu 12J și cinci stâlpi CCTV - total 38 de suduri
Totuși, instalatorul sistemului afișat în exemplul de mai sus (5 stâlpi, cablu cu 12 fibre) ar trebui să concluzioneze ca numărul total de suduri necesare este 38, din care numai 10 sunt sudate cu pigtailuri pentru transmisia de date. Restul, 28 de suduri sunt conexiuni intermediare. Deci, această topologie elimină practic instalarea de *spliceuri mecanice din cauza costurilor mari și riscul de atenuare excesivă pe cel mai lung traseu (în cazul ultimului stâlp, linia de transmisie include 6 suduri, iar puterea de transmisie a unu transmițător optic poate fi insuficientă).
O implementare a conexiunilor optice în cutia de distribuție L5412, unde cablul L76012 cu 12 fibre a fost tăiat iar fibrele au fost sudate cu splicerul de fibră L5810. 10 fibre conectează restul sistemului pe când 2 fibre au fost terminate cu pigtailuri SC/UPC L3551.
Pigtailurile sunt conectate în adaptorii L4211. În partea opusă instalatorul poate conecta un patch cord duplex sau cablu optic terminat cu 2 pigtailuri. Orice instalație pe stâlp trebuie dotată cu țevi protejate adecvat, mai ales pentru porțiunea dintre cutia patch cordului și cutia ce conține echipamentul activ.
Mulțumită celor 3 ieșiri, cutia L5412 este ideală pentru instalări de tipul "pass through",
cu deschidere pentru un patch cord adițional în mijloc.
Topologie liniară fără puncte de tăiere
Datorită volumului mare de muncă necesar implementării sistemului cu suduri şi conexiuni intermediare, instalatorii întreabă des de posibilitatea separării şi tăierea doar a două fibre, necesare pentru conectarea echipamentelor pe stâlp, iar celelalte fibre să rămână intacte. Atunci va fi necesară sudarea doar a două fibre ce vor transmite datele de la stâlp.
Această metodă are avantajele şi dezavantajele sale. Nu va fi nevoie tăierea şi sudarea tuturor fibrelor, asta reprezentând un mare avantaj, dar, pe de altă parte, va fi foarte dificil pentru instalator să scoată fibrele din cablu fără să rupă câteva din ele - ceea ce ar rezulta în suduri adiționale.
Exemplul de mai jos prezintă instalarea cutiei de joncțiuni pentru fibră optică L56020 pentru acest tip de instalații. Prima etapă constă în așezarea cablului de fibră optică L76012 astfel încât un surplus să rămână disponibil lângă cutie (pe oricare parte). Lungimea ar trebui să fie suficientă pentru extragerea fibrelor ce vor fi sudate. În general, metoda de extragere a fibrei depinde de structura cablului și de ce unelte sunt necesare pentru a deschide mantaua/tubul și a extrage fibrele.
Lungimea adițională a cablului L76012 trecut prin cutia de joncțiuni L56020
Cele 12 fibre singlemode ale cablului universal L76012 de fibră optică sunt trecute printr-un tub central umplut cu Gel cu diametru de 3 mm. Tubul este făcut din plastic, dar este suficient de flexibil pentru a putea fi amplasat în cutiile de joncțiune L56020. Mantaua exterioară poate fi decupată cu striperul L5922 ce poate fi folosit și pentru tăierea fibrei.
Pentru a scoate fibrele din interiorul tubului, instalatorul ar trebui să folosească striperul de izolații L5925. Unealta permite acces facil la fibrele optice din tub prin crestarea precisă a mantalei. O astfel de fereastră trebuie să fie întotdeauna efectuată pe o porțiune dreaptă a tubului. Acest lucru înseamna că vom avea nevoie de o porțiune mai lungă de cablu ce ar trebui să fie apoi retrasă. Sunt 2 metode pentru scoaterea fibrelor.
Sunt 2 metode pentru scoaterea fibrelor. În prima metodă, instalatorul lucrează pe o porțiune mică a tubului, în jur de jumătate de metru. După efectuarea a două ferestre (crestături) de cca. 5cm în ambele capete ale porțiunii cu ajutorul uneltei MSAT 5 L5925, instalatorul ar trebui să taie cele două fibre necesare, în prima fereastră și să le scoată prin cea de a doua. Fiecare fibră va avea o lungime de cca. jumătate de metru. Cu această metodă nu va fi posibilă scoaterea unei lungimi mai mari de fibră din cauza frecării cauzate de gelul din interiorul tubului. În cazul în care este necesară o lungime mai mare de fibră pentru o sudură mai convenabilă, este posibilă tăierea unor ferestre adiționale, pentru a putea scoate fibrele gradat din tub pe distanțele scurte dintre ferestre.
Vedere a tubului din cablul de fibră optică cu crestare efectuată cu instrumentul MSAT L5925
A doua metodă constă în îndepărtarea tubului pe toată lungimea necesară pentru o operare convenabilă, tăierea cele două fibre și protejând restul. Pentru a scăpa de tub, este necesară efectuarea de ferestre pe toată lungimea cablului și apoi se taie partea rămasă. În acest fel, accesul la fibre poate fi asigurat pe distanțe de mai mulți metri dar se recomandă să nu se depășească lungimea de 2 metrii - cu cât este mai mare fereastra cu atât va crește riscul deteriorării cablului (fibrelor) în timpul acestei operații.
Fibrele neutilizate pe stâlp ar trebui rulate și securizate în mod corespunzător. Două fibre sunt tăiate și vor merge la caseta de sudură unde sunt sudate cu pigtailuri.
Pigtailurile sunt, după, conectate prin adaptoare și un patch cord la media convertor într-o altă cutie impermeabilă. Patch cordul (nu este afișat în imagini) ar trebui ar trebui introdus în cutia de joncțiune prin cea de a treia intrare (în mijloc). Dacă patch cordul nu este destinat folosirii la exterior, ar trebui protejat de o țeavă amplasată între cutia de joncțiuni și cutia metalică de exterior.
L56020 este o cutie de joncțiuni fibră optică ce poate fi folosită în sisteme CCTV independent de metoda de instalare, atât în cazul tăierii tuturor fibrelor cât și pentru ferestre tăiate pentru extragerea fibrelor selectate. Avantajele principale al acestei cutii sunt dimensiunile reduse, mijloace pentru o bună organizare în condiții de siguranță a fibrelor în interiorul acestuia și trei puncte de intrare.
 
 
Regulamentul | Garanție | Reclamaţii | Download
| Cookies | Politica de confidentialitate Toate drepturile rezervate © 1996-2024 DIPOL sp.j.