COŞUL MEU
Coşul este gol

Fibră optică

Distribuţie CATV/SAT

Sistem TV pe fibră optică
În conformitate cu normele UE, până în 2020, fiecare cetățean al Uniunii Europene trebuie să aibă acces la Internet cu viteză de descărcare de cel puțin 20 Mbps. În acest sens, unele țări din UE au introdus reglementări menite să accelereze acest proces. În câteva dintre acestea, fiecare cladire rezidentiala nou construită ar trebui să fie echipată cu infrastructură de fibră optică. Acest tip de cablare poate fi folosit nu numai implementarea accesului la Internet de mare viteză, dar, de asemenea, se dovedește a fi un mediu excelent pentru alte servicii, inclusiv distribuirea TV/SAT.
Sistemele multiswitch care oferă acces la televiziunea digitală terestră (DVB-T2) și platformele de televiziune prin satelit sunt un complement perfect sau o alternativă la rețelele de televiziune prin cablu în clădiri rezidențiale. Utilizarea soluțiilor de fibră optică pentru sistemele SMATV pot avea avantaje atât tehnice cât și economice.
Avantajele fibrei optice în sisteme SMATV
  • Posibilitatea transmisiei semnalelor TV pe distanțe mari fără regenerare (poate depinde de topologia rețelei și dispozitivele folosite). Semnalul poate fi transmis pe distanțe de sute de metrii sau chiar zeci de kilometrii. Dimensiunea mare a unei clădiri sau a unei locuințe nu este o problemă pentru implementarea ușoară ușoară a sistemului, in contrast cu tehnologia RF. Sistemele SMATV bazate pe cabluri de cupru pot fi foarte dificil de implementat când distanțele dintre dispozitivele active depășesc 100 metrii. Instalarea amplificatoarelor RF adiționale înseamnă costuri ridicate atât în etapa de implementare cât și în timpul funcționarii sistemului.
Atenuarea cablului coaxial: 10–30 dB / 100 m

Atenuarea fibrei single-mode: 0.25–0.4 dB / km
  • Imunitate completă la buclele de împământare și supratensiuni - acest lucru este de multe ori trecut cu vederea și poate fi în multe situații cel mai important aspect. Sistemele SMATV, datorita antenelor amplasate pe acoperișurile clădirilor sunt deosebit de vulnerabile la supratensiuni care rezultă din fulgere. În ciuda împământării corespunzătoare a tuturor componentelor sistemului, o parte din echipamentelor sistemelor SMATV cu tehnologie RF pot fi deteriorate ireversibil. În special, supratensiunile poat distruge nu numai echipamentul SMATV, dar în cazuri extreme, și câteva componente ale utilizatorilor rețelei cum ar fi receivere sau televizoare. În contrast, cablul de fibră optică este un izolator perfect. Asta înseamnă că toate supratensiunile induse în antenele instalate pe acoperiș, nu vor trece prin emițătorul optic - toate celelalte componente ale sistemului cât și dispozitivele abonaților sunt protejate în totalitate.
Consecințele unui fulger direct în sistemele SMATV pot fi foarte costisitoare.
Folosind soluțiile DIPOL pe fibră optică elimină în totalitate această problemă.
  • Imunitate completă la interferențe electromagnetice - cablurile de fibră optică, pot fi, fără nici un risc de interferență, instalate împreună cu magistralele de cablu coaxial, inclusiv pe lângă linii de tensiune.
  • Economisirea spaţiului în paturile de cablu – o singură fibră de doar 2–3 mm înlocuieşte o magistală de 5 sau 9 cabluri de cel puţin 7 mm fiecare.
  • Costuri reduse pentru cablu - costul instalării fibrei optice în loc de magistrala de 9 cabluri poate fi chiar de 10 ori mai mic. Este rezultatul prețului competitiv al cablului de fibră optică în comparație cu un cablu coaxial de bună calitate și totodată reducerea numărului de cabluri la unul singur.
Avantajele sistemelor de distribuţie TV satelit pe fibră optică de la Terra
Ideea sistemului constă în conversia semnalelor de la antene în formă optică și transmisia lor prin fibră la receiverul optic sau grupul de receivere (cu ajutorul spliterelor optice), unde se vor reconverti în semnale RF ce vor fi transmise prin multiswitchuri și cabluri coaxiale către prizele utilizatorilor.
  • Multiplexorul WDM incorporat transmite două grupe de semnal separate, SAT TV în fereastra de transmisie optică II (1310 nm) şi CATV în fereastra III (1550 nm), garantând astfel o transmisie fără probleme. Alte sisteme care folosesc un singur laser sunt supuse problemelor atunci când nivelele de semnal ale celor două benzi RF diferă puternic ca nivel de semnal.
  • Instalarea conectorilor FC/APC Angled Physical Contact scad șansele de reflexie nedorită din conexiunea fibrelor optice. Astfel de reflexii pot fi foarte dăunătoare în sistemele SMATV pe fibră optică datorită distanțelor relativ mici între emițător și receptor.
  • Instalarea LNBurilor clasice QUATRO - unul din cele mai importante avantaje pentru instalatori. Asta înseamnă că LNB-ul și Antena de satelit pot fi configurate cu un satfinder clasic. Sistemele concurente folosesc LNB-uri cu ieșire optică sau cu ieșire de tip N cu 50 ohmi impedanta. În ambele cazuri, instalatorii folosesc, în practică, un LNB single standard pentru poziționarea antenei, după care îl vor înlocui cu cel dedicat. Pe lângă volumul de muncă ridicat, o astfel de schimbare va implica întotdeauna riscul de a misca antena sau LNB-ul din poziție. Instalarea unui LNB QUATRO poate fi, de asemenea, benefică în cazul unei avarii de sistem. În această situație, instalatorul va avea posibilitatea să verifice problema direct lângă antenă. În alte sisteme, semnalele pot fi măsurate cu un sat finder standard lângă antenă, la ieșirea receiverului optic, deci problema nu poate fi identificată cu ușurință. Pentru testarea semnalului de la LNB-urile speciale cu ieșire optică sau în 50 ohm, instalatorul trebuie, de asemenea, sa folosească echipament special și scump.
  • Nivel de semnal stabil datorită funcţiei AGC la transmitter OLC (Optical Level Control) la receiver.
  • Carcasă de aluminiu turnată pentru o ecranare – class A. Aceasta practic elimină toate influenţele şi interferenţele electromagnetice externe.
  • Buget putere optică 21 dB - înseamnă că semnalul de la transmițătorul optic poate fi divizat prin splitere în zeci de căi și fiecare cale poate fi conectată cu un multiswitch sau un grup de multiswitchuri. În acest mod, sistemele TERRA pot acoperi zeci de clădiri, chiar și la kilometrii depărtare una de alta.
Componentele sistemului TERRA
Transmitter optical OT501W
Transmitter optic TERRA OT501W (SAT/DVB-T, 6dBm)
Transmitterul optic TERRA OT501W A9872 este folosit la transmisia semnalelor TV prin fibră optică. Acesta converteşte semnalele RF de la un LNB QUATRO şi o intrare CATV/DVB-T2/radio FM la semnal optic. Multiplexorul WDM incorporat transmite două grupe de semnal separate, una în fereastra de transmisie optică II (1310 nm) şi una în fereastra III (1550 nm), garantând astfel o transmisie fără probleme.
Receiver Optic OR501W
Receiver optic TERRA OR501W (QUATRO + DVB-T2/CATV/FM)
Receiverul optic converteşte semnalul optic de la un transmitter OT501W în semnal electric RF. Semnalul este recepționat de la OT501W printr-o rețea optică pasivă. Dispozitivul este echipat cu cinci ieșiri, una pentru banda CATV şi alte patru pentru satelit cu cele patru perechi de polarizare/bandă (HL-VL-VH-HH). Astfel de receptoare sunt adesea numite "LNBuri virtuale." Cele 5 semnale de la ieşiri se introduc într-un multiswitch cu numărul necesar de ieşiri coaxiale la care sunt apoi conectaţi abonaţii. Ieşirea din receiver poate fi şi amplificată şi apoi distribuită printr-o magistrală către mai multe multiswitchuri.
Cablare fibră optică
Sistemul TERRA a fos conceput pentru a funcționa cu fibre optice singlemode. Alegerea cablului depinde ce proiectantul sistemului. Sistemul are nevoie doar de o fibră, totuși, în cazul implementarii unei noi rețele optice se recomandă utilizarea unui cablu cu 2 sau 4 fibre, ce vor permite extinderea serviciului în viitor. Când transmițătorul este localizat în afara clădirii (în general aproape de antenele principale, într-o incintă etanșă sau în pod), cablul trebuie să aparțină grupului universal (umplut cu gel, rezistent la radiații UV). În ciuda faptului că cablurile universale au jachete LSOH și pot fi instalate în interiorul clădirilor, schimbarea tipului de cablu optic, la intrarea într-o clădire într-o versiune de interior ar fi o idee bună, rezultatul fiind o instalare mai ușoară.
Schimbarea tipului de cablu optic de la universal (L76004) la unul de interior (L7102), în cutie Ultimode L5408
Conexiuni și spliceuri de fibră
Dispozitivele optice Terra sunt echipate cu porturi FC/APC, deci fibra ar trebui terminată cu același tip de pigtail. Desigur, conectarea directă a fibrei optice la un dispozitiv nu este o practică bună. Fibra trebuie terminată în ambele capete astfel încât ulterioarele conectări și deconectări ale dispozitivelor (ex. mentenanță) nu va interfera cu structura cablurilor (alte fibre din liniile optice sunt, de obicei, folosite pentru alte servicii).
Deci, fibra ar trebui închisă cu un pigtail amplasat în orice cutie cu o cuplă. Conexiunea dintre cuplă și dispozitivul final va fi facută cu un patch cord, terminat la intrarea în dispozitiv cu conector FC/APC.
Transmitterul optic A9872 este conectat printr-un patchcord FC/APC - FC/ APC L3244 la o cuplă FC-SC montat într-o cutie de deistribuţie Ultimode L5302. Linia optică (microcablu Ultimode L7102) este terminată într-un pigtail SC/APC L35522. Astfel orice conectare/deconectare de la fibra optică principală este făcută în cutia de distribuţie şi posibilitatea unei defectări accidentale a conectorului optic de pe echipament este eliminată.
Cea mai bună metodă de splice al fibrei este folosirea splicerelor prin fuziune. În exemple, spliceurile au fost făcute cu ajutorul EasySplicer L5810. Având bugetul de mare putere optică și instalarea unei rețele de distribuție relativ mică, instalatorul poate folosii și splicerele mecanice, cum ar fi Ultimode L5550. În cazul unui sistem mare, marja de siguranță devine mai mică și folosirea unui splicer de fibră este foarte recomandat sau pur și simplu necesar.
Splitere și atenuatoare optice - bugetul de putere
Când semnalul optic de la emițător trebuie să fie împărțită într-un număr de canale optice (căi) ex. pentru transmisia semnalului la scări separate într-o clădire, este necesar un spliter optic. Fiecare cale ar trebui să se termine într-un receiver optic care va converti semnalul optic în semnal RF transmis mai departe prin sistemul multiswitch.
Numărul și tipul spliterului este determinat de bugetul de putere optică. În cazul unui sistem Terra, bugetul de 21 dB este rezultatul puterii de ieșire a transmițătorului (6 dBm). Pe lângă standardul singlemode, nu mai sunt alte cerințe speciale pentru tipul de spliter(e). Tabelul de mai jos conține informații despre spliterele Ultimode.
 
CodL36041L36081L36161L36321
NumeSO-4-7ASO-8-7ASO-16-7ASO-32-7A
Ieşiri481632
Atenuare6.7 dB10.2 dB13.0 dB16.4 dB
Spliterele se pot şi cascada, trebuie să luaţi în vedere atenuarea totală însă.
ULTIMODE SO-4-7A (1:4, G.657A, SC/APC) L36041 spliter instalat în cutia de distribuție ULTIMODE TB-08B L5408. În cutie poate fi instalat spliterul ULTIMODE SP-18M 1x8 MICRO L3608 și adaptorii compatibili.
La analiza bugetului de putere optică, atenuarea spliterelor se va însuma cu atenuarea celorlalte componente ale sistemului:
  • fibră opticăr: 0.4 dB/km
  • splice (pe sudură): 0.1 dB
  • splice mecanic (pe conector): 0.2...0.5 dB
  • conexiune (pigtail terminat cu adaptor/conector): 0.15 dB
  • patchcord: 0.25 dB
În plus, este necesar să se ia în considerare o marjă de siguranță de cel puțin 1,5 dB.
Receiver optic TERRA OR501W (QUATRO + DVB-T2/CATV/FM)Receiver optic TERRA OR501W (QUATRO + DVB-T2/CATV/FM)Receiver optic TERRA OR501W (QUATRO + DVB-T2/CATV/FM)Receiver optic TERRA OR501W (QUATRO + DVB-T2/CATV/FM)Transmitter optic TERRA OT501W (SAT/DVB-T, 6dBm)

În exemplul de mai sus, atenuarea totală a unei singure căi este egală cu: 2 x 0.25 dB (patchcorduri) + 4 x 0.15 dB (pigtailuri) + 4 x 0.1 dB (spliceuri) + 6.7 dB (spliter) + 0.4 x 0.4 dB (cablu 400 m) = 8.36 dB.
Adăugând marja de 1.5dB, obținem 9.86 dB, acesta fiind bugetul minim de putere optică pentru un sistem funcțional. Instalând dispozitive Terra buget de putere optică de 21 dB, vom obține o marjă adițională de 11dB, aceasta garantând o fiabilitate excelenta a sistemului.
În cazul sistemelor mai mici, problemă extrem de importantă, este protecția intrărilor receptoarelor împotriva nivelurilor excesive de semnal. Nivelul acceptat de putere optică la intrarea în receiverul A9877 este 0...-15 dBm, deco nivelul maxim nu ar trebui să depășească 0 dBm.
Având exemplul de mai sus, în care atenuarea totală a căii optice este de aproximativ 8,36 dB, și ținând cont de puterea de ieșire a emițătorului A9872 la nivelul de 6 dBm, nivelul semnalului de intrare este de -2.36 dB, în intervalului admis. În cazul în care atenuarea totală a unei cale optică este mai mică de 6 dB, ar trebui instalat un atenuator optic garantând nivelul de intrare undeva la mijlocul intervalului admisibil.
Selectarea echipamentului pentru sisteme speciale
Exemplul de mai jos descrie implementarea unui sistem multiswitch cu magistrale de fibră optică într-o clădire de apartamente cu 3 scări. Semnalele sunt transmise către apartamente situate pe 13 etaje prin intermediul a două magistrale ascendente și a 3-a localizată in partea clădirii cu 4 etaje. Pe fiecare etaj sunt 4 apartamente, fiecare dintre ele ar trebui să fie prevăzută cu o priză RF cu semnale FM/DAB/TV/SAT-TV.
Dispunerea clădirii
Antena de satelit Inverto IDLB-STCF 120cm gri deschisLNB QUATRO Inverto BLACK Ultra 0.2dBTransmitter optic TERRA OT501W (SAT/DVB-T, 6dBm)Antena TV UIF DIPOL 44/21-60 DVB-T/T2 Tri DigitCablu abonat FTTH singlemode (2 x G.657A1, LSZH, interior, metalfree)Patchcord fibră SC/APC-SC/APC singlemode ULTIMODE PC-522S2 (1.5m, G.657.A2, 9/125)Multiswitch TERRA MV-932 (2xSAT+CATV, 32 ieşiri, amplificat, telealim., CLASS A)Receiver optic TERRA OR501W (QUATRO + DVB-T2/CATV/FM)Splitter satelit Terra SD-504 (class A)Multiswitch Terra MV-524 (1xSAT+CATV amplificat, 24 ieşiri, telealimentat, CLASS A)Multiswitch Terra MV-516 (1xSAT+CATV amplificat, 16 ieşiri, telealimentat, CLASS A)Splitter optic 1:4 ULTIMODE SO-4-7A (G.657A, SC/APC)Terminal box pentru fibră optică ULTIMODE TB-02HTerminal box pentru fibră optică ULTIMODE TB-02H
Diagrama completă a sistemului SMATV cu magistrala optică

Antena principală este localizată pe acoperiș deasupra celei mai de sus magistrale de cablu. Transmițătorul optic este instalat în mansardă, aproape de antene conectat la ele cu 5 cabluri coaxiale. Semnalul optic de ieșire conectat prin patchcordulL32244 și cutia L5302 este transmisprin cablu optic L7102 care merge mai departe către camera tehnică localizată în subsolul clădirii. Camera mai adăpostește încă două cutii L5302 și L5408 cu spliter optic L36041 ce împarte semnalul în 3 căi, fiecare pentru transmisia semnalului la receiverele localizate în cele 3 scări.
Cele 3 legături dintre camera tehnică și cutiile localizate pe scări (fiecare cutie protejează un pigtail și o sudură) sunt facute cu cablu ULTIMODE L7102 cu o fibră secundară ce poate fi folosită pentru alte instalații. Căile optice se termină la intrările receiverului optic Terra A9877. Mulțumită folosirii cutiilor de instalare, legăturile optice sunt foarte bine protejate împotriva avariilor accidentale din timpul lucrărilor de mentenanță - dispozitivele active sunt conectate prin adaptoare în cutii, nu direct cu liniile. Nivelul de atenuare a spliterului elimină necesitatea instalării unui atenuator adițional la intrarea în receivere.
Receiverel optice redau semnal de ieșire RF transmis pe fiecare scară prin mutiswitchuri cu număr de ieșiri necesare pentru fiecare scară în parte. În cazul primelor 2 scări, multiswitchurile sunt MV-524 R70724 și MV-532 R70732, pe când în a 3-a scară este instalat multiswitchul MV-516 R70716. În fiecare casă a scărilor cu două multiswitch este necesar să se utilizeze spliterul SD-504 R70515 SAT/TV. Ieșirile tuturor multiswitchurilor din sistem sunt conectate la prizele abonaților prin cablu coaxial, ex. Triset-113 E1015.
Lista componentelor din sistem:
NumeCodBucFuncție
Farfurie Satelit INVERTO IDLB-STCF 120 cmA96481Antena satelit
UHF antenna Dipol 44/21-60 Tri DigitA26701Antena DVB-T
LNB Quatro Inverto Black Ultra 
A982661LNB QUATRO 
Cablu coaxial cu gel TRISET-113 PEE1017->Conectarea antenelor cu transmițătorul optic
Cablu FO ULTIMODE ILB-2SM-A (2xG.657A1)L7102->Conexiuni optice
Pigtail singlemode PG-52S2 1xSC/APCL355228Terminațiile liniilor de fibră 
Cutie terminală ULTIMODE TB-02HL53028Protejarea sudurilor și pigtailurilor
Patchcord ULTIMODE PC-544S FC/APC - FC/APCL32444Conectarea transmițătorului și receiverelor la liniile optice
Transmițător optic 
Terra OT501W 
A98721Conversie semnal: RF (cablu de cupru) la semnal optic (fibră)
Receiver optic
Terra OR501W
A98773Conversie semnal: optic (fibră) la RF (cablu de cupru)
Spliter optic
ULTIMODE SO-4-7A
L360411Împărțirea semnalului optic în 3 căi (scări)
Cutie ULTIMODE TB-08BL54081Cutie de distribuție montată pe perete (pentru spliterul optic)
Spliter SAT Terra SD-504R705152Extensie magistrală SAT
Multiswitch Terra MV-532R707322Semnal RF pentru prizele abonaților
Multiswitch Terra MV-524R707242Semnal RF pentru prizele abonaților
Multiswitch Terra MV-516R707161Semnal RF pentru prizele abonaților
Cablu coaxial TRISET-113 PVCE1015->Conexiuni între multiswitchuri și prizele abonaților 
F compresie - conector MASTER F 113 
E80342129Terminațiile cablurilor coaxiale (intrările RF ale transmițătorului , ieșirile RF ale receiverului, multiswitchuri și splitere)
Priză abonat R-TV-SATR694100120Prizele din apartamente
 
George Popescu
Consiliere clienţi
COMPLETAŢI
BIBLIOTECA
Nou în bibliotecă
RECOMANDĂRI
 
Regulamentul | Garanție | Reclamaţii | Download
| Cookies | Politica de confidentialitate Toate drepturile rezervate © 1996-2024 DIPOL sp.j.